Helsinki
Virtualni turist u Helsinkiju

Život na tristo otoka: 'Najpametnji' grad na svijetu nudi luksuz i najkvalitetniji život u Europi

Finska prijestolnica grad je spektakularne arhitekture, velikih parkova i dugih šetnica uz Baltičko more, a diči se i razinom kvalitete života, među najvišima na svijetu.

Iako zbog korone ne možemo putovati avionom, vlakom ili automobilom, ne znači da moramo u potpunosti odustati od otkrivanja novih mjesta. Možemo krenuti na virtualni put, a jedan od najboljih izbora zasigurno je Helsinki, finska prijestolnica, prošle godine izabrana za "najpametniji" europski grad - s najboljim turističkim aplikacijama i online mogućnostima razgledavanja.

Platforma za najpotpuniji digitalni doživljaj Helsinkija nalazi se na adresi myhelsinki.fi, a na njoj se može "šetati" svim gradskim četvrtima, razgledavati muzeje i sve turističke atrakcije, obilaziti dućane i klubove iz kojih se uživo prenose DJ nastupi - sada, naravno, bez posjetitelja - informirati se o najpopularnijim kafićima i restoranima...

Knjižnica Oodi, s terasama, kafićima i igraonicama svjedoči spektaklima finske arhitekture

Prijestolnica dizajna

Smješten na jugu zemlje, na obali Baltičkog mora, Helsinki ima više od 130 kilometara obale, a osim na kopnu prostire se i na oko 300 otoka. Ima oko sedamsto tisuća stanovnika i gospodarsko je, kulturno i političko središte zemlje, vrvi i živopisnim mjestima za zabavu te okuplja izvanredne kreativce - 2012. bio je Svjetska prijestolnica dizajna - i naprosto je dobro mjesto za život. Posljednjih desetak godina u svim relevantnim svjetskim izborima uvijek je pri vrhu gradova u kojima je kvaliteta života na visokoj razini.

, Image: 92776912, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: George Brice / Alamy / Profimedia
George Brice / Alamy / Profimedi
Možda ih nema toliko u svakom kvartu kao kod nas, ali ih ima mnogo - jer po glavi stanovnika Finci troše najviše kave na svijetu

Crkva tišine

Na trgu Narinkka u samom središtu grada, pješačkoj zoni okruženoj trgovačkim centrima, hotelima i postajama gradskog prijevoza, nalazi se, posve neočekivano, nova, moderna drvena Kapela tišine, tako nazvana jer se u njoj ne održavaju mise, nego se šuti i moli u sebi. Otvorena je za pripadnike svih vjera i uvjerenja, kao i za ljude koji samo žele trenutak mira i tišine usred gradske vreve.

Star shaped fortress, Suomenlinna Island, Helsinki, Finland, Scandinavia, Europe, Image: 159501848, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Geoff  Marshall / Alamy / Alamy / Profimedia
Geoff Marshall / Alamy / Alamy
SUOMENLINNA - Otok s tvrđavom u obliku zvijezde koja je u prošlosti čuvala prolaz kroz Baltik, a danas je veliki muzej i turistička atrakcija.

Sakralna umjetnost

Panoramom Helsinkija dominiraju dvije katedrale. Luteranska se nalazi na Trgu Senata, na kojem su smještene i zgrade Vlade te Sveučilišta, a sagrađena je sredinom 19. stoljeća od bijelog kamena. Ispred nje je postavljen spomenik ruskom caru Aleksandru II. jer je u to doba Finska bila u sastavu Ruskog Carstva. Na rusku vladavinu podsjeća i pravoslavna katedrala Uspenski iz druge polovice 19. stoljeća, sagrađena od smeđe cigle na poluotoku Katajanokka, udaljenom pet minuta hoda od luke. Još jedna crkva u Helsinkiju privlači vjernike, ali i turiste iz cijelog svijeta zbog svoje jedinstvene arhitekture - Crkva u kamenu sagrađena je u granitnoj stijeni u četvrti Töölö, odmah do središnjeg kvarta Kamppi, a projektirali su je braća Timo i Tuomo Suomalainen.

, Image: 306059689, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Jack Malipan Travel Photography / Alamy / Alamy / Profimedia
Jack Malipan Travel Photography
Željeznički kolodvor, s tornjem koji je poslužio kao nadahnuće za mnoge američke nebodere, projektirao je Eliel Saarinen

Brod u oblacima

Nešto dalje od središnjeg trga potkraj 2018. otvorena je središnja gradska knjižnica Oodi koja je postala živi kulturni i društveni centar s terasama, vidikovcima, dječjim igraonicama, kafićima i restoranima. Oblikom, kažu arhitekti, podsjeća na brod od oblaka i izgledom dominira tim dijelom grada.

Sušena riba na štandu u Staroj tržnici

Stara gradska tržnica

Od središnjeg trga ulicom Mannerheimintie, najdužom u Helsinkiju, uz koju su smještene robne kuće, luksuzni dućani i odlični restorani te Švedsko nacionalno kazalište (u Helsinkiju su službeni jezici i finski i švedski) za petnaestak minuta dolazi se do parka Esplanadi. Omeđen je dvjema paralelnim ulicama koje vode do luke, a u njoj se osim pristaništa nalaze i tržnica, bazeni s morskom vodom postavljeni na dokovima, restorani, dućani i zgrada Stare tržnice u kojoj se prodaju sve vrste sušene ribe. Ondje je i nekoliko restorana u kojima se za nevelik novac može kušati neko okrepljujuće finsko jelo, poput guste juhe od lososa.

Sauna Löyly, rad arhitektonskog studija Avanto, urbana je oaza s kafićima i terasama

Najljepša sauna

Krene li se šetnicom uz obalu, dolazi se do velikog parka. Uopće, gdje god se hoda Helsinkijem, brzo se dolazi do nekog parka, a ponekad se može i kilometrima voziti kroz šumu koja razdvaja dvije gradske četvrti. Nekoliko kilometara dalje šetnicom dolazi se do nekadašnje industrijske četvrti Hernesaari, danas urbanizirane, u kojoj je prije nekoliko godina otvorena nova gradska oaza - sauna Löyly koja je odmah postala jedna od najpoznatijih gradskih atrakcija. Löyly je kompleks s nekoliko sauna, sagrađenih od drvenih greda postavljenih tako da kroz njih prolazi svjetlo, a u njezinu sklopu su i velike terase s pogledom na more, ležaljkama i kafićima koji su uvijek puni ljudi.

Cafe Birgitta in Helsinki, Finland designed by Talli architects.
©2014 Tuomas Uusheimo: www.uush
Kafić od stakla i naplavljenog drveta u parku Pyhä Birgitta

Vila na vlastitom otoku

Isto tako, u kojem god pravcu da krenete hodati po Helsinkiju, nakon kratkog vremena izbit ćete do mora ili do kanala povezanog s njime, a ispred obale ugledat ćete neke od otočića. Na jednom od njih, Korkeasaariju, smješten je zoološki vrt. Na drugom otoku na jugozapadu grada nalazi se stambeno naselje, na manjem ispred stare luke restoran i šetnica, u blizini je i jedan s uređenim parkom, a nedaleko od luke su otoci sa starinskim drvenim kućama za odmor, u jarkim bojama, najčešće crvenoj, ali i žutoj i plavoj. Upravo je ta slikovita specifičnost, uz spektakularnu arhitekturu i visoku kvalitetu života, ono što Helsinkiju daje posebnu draž. I zbog čega ga treba posjetiti.

Crkva Temppeliaukio sagrađena je u stijeni

Čitajte i:

Vodimo vas na glazbeno putovanje: Ovi američki gradovi pišu neku drugu povijest

Putovanja iz filmske mašte: Uživajte u pogledu na Fontanu di Trevi ili prođite stazom pacifičkih vrhova

Zavirite u naljepše vrtove svijeta: Egzotična stabla ili, pak, šareni tulipani osvajaju na prvi pogled

Stopama Jamesa Bonda: Virtualno putovanje po svjetskim lokacijama koje oduzimaju dah

Jamajka: Prizor iz raja i ludi tulumi u ritmu reggae muzike

Nezaboravno iskustvo na Maldivima: 'Oko nas su plivali morski psi i otrovne raže, ali bilo je divno'

Linker
16. travanj 2024 16:28