Privatni album
najljepši zalasci sunca

Željka Udovičić i Milan Pleština: Erupcija zadovoljstva na Santoriniju

Grčki vulkanski otok u Egejskom moru poznat po fascinantnim zalascima sunca očarao je i zagrebačku dramaturginju Željku Udovičić te njezina supruga, glumca Milana Pleštinu, a uživao je i njihov psić Al kojem je to bio prvi let avionom

Dva su glavna raz­loga zašto sam sa suprugom Milanom Pleštinom i našim psom Alom tjedan dana provela na Santoriniju. Željela sam da nakon dugo vremena odemo zajedno na odmor, a i čula sam da su na tom vulkanskom otoku u Egejskom moru najljepši zalasci sunca na svijetu - pa hajde da ih usporedim s našima! Da nam plan, program i ritam ne bi određivali drugi, sami smo pronašli kartu i rezervirali smještaj te prošli vrlo povoljno. Povratne karte Zagreb-Atena-Santorini (vezani let je trajao tri sata) za supruga i mene stajale su 200, a za našeg shih-tzua, kojem je to bio prvi let avionom, 60 eura. Malenim psima kakav je naš dopušteno je biti među putnicima, ali smo ga morali staviti u posebnu torbu ispod sjedala. Cvilio je jedino tijekom polijetanja i slijetanja, no kad se tlak izjednačio, sve je bilo u redu.

HOTEL U STIJENI

Pri odabiru smještaja primarno nam je bilo da primaju ljubimce pa smo se odlučili za predivan hotel Strogili, u kojem je prosječna cijena noćenja 150 eura. Vrijedi svaki novčić jer sobe su u vulkanskoj stijeni - kao i mnoge druge otočke građevine, koje se stepenasto spuštaju prema moru - odakle je pogled fascinantan. Naš se pružao prema kalderi, laguni nastaloj vulkanskom erupcijom, pa nam uopće nije smetalo što u sobama ima mnogo vlage i malo svjetla. Hotel je na sjeverozapadu otoka, kilometar i pol od središta mjesta Oije, koje je zbog ljepote na gotovo svim razglednicama i turističkim prospektima Santorinija. Krase ga, naime, bijele kaskadne kućice s plavim krovovima, cvjetnim terasama i bazenčićima, a mnoge privlači i zato što je savršeno mjesto za promatranje zalaska sunca.

Privatni album

CVJETOVI TIKVICA

Trenutak kad se narančastocrveni krug “utapa” u moru, doista je magičan, no, i u Hrvatskoj su zalasci sunca prekrasni, samo što Grci određene stvari možda znaju bolje prezentirati turistima. S nama su se složili i neki djelatnici hotela, a kako ih ima iz raznih krajeva Europe, s jednim Bugarinom smo razgovarali na hrvatskom jeziku. Osoblje nam je preporučilo neturističke restorane, s domaćom hranom, gdje su cijene, u odnosu na one razvikane, više nego dvostruko niže. Večera za dvoje, u koju su uključeni predjelo, glavno jelo, desert i piće, ne prelazi 50 eura. Posebno su mi se svidjeli cvjetovi tikvica punjeni rižom, kozicama i nekim travama, kao i polpete od suhih rajčica s kozicama. Birala sam uglavnom morske specijalitete, ali na Santoriniju se jedu i razni sirevi te janjetina s mediteranskim začinima.

Privatni album

ERUPCIJA VULKANA

Površina otoka je 90 četvornih kilometara, skoro kao naš Vis, a prijevoz je savršeno organiziran. Na svakom koraku mogu se unajmiti automobili, motocikli ili quadovi, no mi smo od jednog do drugog mjesta putovali lokalnim autobusima. Idu često, a za 3,5 eura mogli smo se voziti cijeli dan. Lani je na Santoriniju bio redatelj Paolo Magelli pa mi je preporučio posjet arheološkom nalazištu Akrotiri na južnoj strani otoka. Riječ je o naselju iz brončanog doba koje je potpuno opustošila erupcija vulkana u 16. stoljeću prije Krista. Pod vulkanskim pepelom ostali su, međutim, očuvani ostaci građevina, razni predmeti i freske iz razdoblja Minojske kulture, a neki misle da je zapravo ta katastrofa nadahnula Platona za priču o Atlantidi. Nalazište Akrotiri, koje je ime dobilo prema obližnjem selu, može se posjetiti čak i kad je vrijeme ružno jer je cijeli lokalitet natkriven.

Privatni album

CRVENA PLAŽA

Preporučila bih i posjet najvišoj točki otoka - mjestu Pyrgos, gdje je u 18. stoljeću na 567 metara nadmorske visine sagrađen manastir sv. Ilije. Blizu je i Crvena plaža, jer te je boje njezin sitni pijesak, a mnogo kupača ima i na plaži Kamari, čija su vulkanska zrnca tamnosiva. Najveći, ujedno glavni grad je Fira, sagrađena na 300 metara visokoj litici na zapadnoj strani otoka. Poznata je po burnom noćnom životu, koji Milana i mene nije zanimao, te brojnim strmim stubama. Iako od vrha do podnožja grada vozi žičara, mnogi lijeni turisti radije biraju mazge - što izaziva prosvjede udruga za zaštitu životinja.

Privatni album

Baš kad smo bili na Santoriniju, rekli su nam da je između onih koji bi zabranili iskorištavanje mazgi i njihovih vlasnika izbila tučnjava. Neki su u žaru borbe završili u moru. Kako god bilo, meni će Santorini ostati u lijepom sjećanju, a nadam se da ću posjetiti i ostala mjesta u Grčkoj. Kao dramaturginju me posebno privlače starogrčka kazališta pa ću idući put krenuti tim tragom.

Privatni album
Privatni album
Privatni album
Privatni album
Privatni album
Privatni album

Linker
14. travanj 2024 10:29