Vikend izlet

Zimska čarolija u zagrljaju Julijskih Alpi: Prije skijanja prošećite obalom Bledskog jezera i doživite idilu u snijegu

Istražite prirodne ljepote, turističke atrakcije, kulinarske tajne, legende i mitove omiljenog slovenskog izletišta u sklopu Nacionalnog parka Triglav.

Samo četrdesetak minuta vožnje od Ljubljane smjestilo se jedno od najljepših slovenskih jezera - Bledsko. Prekrasne smaragdnozelene boje, s otočićem na kojem se nalazi crkva Marijina Uznesenja iz 15. stoljeća, na mjestu nekadašnjeg svetišta staroslavenske božice Žive, Bledsko jezero privlači turiste iz cijelog svijeta. Lijepo je u sva godišnja doba, ali zimi, kad snijegprekrije njegovu obalu i zabijeli šume i planinske vrhove koji ga okružuju, pruža nestvarno čaroban prizor.

image

Ljubitelji zimskih sportova mogu skijati i snowboardati na skijalištu Straža odmah pokraj Bledskog jezera, a glavno skijalište je pak
skijaško središte Vogel u susjednom Bohinju.

JOST GANTAR/BLED.SI

Legenda kaže da je nastalo kad su ledenjaci u Julijskim Alpama plakali zbog nestalih veličanstvenih planinskih vrhunaca pa su se njihove suze slijevale u dolinu i stvorile Bledsko jezero.

Jezero je dugo 2120 metara, široko 1380, a najveća mu je dubina 30 metara. Oko njega, uz lijepo uređenu šetnicu dugu oko šest kilometara, poredani su kafići, restorani, hoteli i kupališta, a uz plažu ljeti radi i kamp. Jezero se može cijelo obići za dva sata laganog hoda ili na unajmljenom biciklu, dok za one kojima se ne da hodati postoji i opcija obilaska u fijakeru.

Čitajte i: Morana Zibar pokazala nam je fotografije s puta: Lovkinja iz ‘Potjere‘ odmara s obitelji na krstarenju Egiptom

Turističke drvene brodice, zvane pletna, prevoze posjetitelje do otočića tijekom čitave godine (cijena je 12 eura za odrasle i šest eura za djecu), osim u slučaju nevremena, a na internetskoj stranici www.bled.si možete pronaći raspored polazaka i povratka s otočića - inače jedinog prirodnog u cijeloj Sloveniji.

image

Bledska tvrđava.

JOST GANTAR/BLED.SI

Evo i jedne legende vezane uz njega: nakon što je jedan od upravitelja obližnjeg Bledskog dvorca, Hartman Kreigh, nestao, njegova udovica Poliksena svaki se dan išla moliti u kapelu na otočiću, za koju je, u čast svom mužu, dala izraditi zlatno zvono. Dok su zvono vozili na otok, oluja je potopila brod. Poliksena je nakon toga prodala sve što je imala i dala izgraditi crkvu na otoku, provevši ostatak života u samostanu u Rimu. Nakon njene smrti papa je 1534. godine dao izraditi novo zvono koje je blagoslovio, a koje se i danas nalazi u crkvi na otočiću. Zbog njegovog blagoslova vjeruje se da zvono ispunjava želje, ali samo ako uspijete jednim povlačenjem užeta zazvoniti tri puta.

Mnoštvo toga za vidjeti

Dolazite li automobilom u Bled, na raspolaganju je nekoliko parkirališta, no većinom treba unaprijed platiti sat ili dva i onda na vrijeme otići. Iznimka je parkiralište uz cestu prema Bledskom dvorcu, koji se smjestio na litici iznad jezera, gdje ćete platiti parking kada odlazite, ovisno o tome koliko ste vremena na njemu ostavili vozilo, što je praktičnije jer tijekom šetnje ne morate stalno pogledavati na sat.

Odlučite li se pak na razgledavanje Bledskog dvorca, u kojem je danas muzej povijesti grada i izložbeni prostor za događaje i izložbe, na povratku prema parkiralištu možete kušati tipična jela ovog kraja u restoranu Grajska preža.

Osim uživanja na samom jezeru, Bled u okolici posjetiteljima nudi još mnogo sadržaja. Zanima li vas divlja priroda, samo nekoliko kilometara dalje nalazi se kanjon Vintgar koji je rječica Radovna urezala u stijene visoke i do sto metara. Kroz kanjon koji završava slapom prigodnog imena Šum vodi slikovita drvena staza s mostićima i odmorištima na kojima se može uživati u pogledu. Cijeli kanjon može se prehodati za otprilike sat vremena. U blizini Bleda su i dva skijališta - Vogel i Krvavec - do kojih se može doći i shuttle autobusima, a ljubitelji skijaškog trčanja mogu uživati na odličnim stazama na obližnjoj Pokljuki.

Bled se nalazi u Nacionalnom parku Triglav pa je kao baza zanimljiv i planinarima, kao i svim ljubiteljima prirode, a imate li vremena za još jedan izlet, uputite se na oko pola sata vožnje udaljeno Bohinjsko jezero.

image

Bledska kremšnita.

YAY MEDIA AS/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Čitajte i: Laponska bajka: Finska je otvorena i usred pandemije, a Djed Mraz u svom selu sretan očekuje goste

Tradicionalni desert

Obavezno kušajte i tradicionalni desert - bledsku kremšnitu. Najpoznatiji bledski kolač priprema se po receptu koji je prije 70 godina osmislio chef Ištvan Lukačević, zadužen za slastice u kuhinji hotela Park.

Isprobavao je razne sastojke, sve dok nadahnut vojvođanskom krempitom nije pronašao pravu kombinaciju. Očito je pogodio, jer su kremšnite po njegovom receptu, sličnom onome za našu samoborsku kremšnitu, postale simbol bledske gastronomije. Danas se nude ne samo u hotelu Park nego i u svim restoranima i kafićima oko jezera, a s obzirom na impozantne dimenzije - 7x7x7 cm - jedan komad dovoljan je da se zasladi i dvoje ljudi.

Linker
09. travanj 2024 07:39