NIŽU SE KRITIKE

Debakl: Dugoočekivani film publici dosadio u samo tri dana, kažu da je negledljiv

Iako većina gledatelja smatra da je izvedba Ane de Armas izvanredna, mnogi su se složili i da je film - negledljiv. Naime, australski redatelj vrlo je slikovito prikazao najmučnije trenutke iz Marilynina života...

Uobičajeno je da Netflixovi originalni filmovi, čak i ako dobiju osrednje kritike, zasjednu na prvo mjesto na trending ljestvici streaming platforme. Film "Blonde" Andrewa Dominika o životu legendarne Marilyn Monroe dobio je neuobičajeno veliku pozornost medija i očekivanja su bila visoka. Nikoga nije iznenadilo što je prošlog tjedna, odmah po izlasku, "Blonde" postao broj jedan na Netflixu. Ipak, nitko nije očekivao da će tu poziciju držati - tri dana.

Naime, 2. listopada je triler Gerarda Butlera "Last Seen Alive" svrgnuo film o glumačkoj divi s trona i bacio ga na drugo mjesto. Sljedećeg dana nastavio se "crni niz" - "Blonde" je pao na treće mjesto, a prestigao ga je film "Inheritance".

image

Prije izlaska ‘Blonde‘ je uživao veliku medijsku pozornost

NETFLIX/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Što je pošlo po zlu i zašto je film o Marilynki tako brzo "dosadio" publici? Adaptacija romana Joyce Carol Oates, s Anom de Armas u glavnoj ulozi, ubrzo je izazvao negativne reakcije na društvenim mrežama. Sam roman i ranije su kritizirali na Twitteru, prozivajući ga "seksističkim" i "okrutnim".

Iako je većina gledatelja smatrala je kako je Anina izvedba bila izvanredna, mnogi su se složili i kako je film jednostavno - negledljiv. Naime, australski redatelj vrlo je slikovito prikazao neke od najmučnijih trenutaka iz Marilynina privatnog života, poput zlostavljanja, nasilja, silovanja i prisilnog pobačaja.

Mnogi od gledatelja smatrali su da je uključivanje scene silovanja nakon samo 20 minuta filma koji traje gotovo tri sata "bespotrebno" i "uvredljivo".

image

Neki od gledatelja prozvali su redatelja zbog mizoginije

NETFLIX/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

"Pokušala sam pogledati ‘Blonde‘. Nisam mogla podnijeti više od 20 minuta. Bilo je okrutno i srceparajuće. Apsolutno negledljivo", napisala je korisnica Twittera, a mnogi su se složili kako su prekinuli gledanje nakon manje od pola sata.

Drugi su se obrušili na redatelja Dominika, prozivajući ga za mizoginiju jer je Marilyn prikazao jedino kao pretjerano seksualiziranu žrtvu.

"Možemo li se svi zajedno dogovoriti da ćemo od sada ostaviti Marilyn Monroe na miru? Bila je progonjena u životu, a sada je progonjena u smrti. Stvarno sam želio poštovati ‘Blonde‘, ali iskreno, ako stavimo glumu na stranu, zbog cijele stvari osjećao sam se bolesno i neugodno", istaknuo je jedan od komentatora na mrežama.

Linker
25. travanj 2024 02:59