EVERETT COLLECTION
za ne propustiti

Izabrali filmski kritičari: Ovo je popis najboljih filmova u 2023. godini

Dok je poznata stranica IMDb oblikovala popis prateći interese gledatelja, IndieWire se za pomoć odlučio obratiti kritičarima, a oni su upravo ova ostvarenja izdvojili kao najbolje.

Dok je poznata stranica IMDb oblikovala popis prateći interese gledatelja, IndieWire se za pomoć odlučio obratiti kritičarima, a oni su upravo ova ostvarenja izdvojili kao najbolje.

Ovo je bila burna godina za filmsku industriju – obilježili su ju dugotrajni štrajkovi pisaca i glumaca koji su zaustavili hollywoodsku produkciju na neko vrijeme. No, unatoč svom tom kaosu, tijekom 2023. godine snimljeni su vrhunski filmovi kojima ćemo se sigurno u budućnosti ponovno vraćati.

Svaki je početak godine popraćen entuzijazmom zbog dugo iščekivanih filmova o kojima se bruji mjesecima prije nego što dođu u kina, ali ne susrećemo se često s tim da skoro pa svaki naslov uspije ispuniti očekivanja. O okršaju između filmova „Barbie” redateljice Grete Gerwig i „Oppenheimera” redatelja Christophera Nolana brujilo se cijelo ljeto, no na iznenađenje svih, oba su filma oduševila publiku, pokupila izvrsne kritike i došli do poprilične zarade.

S druge strane, svaki kraj godine obilježen je listama najboljih filmova u proteklih 365 dana. I dok je stranica IMDb izbacila popis prateći interese gledatelja odnosno koliko je bilo zainteresiranih za informacije o određenom filmu, IndieWire se za pomoć odlučio obratiti filmskim kritičarima. Njih 158 iz cijelog svijeta ispunilo je anketu na temelju koje je napravljen popis pedeset najboljih filmova, a mi vam ovdje izdvajamo prvih deset.

1. Killers of the Flower Moon

Ova povijesna drama redatelja Martina Scorsesea temelji se na istoimenom bestseleru Davida Granna. Radnja filma smještena je u Oklahomi 1920-ih, a prikazuje neka od najstrašnijih ubojstava u američkoj povijesti nad pripadnicima indijanskih plemena. Film ima sjajnu glumačku postavu, u kojoj se posebno ističu Leonardo Di Caprio i Robert De Niro. Kritičari su posebno oduševljeni kako je talentirani Scorsese, inače poznat po svom Oscarom nagrađenom filmu „Goodfellas”, kroz priču istaknuo pohlepu, korupciju i kolonijalna osvajačka uvjerenja.

2. Oppenheimer

Jedan od vjerojatno najpopularnijih filmova godine u središte priče stavlja američkog Prometeja - fizičara Roberta Oppenheimera - koji je bio ključna osoba u stvaranju prve atomske bombe, naposljetku bačene na Hirošimu i Nagasaki tijekom Drugog svjetskog rata. Glumačku ekipu čine popularni Cillian Murphy te Emily Blunt i Matt Damon. Redatelj Christopher Nolan odlično je uprizorio sliku ukletog i pomalo autodestruktivnog znanstvenika, čija je opsesija dovela do najveće katastrofe modernog doba.

3. Poor Things

Redatelj Yorgos Lanthimos svom je popisu pomalo opičenih i uvrnutih filmova, među kojima su „Dogtooth”, „The Lobster” i „The Favourite”, dodao još jedan. U filmu je posebno zadivila Emma Stone koja je utjelovila lik Belle Baxter, mlade žene iz viktorijanskog doba koju znanstvenik i njezin skrbnik dr. Godwin Baxter nakon samoubojstva vraća u život koristeći mozak djeteta. Bella pokušava razumjeti restriktivnost patrijarhata i srušiti ga, te bježi s odvjetnikom Duncanom kojeg igra Mark Ruffalo u veliku avanturu oslobođenja i jednakosti.

4. Past Lives

Priča prati odnos Nore i Hae Sunga tijekom 24 godine – od prijateljstva u djetinjstvu pa sve do odrasle dobi. Nakon rastanka zbog Norinog odlaska u Kanadu, par se ponovno ujedinjuje za vrijeme studija. U priču je inkorporiran korejski koncept In-Yun, prema kojem je ljudima suđeno da se ponovno sretnu ako su im se duše susrele određeni broj puta. Film je režirala Celine Song, a u glavnim ulogama su se našli Greta Lee i Teo Yoo.

5. May December

Film se djelomično temelji na istinitoj priči, a prati Elizabeth Berry, TV zvijezdu koja dobiva glavnu ulogu u filmu o životu Gracie Atherton-Yoo. Kako bi što bolje odglumila spomenutu ženu, Elizabeth provodi vrijeme s njom i njenom obitelji. Inače, film je ispunjen humorom, a pruža i osjećaj nelagode zbog kontroverzne priče. Naime, Gracie je u zatvoru rodila dijete koje je dobila sa sadašnjim suprugom, a cijela je priča tada uzburkala javnost. Redatelj filma je Todd Haynes, poznat i po naslovu „Carol”, a glavne likove su utjelovili Natalie Portman, Julianne Moore i Charles Melton.

6. The Zone of Interest

Redatelj Jonathan Glazer definitivno ne pruža svakodnevni prizor holokausta. Film karakterizira nepokolebljivo odbijanje prikaza bilo kakvog nasilja, a ovo ignoriranje zla definitivno ga čini jezivim. Tanki zid dijeli Glazerove likove od horora u susjedstvu, a njegova se kamera ne izražava niti najmanju želju proviriti preko njega. Film prikazuje zapovjednika Auschwitza Rudolfa Hössa i njegovu suprugu Hedwig koji grade idiličan život za svoju obitelj u kući smještenoj tik do bodljikave žice logora.

7. Anatomy of a Fall

Justine Triet ovim je filmom osvojila ovogodišnju Zlatnu palmu u Cannesu i tako postala treća redateljica kojoj je to pošlo za rukom. U glavnoj ulozi našla se Sandra Hüller, glumica koja je već očarala publiku u filmovima „Toni Erdmann” i „The Zone of Interest”, a pridružili su joj se Swann Arlaud i Milo Machado Graner. Priča prati biseksualnu spisateljicu koja je optužena za jezivo ubojstvo svog partnera.

8. Barbie

Jedan o najgledanijih filmova ove godine prati Barbie koja se susreće sa surovom realnosti svijeta – on ipak nije toliko ružičast koliko je mislila. Barbie je do sada imala brojne animirane filmove, no ovaj filmski hit redateljice Grete Gerwig nešto je sasvim posebno. U glavnim ulogama našli su se Margot Robbie i Ryan Gosling koji su oduševili svojom suradnjom, a briljirao je i ostatak glumačke ekipe - Simu Liu, Kingsley Ben-Adir, Issa Rae, Kate McKinnon i drugi.

9. The Holdovers

Redatelj Alexander Payne, poznat po humorističnim dramama kao što su „Sideways”, „The Descendants” i „Nebraska”, smjestio je radnju filma u zimu 1970. godine. Payne u ovom filmu prkosi svakom impulsu moderne kinematografije i tjera publiku da prihvatiti neke od najcjenjenijih filmova i filmskih tradicija. Priča prati troje usamljenih duša – profesora Paula, učenika Angusa i kuharicu Mary - koje uče jedna drugu kako prebroditi razočaranja u svojim životima.

10. Asteroid City

Nakon filmova kao što su “Kraljevstvo izlazećeg mjeseca” (2014.), “Hotel Grand Budapest” (2014.), “Francuska depeša” (2021.), poznati redatelj Wes Anderson vratio se s filmom “Asteroid City” (2023.), čija je radnja smještena u 50-te, a prati djecu i roditelje koji dolaze u pustinjski grad na Junior Stargazer/Space Cadet konvenciju koja okuplja astronome, nastavnike i obitelji tinejdžera zainteresiranih za astronomiju te vojsku. Svi očekuju ugodno druženje, no umjesto toga svjedoče kaosu nakon što dolazi do prekida konvencije zbog “događaja koji mijenjaju svijet”. Glumačku postavu čine Scarlett Johansson, Tom Hanks, Edward Norton, Willem Dafoe, Margot Robbie, Jason Schwartzman i drugi.

Linker
26. travanj 2024 14:40