Prijedlog za izlet

Zelena oaza: Ovo su tri neodoljiva razloga zašto već ovog vikenda trebate posjetiti Park prirode Papuk

Papuk je nekada bio jedini otok u Panonskom moru, a danas je taj prirodni biser prvi UNESCO geopark u Hrvatskoj koji u svom srcu skriva i nešto za ovisnike o adrenalinu.

Park prirode Papuk zbog svoje je iznimne geološke baštine 2015. uvršten na kartu vrijednih UNESCO lokaliteta i tako postao prvi UNESCO geopark u Hrvatskoj. Time se upisao u svjetsku mrežu geoparkova, stavio UNESCO-v logo na svoju zastavu, a u sklopu toga je otvoren i Trg geoparkova preko puta zgrade Uprave Parka prirode Papuk i UNESCO Geoparka gdje se posjetitelji mogu educirati se o geoparkovima općenito. U Nastavku vam donosimo tri razloga zašto već ovog vikenda trebate posjetiti Park prirode Papuk.

image
Park prirode Papuk
PROMO

Prvi eko kamp u kontinentalnoj Hrvatskoj

Dolazite li na Papuk, jedna od prvih točaka koje morate posjetiti je Velika. Smještena je na samom ulazu na veličanstveni div Papuk, u dolini uz rijeku Veličanku iznad koje se uzdiže stari Velički grad. Ova se općina ponosi mnogim posebnostima i slovi kao mjesto očuvanja tradicije. Upravo tamo smješten je eko kamp Duboka, prvi moderni kamp u istočnom dijelu Hrvatske koji se prostire se na površini od 2,3 hektara i sastoji od 11 uređenih parcela za kampere i kamp prikolice s priključcima za električnu energiju i vodu. Osim uređenih parcela, kamp sačinjava prekrasna zelena livada predviđena za boravak gostiju u šatorima, pa se u kampu sveukupno nalaze 32 smještajne jedinice i može zaprimiti 96 kampista. Ta je livada okružena drvenim stolovima i klupicama na kojima lako možete zamisliti bogati doručak u svježe ljetno, pospano jutro.

image
Park prirode Papuk nudi brojne zanimacije
PROMO

Čitajte i: Idealan bijeg iz svakodnevice: Zaplovite žitnom lađom i doživite nezaboravno iskustvo!

Adrenalinski park u srcu Parka Prirode

Ima li boljeg od aktivnog odmora sa smještajem podno planine koju možete istraživati danima? Kamp Duboka odlično je polazište za upoznavanje Papuka i lokalnih područja pogodnih za skoro sve vrste aktivnosti poput trčanja, planinarenja, biciklizma, istraživanja poučnih staza i slično. Potrebno je samo odabrati način na koji se želite aktivirati i time, uz spavanje u srcu prirode, činiti dobro sebi. Jedna od novijih i aktivnosti koja će vas ispuniti adrenalinom je i Adrenalin park Duboka smješten u sklopu Kampa Duboka. Elementi adrenalinskog parka Duboka prostiru se na površini od oko 4000 metra kvadratna u dva poligona s različitim vježbama (spravama) koje se nalaze između stabala. Ovdje možete iznajmiti bicikl, a na raspolaganju su vam i klupe za odmor, poželite li predahnuti te uhvatiti svjež zrak netaknute prirode.

image
Adrenalinski park
PROMO

Čitajte i: Čudo prirode u Gorskom kotaru: Neće vam biti žao znoja i truda kada u daljini ugledate prizor za pamćenje

Istražite povijest u kući Panonskog mora

Zaputite se i do Kuće Panonskog mora u kojoj ćete uz najsuvremeniju tehnologiju moći zaviriti u svijet koji je prije 16 milijuna godina živio na Papuku, tada samo jednom otoku u Panonskom moru. Brojni fosili nekada živućih organizama, mahom morskih životinja, svjedoče o davnoj prošlosti ovog “slavonskog arhipelaga”. Kuća Panonskog mora se nalazi na adresi Trg Gospe Voćinske 11 u Voćinu, a više informacija, kao i rezervacije možete potražiti putem emaila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na službenoj internetskoj stranici Parka prirode Papuk.

image
Kuća Panonskog mora
PROMO
Linker
22. travanj 2024 13:30