Getty Images
DESTINACIJA ZA SVE

Zašto posjetiti Bali: Otok koji smatraju posljednjim rajem na zemlji

Specijalistica za PR projekte Hrvatske turističke zajednice Petra Posilović posjetila je otok na rubu Indijskog oceana i shvatila zašto ga smatraju posljednjim rajem na zemlji.

Zbog prirode svojeg posla najčešće idem na odmor tijekom zime, a kako ne volim hladnoću, odlučila sam potražiti toplu destinaciju, gdje ću moći uživati na plaži, ali i doživjeti i naučiti nešto novo. Odabrala sam Bali u Indoneziji, zemlji s oko 18 tisuća otoka i više od 260 milijuna stanovnika, koja je dom hindusima, muslimanima, budistima, katolicima, pravoslavcima... To je i zemlja u kojoj većina stanovnika živi od uzgoja palmi, kakaa, kave, čaja i riže, u kojoj rastu neobične vrste voća i zemlja čiji su se stanovnici naučili živjeti bez straha od erupcija vulkana, tsunamija, potresa i drugih velikih nepogoda jer vjeruju da ako do njih dođe, poslije slijedi blagostanje.

DESTINACIJA ZA SVE

Bali je jedinstvena mješavina modernih turističkih naselja, prekrasne prirode i čarobnih pješčanih plaža. Stanovnici Balija posebno su ponosni na to što su sačuvali vjersku tradiciju koja se očituje i u arhitekturi i u svakodnevnom životu, pa tako uz veličanstvene hramove i palače postoje i svetišta u dvorištu gotovo svake kuće na otoku.

HRANA

Jela na Baliju često su za nas previše ljuta pa je to poželjno provjeriti prije nego što ih naručite u restoranu. Moja je preporuka nasi campur - riža s raznim prilozima, gado gado - salata s kuhanim krumpirima, rendang - jelo od govedine i babi guling - od svinjetine. Alkoholna pića nisu jeftina, no kušajte domaći napitak arak i pivo bintang.

Es kelapa muda je kokosovo mlijeko iz svježih plodova, s malo vode, pola limete, šećernim sirupom i ledom

MEKA SURFERA

Neke od plaža s najboljim valovima za surfanje nalaze se na zapadnoj obali otoka, dok je istočna obala s lijepim pješčanim plažama i mirnim morem raj za obitelj. Odlučite li se pak za shopping, na uličnim tržnicama Kuta, Sanur ili Nusa Dua moći ćete se cjenkati za suvenire i za predmete od kože.

DOBAR PLAN

S prijateljicom Renatom Sliško šest sam mjeseci planirala putovanje. Željele smo posjetiti sve poznate atrakcije, ali razgledati i ono što možda nije toliko razvikano. Putovanje smo počele u Seminyaku, jednom od luksuznijih dijelova Balija, s prekrasnim plažama, barovima i restoranima. Bile smo i u “Svijetu naopačke”, neobičnoj kući u kojoj je sve postavljeno tako da izgleda kao da visite sa stropa, a zatim i u Muzeju snova, u kojem se možete fotografirati tako da izgleda kao da bježite od dinosaura, visite s litica, hodate iznad provalija... Navečer smo se zabavljale u WooBaru ili na plaži Potato Head, gdje možete uživati u prekrasnom zalasku sunca i snimiti odlične fotografije, uz ritmove DJ-a. Nakon Seminyaka posjetile smo Tanah Lot, hram iz 16. stoljeća, sagrađen na stijeni okruženoj morem, pa se do njega može doći samo kad je oseka.

PRIVATNI ALBUM
S prijateljicom Renatom Sliško u zabavnoj kući ‘Svijet naopačke’ u gradu Denpasaru

SRCE OTOKA

Ubud je kulturno središte i samo srce Balija, gdje se nalaze neke od najpoznatijih turističkih atrakcija. Jedna od njih je vodopad Tegenungan, ispod kojeg se možete i okupati. U blizini je postavljeno i desetak velikih ljuljački, a pokraj njih su i fotografi koji će vas na njima snimiti. Dobro je znati da se ne trebate unaprijed uređivati jer ovdje možete unajmiti haljinu za fotografiranje.

NAJSKUPLJA KAVA NA SVIJETU

U unutrašnjosti otoka, pokraj Jatiluwiha, prekrasna su terasasta rižina polja, stavljena pod zaštitu UNESCO-a. U blizini se proizvodi i najskuplja kava na svijetu - Kopi Luwak. Azijski cibet, životinja slična mački, pronalazi zrna te sorte kave u prašumi, probavi ih i ta zrna se potom čiste i prže. Budući da je proces dugotrajan, godišnje se može proizvesti samo oko 500 kilograma pa joj je i cijena visoka - može dostići i do 175 američkih dolara za pola kilograma.

Getty Images
Rižina polja Jatiluwih uvrštena su u kulturnu baštinu UNESCO-a

Kopi Luwak je jedna od najskupljih kava na svijetu

IZMEĐU DVA BRDA

Hram Pura Tirta Empul nalazi se u blizini Ubuda, između dva brda, i jedinstven je po bogatim izvorima vode, za koju mještani vjeruju da pročišćava i tijelo i dušu. U unutrašnjosti Balija posjetili smo i Šumu majmuna, u kojoj živi oko 700 dugorepih makakija. Ulaz se plaća 50 rupija - oko 23 kune - a iako ih je zabavno gledati, savjet je da bude te oprezni jer vole uzimati naočale i druge stvarčice koje vam vire iz torbe.

privatan album
Hram Pura Tirta Empul pokraj grada Tampaksiring

Šuma majmuna u Ubudu

DVA SATA ZA FOTOGRAFIJU

Na sjeveroistoku otoka nalazi se Lempuyang, jedan od najstarijih hramova na Baliju. Lokacija je prekrasna, ali želite li se fotografirati ispred njegovih vrata, čekat ćete u redu oko dva sata. Osim tog hrama, bile smo i u hramu Gunung Kawi na rijeci Pakerisan te u Pura Kehen Bangliju, hramu iz 11. stoljeća. U blizini je selo Cempaga, poznato po plantažama voća i palmi od kojih se dobiva šećer.

/ PRIVATNI ALBUM
Lempuyang - najstariji hram na Baliju

NAJLJEPŠE PLAŽE

Nakon razgledavanja unutrašnjosti i posjeta hramovima odlučile smo dva dana uživati na prekrasnim plažama na otoku Gili Trawangan, do kojeg se brodom plovi oko dva sata. Na njemu nema automobila ni motora, ali možete za 20 kuna unajmiti bicikl i obići cijeli otok za oko samo sat vremena. Nakon Gili Trawangana otplovile smo na otok Nusa Penida, na kojem se nalazi prekrasna plaža ispod klifa u obliku tiranosaura rexa. Zadnje mjesto koje smo posjetile prije povratka u Zagreb bilo je Uluwatu, mjesto s prekrasnim stijenama, plažama i hramom na litici, 70 metara iznad oceana. Pogled je nezaboravan, kao i na toliko mnogo drugih mjesta na Baliju.

Otok Nusa Penida: Klif u obliku tiranosaura rexa na plaži Kelingking

DOBRO JE ZNATI

  • MJENJAČNICE - Nemojte se osloniti na to da će svi bankomati na koje naiđete biti u funkciji. Preporučljivo je nositi gotovinu i eure mijenjati u mjenjačnicama. Ima ih posvuda, a tečaj je u svima vrlo sličan.
  • SARONG I ŠALOVI - U hramovima trebate imati prekrivena ramena i koljena. Nosite li kratke hlače, poželjno je oko struka omotati sarong ili veću maramu.
  • VRUĆE I VLAŽNO - Ako možete, izbjegnite posjet Baliju između prosinca i ožujka jer tada ima najviše padalina, a velika vlaga u kombinaciji s visokim temperaturama nije ugodna.
Linker
18. travanj 2024 08:02