Stručna analiza

Istine i laži o najpopularnijoj seriji: Sve što trebate znati o petoj sezoni Krune

Hugo Vickers, stručnjaka za obitelj Windsor, analizira svih deset epizoda te otkriva što je istina, a što laž u kontroverznoj dramatizaciji događanja na dvoru koja je uzburkala duhove i prije nego što se počela emitirati.

Tko se jednom opeče, puše i na hladno, znaju to dobro u Hollywoodu, ali ne i u Netflixu, kući koja je producirala seriju "Kruna" o britanskoj kraljevskoj obitelji u doba vladavine kraljice Elizabete. Na kraju holivudskih filmova, čak i onih snimljenih o stvarnim osobama, uvijek stoji da je svaka sličnost s njima - slučajna. Toga se pridržavaju od 1932., kada je studio MGM zbog filma "Rasputin i carica", o mistiku Grigoriju Rasputinu, jednom od ruskih plemića kojeg su ubili, morao isplatiti golemu svotu - jer su pogrešno prikazali povijesne događaje i time mu nanijeli veliku neugodnost. U Netflixu dosad nisu imali taj običaj, dapače, odbijali su postaviti takvo upozorenje, sve dok peta sezona serije "Kruna" nije izazvala buru protesta. Za sada im, doduše, nitko ne prijeti tužbom ili novčanom odštetom, no i javna osuda ima svoju cijenu.

image

Elizabeth Debicki kao Diana i Dominic West kao princ Charles

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

U petoj se sezoni, naime, prikazuju događaji iz burnih devedesetih godina prošlog stoljeća, u doba pada popularnosti monarhije, razvoda princa Charlesa i princeze Diane, njihovih preljuba, skandala i otkrivanja prljavog obiteljskog rublja u javnosti...

Autor serije Peter Morgan slobodno je oblikovao neke dijelove narativa, što je izazvalo mnogo negodovanja, tako da je Netflix ipak na kraju na svojoj stranici s najavom "Krune" morao staviti upozorenje da je riječ o "fiktivnoj dramatizaciji nadahnutoj stvarnim događajima".

image

Iako scenaristi serije tvrde drukčije, princeza Diana i princ Philip bili su u dobrim odnosima

BRENDAN BEIRNE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

A što je to, dakle, toliko uzbudilo duhove?

Hugo Vickers, dobar poznavatelj britanskog dvora i kraljevske obitelji, dao si je truda, pa je analizirao svih deset epizoda pete sezone, ustvrdio što su scenaristi izmislili, a što odgovara povijesnim činjenicama te je rezultate objavio u knjizi "The Crown Dissected".

1. U prvoj epizodi prikazano je kako dvorjani od kraljice Elizabete pokušavaju sakriti naslovnu stranicu Sunday Timesa od 11. kolovoza 1991., jer na njoj piše da joj opada popularnost, da je predugo na prijestolju te se predlaže da abdicira u korist svoga sina princa Charlesa. A ovaj pak također želi da njegova majka odstupi i u tome traži pomoć od tadašnjeg britanskog premijera Johna Majora.

image

Dianin intervju Martinu Bashiru

PA/BBC SCREEN GRAB/PA IMAGES

To je jedna velika gomila besmislica, tvrdi danas Major, a što se tiče Sunday Timesa prikazanog u seriji, ni to nije točno. U izdanju od 11. kolovoza nema ni retka o kraljici. Jedino se u reklami za luksuzna putnička krstarenja spominje brod nazvan po njoj - "Queen Elizabeth 2", koji je danas usidren u Dubaiju i pretvoren u plutajući hotel.

2. U prvoj epizodi prikazano je i kako su princ Charles i princeza Diana odmor u Italiji, na koji su 1991. krenuli s prinčevim prijateljima, na nagovor njegovog osobnog tajnika prikazali kao svoj "drugi medeni mjesec".

Prema Vickersu, to je točno. Na tom odmoru princ je, doduše, izluđivao svoju suprugu inzistiranjem da u Italiji obilaze povijesne građevine, a zatim i zahtjevom da se prije vremena vrate kući jer je trebao održati predavanje o arhitekturi na sveučilištu u Oxfordu.

3. Intrigantni detalji prikazani su i u drugoj epizodi pete sezone "Krune". Vickers je provjerio je li istina da je novinar James Colthurst, Dianin poznanik koji ju je spojio s Andrewom Mortonom, zaista bio oboren dok se vozio biciklom i je li točno da je netko provalio u Mortonov dom.

image

Princ Charles nije tražio od premijera Johna Majora pomoć da nagovori kraljicu da abdicira i prepusti mu prijestolje

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Istina je, tvrdi Vickers, i jedno i drugo. Colthurst je zaista upoznao Dianu s Mortonom, koji je tada pisao knjigu "Diana, njezina iskrena priča". Princeza je pristala surađivati s njim na knjizi u kojoj se opisuje kako je u kraljevskoj obitelji nitko ne podržava te mu je pričala o svojoj bulimiji, pokušajima samoubojstva, krahu braka s Charlesom... Na dvoru su znali da Morton piše knjigu, pa se Diana nije htjela sastajati s njim, kako bi poslije mogla demantirati da surađuje s njim. Svoje je ispovijesti snimala na kasetofon, a vrpce je Mortonu nosio Colthurst. Knjiga je objavljena u srpnju 1992. i odmah je izazvala golemo zanimanje javnosti. Vickers tvrdi da je istina i kako je prije njenog objavljivanja netko srušio Colthursta dok se vozio na biciklu, pa je jedna od Dianinih vrpci završila u jarku. Nije, doduše, posve točno, kao što je prikazano u "Kruni", da je netko provalio u Mortonov dom i pretražio ga, vjerojatno tražeći podatke o knjizi. Provaljeno je u njegov ured. Diana je smatrala da su pripadnici tajne službe tražili dokaze o njenoj suradnji s Mortonom.

image

Charles i Diana s djecom u petoj sezoni ‘Krune‘

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

4. U drugoj epizodi ljutiti princ Philip posjeti Dianu nakon što je čuo da surađuje s Mortonom na knjizi i traži od nje da ne otkriva javnosti obiteljsko prljavo rublje, nego da diskretno riješi svoje bračne probleme.

To je izmišljeno, tvrdi Vickers. Philip je knjigu pročitao nakon objavljivanja, 17. srpnja 1992., na letu od Bostona do Londona. Nakon toga je razmijenio nekoliko poruka s Dianom, sve u prijateljskom tonu, pokazujući puno razumijevanja za njezinu situaciju. Pokušavao je pronaći način da u javnosti sakrije bračnu krizu iako je znao da se brak više ne može spasiti. "Znam to jer sam pročitao njihovu korespondenciju", tvrdi Vickers.

5. U nekoliko epizoda prikazano je kako Diana čuje čudne zvukove kad razgovara preko telefona te zaključuje da je Buckinghamska palača i tajna služba prisluškuju. Upravo je to bio jedan od razloga zašto je pristala dati intervju Martinu Bashiru za TV emisiju Panorama.

To je točno, kaže Vickers. Neki od njenih razgovora koje su tajne službe snimale poslije su procurile u javnost - uz objašnjenje da su ih snimili radioamateri i prodali novinama.

image

U našem braku ih je troje, rekla je princeza Diana, misleći na Camillu

DAVID COLE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

6. U sedmoj epizodi prikazano je kako Diana gubi kontrolu nad svojim automobilom jer joj kočnice ne rade.

Vickers kaže kako nema zapisa da se to zaista dogodilo, no vjeruje da je Diana bila dovoljno paranoična da vjeruje kako joj je tajna služba sabotirala kočnice.

7. U petoj epizodi radioamater 1989. slučajno čuje i snimi kasnonoćni, intimni razgovor princa Charlesa i Camille, koja je tada još bila u braku s Andrewom Parkerom Bowlesom. Transkript te snimke objavio je australski ženski magazin New Idea, a u siječnju 1993. u Velikoj Britaniji prenio ga je Daily Mirror. Javnost je bila zgrožena Charlesovim riječima da bi volio biti Camillin tampon. Sve je to istina, kaže Vickers.

image

Dodi Fayed i Diana na jugu Francuske

MAXPPP/NEWSCOM/PROFIMEDIA

8. Dvije epizode i dvije godine kasnije, princeza Diana upoznala je i zaljubila se u kardiokirurga Hasnata Khana, s kojim se u tajnosti, s perikom kako je ne bi prepoznali, sastajala u kinu, a on ju je posjećivao i u njenoj rezidenciji u palači Kensington.

I to je točno, kaže Vickers.

9. Prema seriji "Kruna", Khan je prekinuo vezu s Dianom nakon što je vidio njezin televizijski intervju u kojem ona kaže da ih je u braku bilo troje, misleći na Camillu. Khana je navodno šokiralo što je Diana o svom privatnom životu govorila u javnosti.

Netočno. Njihova veza trajala je još dvije godine, sve do srpnja 1997., tvrdi Vickers. No, istina je da Khan nije volio izlagati svoj privatni život javnosti. Nije mu se svidjelo ni to što je Diana posjetila njegovu obitelj u Pakistanu a da mu to nije najavila. Prema nekim izvorima, 1997. je započela vezu s Dodijem Fayedom kako bi Khana učinila ljubomornim.

10. Britanski biznismen Mohamed Fayed u četvrtoj epizodi prikazan je kao dječak koji 1946. u rodnom Egiptu prodaje Coca-Colu i u gomili spazi vojvodu i vojvotkinju od Windsora, koje je na putovanju pratio njihov batler Sydney Johnson. Kasnije, kad se obogatio i želio ući u visoko društvo, zaposlio ga je kako bi od njega naučio kako se treba ponašati jedan engleski gentleman.

image

Princeza je bila zaljubljena u kardiokirurga Hasnata Khana

BRENDAN BEIRNE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Djelomice točno, kaže Vickers. Vojvoda i vojvotkinja od Windsora nisu 1946. posjetili Egipat, ali je istina da je Johnson radio za njih od četrdesetih godina prošlog stoljeća sve do vojvodine smrti 1972., a Mohamed Fayed ga je angažirao kasnije, tijekom sedamdesetih godina. No, malo je vjerojatno da mu je Johnson govorio koje knjige treba pročitati i kako se treba ponašati u visokim krugovima.

11. U trećoj epizodi Mohamed Fayed upoznaje Dianu na konjičkim utrkama i kasnije je, nakon njenog razvoda od Charlesa 1996., vidi samu na baletu "Labuđe jezero" te je poziva da mu dođe u posjet u njegovu kuću u Francuskoj.

Istina je da je Mohamed Fayed bio opsjednut idejom da spoji princezu Dianu sa svojim sinom Dodijem, a kako ju je u nekoliko navrata sretao na raznim dobrotvornim događanjima, stalno ju je pozivao da bude njegova gošća. Princeza je to redovito odbijala, sve dok u ljeto 1997. nije pristala doći k njemu u kuću na jugu Francuske.

image

Mohamed Fayed sponzorirao je konjičke trke kako bi se približio kraljici Elizabeti

DAILY MAIL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

12. U zadnjoj, desetoj epizodi pete sezone, prikazano je kako Dodi Fayed svoju zaručnicu, glumicu Kelly Fisher, upoznaje s ocem, a onda je na njegov zahtjev odbacuje kako bi mogao zavesti princezu Dianu.

Ništa tu nije izmišljeno, kaže Vickers. Fisher je bila uvjerena da ništa ne stoji na putu njenoj sreći s Dodijem, no njegov otac smatrao je da je Diana puno veći trofej za obitelj Fayed.

13. U devetoj epizodi kraljica traži od premijera Johna Majora da pomogne princu Charlesu i Diani da postignu financijski dogovor nakon razvoda, što on i učini.

Netočno - nakon što je 1992. objavljena knjiga Andrewa Mortona, kad je postalo jasno da se ne može spasiti brak prijestolonasljednika i princeze Diane, Major je jedino pokušavao spriječiti političku krizu koju bi to moglo izazvati.

image

Knjiga ‘The Crown Dissected‘

PRESS

14. Camilla se u istoj, devetoj epizodi, sastaje s mladim, ambicioznim stručnjakom za odnose s javnošću i nagovara Charlesa da ga angažiraju kako bi popravio njihov imidž u javnosti.

Koliko se ja sjećam, Bolland je od 1997. do 2002. bio zaposlen kao privatni tajnik princa Charlesa te je uvelike zaslužan što je britanska javnost prihvatila Camillu. Nakon Dianine pogibije mnogi su je okrivljavali da je kriva za raspad njenog braka, no Bolland je aranžirao da je 1999. snime kako s Charlesom izlazi iz Ritza, polako mijenjao njezinu sliku u javnosti što je njoj i Charlesu olakšalo da se 2005. vjenčaju i da ona nakon smrti Elizabete II. postane Kraljica supruga.

Linker
19. travanj 2024 11:30