Kamo na izlet

Zaputite se u Vodnjan: Tamo vas čekaju brojni zanimljivi programi i nezamjenjiva lokalna gastronomija

U gradiću nedaleko od Pule organizirani su izleti na kojima posjetitelji mogu brati masline, uživati u ručku među stablima, upoznavati bogatu povijest toga kraja - i kući ponijeti esktra djevičansko ulje od plodova koje su sami ubrali.

Već šestu godinu zaredom prema rezultatima objavljenima u Flos Oleiju, najcjenjenijem svjetskom vodiču za ekstra djevičanska ulja, Istra je najuspješnija maslinarska regija svijeta. Nije stoga čudno što u sezoni branja maslina Istra posebno zrači. A najčarobnije je u Vodnjanu, gradiću s osam uljara, koji je po tome jedinstven u Europi u usporedbi s gradovima slične veličine.

U Vodnjanštini se nalazi čak pola milijuna stabala maslina, što govori o važnosti ove grane gospodarstva za područje u kojem se puno maslinika nalazi još od doba Rimskog Carstva.

image
U okolici raste više od pola milijuna stabala.
SRECKO NIKETIC/CROPIX

Želi li se netko okušati u branju maslina, upoznati se s procesom prerade u ulje te s bogatom tradicijom maslinarstva, može to učiniti upravo u Vodnjanu, u organizaciji agencije Castelier, a uz to i uživati u posjetu ovom istarskom gradiću. Sve do 15. studenog u njemu se, naime, organizira trodnevni program doživljaja berbe. Uz cijenu od 340 eura po osobi posjetitelji će tri dana biti smješteni u apartmanima u staroj gradskoj jezgri, svaki se dan uputiti u maslinik u berbu, saznati zanimljivosti o uzgoju i preradi od iskusnih maslinara i agronoma te izraditi vlastito ulje u najnagrađivanijoj hrvatskoj uljari Chiavalon.

image
Berba maslina počela je ovih dana.
OPG CHIAVALON

Čitajte i: Na toplom alpskom jezeru: Idealna destinacija za sve koji čeznu za bijegom u prirodu nedaleko pitoresknog grada

U program je uključeno i upoznavanje s lokalnom gastronomijom, kao i tradicionalni doručci i večere te ručak u masliniku, razgledavanje Ekomuzeja, posjet uljari te vođena degustacija ulja u centru za posjetitelje Vaga.

image
Istarski specijaliteti: pršut, sir, ombolo i malvazija.
DANILO DRAGOSAVAC

Najviši crkveni toranj u Istri

Slikoviti gradić Vodnjan, 12 kilometara sjeverno od Pule, najbolje je doživjeti šetnjom kroz njegove vijugave kamene ulice i stare palače. Nekim umjetnicima zidovi kuća poslužili su kao slikarsko platno pa u Vodnjanu ima više od 40 murala. U njemu je i najviši crkveni toranj u Istri - čak 62 metra visoki toranj župne crkve svetog Blaža, građene u drugoj polovici 18. stoljeća, s vrijednom zbirkom sakralne umjetnosti koja je dokaz bogatog istarskog kulturnog naslijeđa.

image
Panorama Vodnjana sa 62 metra visokim tornjem
župne crkve svetog Blaža.
DEPOSITPHOTOS

No, još je poznatija po tome što se u njoj čuvaju Sveta tijela - neraspadnuti posmrtni ostaci nadbiskupa svetog Leona Bemba iz 12. stoljeća, svetog Ivana Olinija iz 13. stoljeća i svete Nikoloze Burse iz 16. stoljeća - u narodu poznata i kao Vodnjanske mumije.

Čitajte i: Povijesna oaza kraj Pakoštana skriva tradiciju istoka i zapada: Posjetite han u Vrani i nakratko se vratite u prošlost

image
Park kažuna - kako su nekad izgledala skloništa za
ratare i pastire.
DEJAN VELJKOVIC

Njih je u 19. stoljeću iz Venecije donio slikar Gaetano Gressler, kako bi ih sačuvao od uništenja kad je Napoleonova vojska okupirala Veneciju. Na glavnom gradskom trgu može se razgledati palača Bettica iz 14. stoljeća, a u neposrednoj blizini Vodnjana vrijedi posjetiti Park kažuna, tradicionalnih nastambi kakve su se nekad gradile da bi se ratari i pastiri imali gdje skloniti od nevremena

Linker
17. travanj 2024 00:29