Preporuke

Najbolje serije i filmovi o Elizabeti II. koje možete pogledati ovog vikenda

Cijeli svijet je dirnut odlaskom britanske kraljice. Na tronu je bila punih 70 godina, a proživjela je nevjerojatan život koji već godinama služi kao inspiracija brojnim filmašima.

Neosporna je činjenica da je kraljica Elizabeta II. proživjela fascinantan život, od najranijeg djetinjstva, preko obrata u liniji nasljeđivanja zbog kojeg je uopće došla u mogućnost da zasjedne na tron, pa sve do poodmakle dobi i staloženosti koju je pokazala u svojim posljednjim danima.

Ako ovog vikenda želite gledati serije i filmove koji prikazuju priče iz života Elizabete II. imamo pet najzanimljivijih naslova koji će zadovoljiti i najveće fanove pokojne kraljice.

Kruna

"Kruna" odnosno "The Crown", Netflixova je uspješnica koja je osvojila svijet od svoje prve epizode. Iz poštovanja prema kraljici stopirano je snimanje šeste sezone, ali sve prijašnje možete i dalje pogledati na Netflixu.

The Queen

Film iz 2006. jednostavnog naziva "The Queen", u kojem je Elizabetu II. utjelovila Helen Mirren, stvorili su tvorci "Krune" - redatelj Stephen Frears, dok je scenarist Peter Morgan. Radnja se fokusira na dane oko tragične smrti Diane, princeze od Walesa, kada se kraljica bori s oprečnim mišljenjima o tome što bi bio odgovarajući javni odgovor na tragediju.

Dame Mirren za ovu je ulogu osvojila Oskara, nagradu BAFTA i Zlatni globus, a zadovoljna je bila i pokojna kraljica. Elizabeta II. pozvala je glumicu na večeru u Buckinghamsku palaču, što je Mirren morala odbiti jer je snimala u SAD-u u to vrijeme.

Kraljevne u provodu

Radnja ovog vrlo nostalgičnog filma, romantične komedije "Kraljevne u provodu" (A Royal Night Out) iz 2015. bazira se na proslavi Dana pobjede u Europi, u svibnju 1945. Mlade princeze Elizabeta i njena sestra Margaret dobile su dopuštenje da se inkognito iskradu iz palače i pridruže rijekama ljudi koji su na ulicama Londona slavili kraj rata i pobjedu nad fašizmom. Tinejdžericu Elizabetu utjelovila je Sarah Gadon.

The Queen and I

Ako se želite malo nasmijati, idealan je TV film iz 2018. "The Queen and I" u kojem kraljicu glumi Samantha Bond (filmofilima je poznata i kao Miss Moneypenny u serijalu Jamesa Bonda za vrijeme Pierce Brosnan ere). Film se temelji na romanu i kazališnom komadu Sue Townsend, koji na satiričan i duhovit način zamišlja stvarnost u kojem novi republikanski premijer ukida financiranje i ovlasti kraljici i njenoj obitelji.

Kraljev govor

U legendarnom filmu "Kraljev govor" (The King’s Speech) kraljica se pojavljuje kao djevojčica, princeza Elizabeta. Hvaljena drama iz 2010. govori o životu kraljičina oca, kralja Georga VI., koji se obratio logopedu Lionelu Logueu da mu pomogne savladati mucanje.

Kraljica Elizabeta II.: Iznad svega

Dokumentarni film Kraljica Elizabeta II.: Iznad svega (Queen Elizabeth II.: Above all else)iz 2022. opisuje nevjerojatan i jedinstven život kraljice Elizabete II. Scenaristica i redateljica Amber Rondel, a u filmu se pojavljuju svi akteri kraljičina života, kao i ona sama. Vladavina kraljice Elizabete II. traje više od sedam desetljeća i sastavni je dio moderne britanske povijesti. Elizabeta II. došla je na prijestolje nakon prerane smrti voljenog oca, kralja Georgea VI., gledala je kako se svijet mijenja te se suočila s brojnim izazovima u privatnom i javnom životu. Njezina nepokolebljiva odanost dužnosti iznad svega definirala je njezinu eru.

Linker
20. travanj 2024 02:55