Plaže su već krcate pa se građani boje kako će im dodatna popularnost donijeti samo kaos

 UNSPLASH
Atrani

Zbog Netflixove serije svi žele posjetiti najmanji grad u Italiji

Talijanski gradić priprema se za navalu turista nakon što je poslužio kao kulisa u novoj seriji "Ripley" koja je u kratkom periodu postala hit među gledateljima.

Talijanski gradić priprema se za navalu turista nakon što je poslužio kao kulisa u novoj seriji "Ripley" koja je u kratkom periodu postala hit među gledateljima.

Nakon što je početkom travnja na Netflix stigla nova serija "Ripley", svi su poželjeli otputovati u Italiju. Kako i ne bi, kad u crno-bijeloj ekranizaciji kultnog kriminalističkog romana "Talentirani gospodin Ripley", izgleda kao da talijanski gradić nudi idealno ljetovanje bez pretjeranih gužvi. Andrew Scott koji je utjelovio Ripleyja tako putuje od Napulja do Atranija autobusom koji gotovo da je sam na cesti, a kad stigne na plažu, gdje pronalazi američkog bogataša Dickieja Greenleafa zbog kojeg je i doputovao, ovaj se s djevojkom potpuno sam sunča uz obalu.

Ukratko, tko ne bi to poželio. Ipak, treba zapamtiti da se radnja odvija 1961. i da je danas plaža tog gradića ljeti itekako puna i krcata ležaljkama i suncobranima. Upravo zbog toga nisu svi sretni zbog dodatne promocije koju je Atrani, u kojem živi tek 800 građana, sad dobio zbog hit serije jer smatraju da je njihova obala već ionako prezasićena turistima te se nadaju da će novi posjetitelji doći kada je sezona nešto slabija - u proljeće i jesen. Sudeći po statistici Airbnba, Atrani će biti itekako poželjan - otkako je serija izašla, rezervacije smještaja u tom gradu, ali i obližnjem Ravellu porasle su za 93 posto.

image
SEAN PAVONE GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

"Naše mjesto ne može se nositi s još većim brojem turista. Automobili, autobusi i motori paraliziraju promet i to je prva stvar na koju treba staviti fokus. Ponuditi alternativne prijevoze, ali i produžiti sezonu", izjavila je Luisa Criscolo koja vodi Chiara‘s House za The Guardian.

image

Prekrasnih prizora u gradiću Atrani ne nedostaje

WIRESTOCK GETTY IMAGES

Atrani je u seriji poslužio kao kulisa za izmišljeno mjesto Mongibello, a odabran je zbog odlične geografije, povezanosti trga i plaže, ali i neodoljivog labirinta stepenica i prolaza u kojima se može uživati već u prvoj epizodi kad Andrew Scott trčkara gore-dolje u potrazi za Greenleafom. Ipak, vila u kojoj živi američki bogataš ne nalazi se u Atraniju, već na obližnjem otoku Capri, a radi se o vili Torricella koja je izgrađena 1902. godine. Vila je u privatnom vlasništvu, ali apartman s velikom terasom s koje se pruža pogled na obalu može se unajmiti preko Airbnba. Još uvijek ima slobodnih termina za ljeto, ali to bi se uskoro moglo promijeniti pa ako želite boraviti u prostoru u kojem se snimala hit serija - požurite.

Linker
26. travanj 2024 19:48