Igre na snijegu

Zimska idila na Rogli: od arenalinskog sanjkanja do šetnje među krošnjama

Adrenalinsko sanjkanje na šinama koje vijugaju kroz šumu, hodanje s krpljama i šetnja stazom među krošnjama samo su neki od razloga zbog kojih vrijedi posjetiti Zreško Pohorje.

Samo oko dva sata vožnje automobilom od Zagreba potrebno je do slovenskog skijališta Rogla, smještenog u Zreškom Pohorju, na nadmorskoj visini od 1490 metara. Iako ima samo oko 12 kilometara staza, skijalište taj nedostatak nadoknađuje bogatom dodatnom ponudom rekreacije, zabave i gastronomije.

image

Panorama Rogle

ROGLA PRESS

U blizini Rogle nalaze se terme Zreče kao odlična wellness baza, a nadomak skijaških staza je adrenalinsko sanjkalište Zlodejevo, sa spustom dugim 1360 metara, koji vijuga kroz stoljetnu šumu. Brzina u sanjkama po šinama regulira se ručnom kočnicom, može se juriti do 40 kilometara na sat, a u sanjkama može sjediti dvoje ljudi. Na kraju staze nalazi se žičara koja će vas sa saonicama odvesti natrag do vrha. Nekoliko stotina metara od skijališta nalazi se pak Put među krošnjama, atraktivna, više od jednog kilometra duga šetnica postavljena dvadesetak metara nad tlom, s adrenalinskim postajama i vidikovcem visokim 37 metara, iz kojeg se od vrha do dna može spustiti adrenalinskim toboganom.

image

Adrenalinsko sanjkalište Zlodejevo

IGOR ROSINA
image

Gosti mogu odsjesti i u bungalovima

ROGLA PRESS
image

Hotel Natura

ROGLA PRESS

Restorani u hotelskom kompleksu i planinskim kućama nude slovenske specijalitete i jela za svačiji džep, a u okolici postoji i nekoliko kulinarskih staza koje vode do obližnjih OPG-ova. Za djecu se organizira animacija svih vrsta, od skijaške školice na blagoj stazi koja završava na ravnom dijelu, kakvu učitelji skijanja mogu samo poželjeti, do pričaonica bajki i radionica u kojima uče kako se, primjerice, peku Zlodejevi (vražićkovi) kolači. Nije čudno da je Rogla u izboru portala Skijanje.hr dvaput proglašena najboljom skijaškom destinacijom za obitelji s djecom.

image

Rogla nudi idealne uvjete za učenje skijanja

ROGLA PRESS

Dvije skijaške staze, Košuta i Jasa, otvorene su ne samo od 9 do 16 sati nego i za noćno skijanje, od 17 do 21 sat, a Rogla nudi i tridesetak staza za skijaško trčanje, kao i vožnju motornim sanjkama, fitness sportsku dvoranu i umjetnu stijenu za penjanje. Gosti mogu otići i na hodanje s krpljama po netaknutom snijegu na stazama koje krivudaju kroz gustu šumu.

image

Hodanje na krpljama po stazi koja vijuga kroz gustu šumu

ROGLA PRESS

Za razliku od većine drugih skijališta, kako u Sloveniji, tako i u svijetu, do vrha Rogle dolazi se automobilom, a parkirališta su samo desetak metara udaljena od skijaških staza, što je idealno za vikend goste koji ne žele potrošiti mnogo vremena prije nego što se počnu spuštati niz padine ili uživati u drugim aktivnostima koje se nude na ovom skijalištu. Ako ovdje ostaju nekoliko dana, možda će poželjeti obići neke od obližnjih turističkih znamenitosti, poput Lovrenškog jezera ili crkve Isusova Preobraženja na 1517 metara nadmorske visine. A mogu se uputiti i na izlet u Skomarje, jedno od najviših naselja u Sloveniji, do kojeg se dolazi za otprilike tri sata hoda, a u njemu razgledati Skomarsku kuću iz 1803., jedan od najbolje sačuvanih primjera tradicionalne pohorske arhitekture.

image

Vidikovac na Putu među krošnjama

ROGLA PRESS
Linker
13. travanj 2024 01:42