Getty Images
u njemačkoj

Zašto vrijedi posjetiti Kassel: Izložba koju godišnje posjeti gotovo milijun ljudi i šetnja kroz svijet bajki

Zagrebački graffiti umjetnik Krešimir Golubić posjetio je grad u središnjem dijelu Njemačke i proveo nas kroz njegove parkove, izložbe i interaktivni muzej najljepših dječjih priča.

Za one koji ne znaju, postoji muzej koji svjedoči o nastanku svih onih bajki koje smo slušali u djetinjstvu prije spavanja. Kroz Kassel sam i prije imao priliku prolaziti i “upoznati” grad, koji je, bez obzira na razaranja Drugog svjetskog rata, uspio očuvati svoj šarm te se ponovno uzdići iz ruševina. Documenta, najveća izložba suvremene umjetnosti u svijetu, koju godišnje posjeti gotovo milijun ljudi, samo je jedan od razloga zašto mu je to i uspjelo. Documenta mi je, naime, bila glavni cilj posjeta Kasselu, no ondje sam doznao da je 2015. otvoren Muzej svijeta braće Grimm - Grimm World Kassel, što također može biti povod dolaska u grad.

Kresimir Golubic 
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 290719
Matej Dokić

Friedrichsplatz mit dem Fridricianum während der documenta 14 in Kassel   (Photo by Fishman/ullstein bild via Getty Images)
ullstein bild via Getty Images

KASSEL, GERMANY - JUNE 08:   The artwork 'The Parthenon of Books' with donated books by the artist Marta Minujin is illuminated at night on June 8, 2017 in Kassel, Germany. The documenta 14 is the fourteenth edition of the art exhibition documenta and will take place 2017 in both Kassel, Germany its traditional home, and Athens, Greece.  (Photo by Thomas Lohnes/Getty Images)
Getty Images

Siguran sam da su svi u djetinjstvu uživali u pričama braće Grimm. Još i danas se sjećam svoje bake koja je neumorno iz večeri u večer prepričavala neke od bezbroj bajki bez kojih brat i ja nismo mogli usnuti, a otkriće da sam u gradu u kojem postoji institucija koja baštini uspomene na moje odrastanje, kao i svakog djeteta, apsolutno me oduševilo. Iste godine kad je otvoren, britanski The Guardian uvrstio ga je u 10 najboljih novih muzeja u svijetu, a nositelj je i laskave titule jednog od najposjećenijih u Europi iz godine u godinu. Prije svega je namijenjen djeci, ali - uvjerio sam se - jednako je privlačan i odraslima. Uživajući u njihovim pripovijetkama kao klinac (ali i kasnije), nikad nisam razmišljao kako su nastajale i koliko je raskošan njihov opseg. Odgovor sam otkrio u muzeju: braća Grimm skupljala su narodne priče koje su se generacijama prenosile kako bi ih zauvijek sačuvali.

rkbb_grimmwelt_kassel_2019_copyright_grimmwelt_photo_n_klinger
© N. Klinger

rkbb_grimmwelt_kassel_2019_copyright_grimmwelt_photo_n_klinger
© N. Klinger

U modernom i fantastično dizajniranom prostoru naizgled nedostaje bajkovitosti koju očekujemo, no uronite li u stalni izložbeni izbor, ući ćete u život braće Grimm, upoznajući se s njihovim neumornim radom na prikupljanju goleme zbirke narodnih priča i bajki namijenjenih djeci i odraslima. Njihov je život prikazan kroz papirnate makete koje je izradio poznati ukrajinski umjetnik Alexej Tchernyi, a interaktivni postav muzejske šume - s bićima koja su ondje obitavala, čarobnim ogledalcem... - iznimna je atrakcija. U muzeju osobito privlači pozornost aktualna izložba “Crvenkapica, plava brada”, koja se može razgledati do sredine travnja 2020. Prikazi “pršte” bojama, istražujući simbolički, kulturni i povijesni značaj glasovite pripovijetke. Svijet bajki je “raznobojan”, a ovo je uistinu najšarenija izložba koju sam posjetio. Nakon obilaska muzeja posjetite i Bergpark Wilhelmshöhe - najveći europski brežuljkasti park uvršten na popis UNESCO-ove svjetske baštine. U parku će se zasigurno nastaviti čarolija posjeta Kasselu.

Kassel, Wilhelmshohe - Germany. (Photo by Arcaid/Universal Images Group via Getty Images)
Universal Images Group via Getty
Bergpark Wilhelmshöhe, najveći europski brežuljkasti park uvršten na popis Unescove svjetske baštine

Linker
17. travanj 2024 18:42