Spomenka Saraga
dobar provod

Zagrepčanka na krajnjem jugu Afrike: 'Sve me očaralo i nije bilo mjesta gdje se nije dobro jelo i pilo'

U drugom najvećem gradu Južnoafričke Republike, koji slovi kao opasan, zagrebačka filmska producentica Spomenka Saraga otkrila je njegovu pitomu stranu: uživala je u izvrsnim vinima i očaravajućoj prirodi, a ‘ugroženom’ se osjećala jedino kad je na Rtu dobre nade bježala od nojeva.

Ako vas ikada put nanese u Južnoafričku Republiku, to ćete iskustvo zasigurno pamtiti cijeli život. Ja sam u Cape Town stigla s pozivnicom za sudjelovanje na kongresu i festivalu turističkog filma. Već dolazak u zračnu luku ostavlja dojam uređene zemlje, u koju se, zbog svega doživljenog, lako zaljubiti i poželjeti ondje ostati. Svi oni savjeti i upozorenja - pazi se, opasno odredište, nikamo ne idi sama ­- zbog kojih zamalo da ne odustanete od putovanja, padaju u vodu. Jedino nije preporučljivo šetati sam noću, što, uostalom, vrijedi za većinu svjetskih metropola.

Super high resolution establishing aerial photograph of the city of Cape Town during sunset
Getty Images/iStockphoto
Cape Town je glavni grad provincije Western Cape i zakonodavni glavni grad države.

TURISTIČKA ZONA

Noćni let do Cape Towna preko Dohe pokazao se kao dobar odabir jer sam od deset sati provedenih u avionu uspjela odspavati sedam. Hotel sam rezervirala preko interneta i to, kako mi je savjetovao prijatelj, u dijelu grada koji je najbliži Obali Victorije i Alfreda, turističkoj zoni s puno zanimljivih restorana, muzeja i dućana.

Spomenka Saraga
U Cape Townu ne morate brinuti da nećete imati internetske veze - Wifi veza je dostupna gotovo svugdje.

Besplatni internet dostupan je u svim restoranima, kao i na Wifi Free punktovima diljem grada. Dakle, ne morate kupovati SIM karticu želite li provjeriti mapu odredišta ili doznati neku informaciju.

UZBUDLJIVI KONTRASTI

Kako sam bila vrlo nestrpljiva i znatiželjna, odlučila sam već s aerodroma krenuti u razgledavanje grada. Odmah se zamjećuju brojni kontrasti. Od četvrti s predivnom arhitekturom iz doba europskih doseljenika, pretežno Britanaca i Nizozemaca, do potpuno drugačijeg muslimanskog dijela grada, jednostavne arhitekture, ali jarkih boja, kao u naselju Bo Kaap, udaljenom samo pet minuta šetnje od centra.

Mother City Cape Town Bo Kaap Colourful Historic Area with Table Mountain and City Centre Western Cape South Africa
Getty Images/iStockphoto
Pitoreskna četvrt Bo Kaap udaljena je svega pet minuta hoda od centra grada.

JEFTIN I SIGURAN TAKSI

Rezervirala sam safari izlet preko interneta i sve je savršeno funkcioniralo: vozilo parka dolazi pred vaš hotel i onamo vas vraća. Ja sam pri dolasku kupila SIM karticu za mobitel - 2 GB memorije platila sam oko 50 kuna - pa sam stalno mogla biti na internetu i koristiti se Uberom i Boltom. Od mojeg hotela do Obale Victorije i Alfreda, oko deset minuta vožnje, platila sam desetak kuna, a do plaže Dolphin u okolici grada i izvrsnog restorana s lijepim pogledom oko sto kuna. Dakle, vožnje su vrlo jeftine i sigurne, a vozači iznimno ljubazni.

Spomenka Saraga
Table Mountain s Obale Victorije i Alfreda. Ovo područje poznato je kao raj za kitesurfere.

Do Cape Towna možete avionom preko Beča, Istanbula ili Dohe. Odabrala sam Dohu i Qatar Airways zbog ljubaznog osoblja i tamošnje savršeno organizirane zračne luke.

TABLE MOUNTAIN

Već dulje vrijeme imam običaj kad dođem u neki grad uzeti turu s autobusima HOP ON/OFF. Iziđete gdje vas je volja, i ponovo uđete - treba samo voditi računa o tome koliko lokacija u danu možete posjetiti. Uživajući u pogledu - s jedne strane grad, s druge ocean - stigla sam u podnožje Table Mountaina. Do vrha se može pješice ili žičarom. Vožnja je poseban doživljaj jer se kabina okreće tako da svi mogu “uhvatiti” najljepši pogled, a kad se iskrcate na visoravni, ostajete očarani.

Spomenka Saraga /
Gradska plaža Boulders poznata je po tome što na njoj obitavaju pingvini.

PINGVINI

Na plaži Boulder, gotovo usred grada, smjestila se kolonija pingvina. Do prije nekoliko godina mogli ste i šetati među njima. No kako je turista sve više, njihovo je stanište danas zaštićena i brižno čuvana zona. Unatoč laganoj kišici, doživljaj je bio jedinstven. Put me dalje vodio prema nezaobilaznom Rtu dobre nade. Odustala sam od ideje da unajmim auto jer se u Južnoj Africi vozi “pogrešnom”, lijevom, stranom. Zato sam na izlet krenula s prijateljima koji žive u Cape Townu.

Rt dobre nade je mjesto gdje se sudaraju dva oceana, Atlantski i Indijski.

Spomenka Saraga
Naravno, i zagrebačka filmska producentica posjetila je nezaobilaznu turističku točku - Rt dobre nade.

To je najjužniji dio zemlje i cijelog kontinenta, udaljen 60 km od Cape Towna. Visoka i strma litica, s puno stijena što za oseke vire iz vode, prouzročila je mnoge brodolome. Na kraju izleta fotografirala sam se i uz ploču s natpisom Rt dobre nade. Nisam dugo ostala jer sam se bojala nojeva koji su neometano šetali u blizini.

Spomenka Saraga
Spomenka se prisjetila i posebnog gušta - vožnju kroz Cape Town i uz obalu oceana u brzom oldtimeru.

DOBRA HRANA

Na ovom putovanju nije bilo mjesta gdje se nije dobro jelo i pilo. Posjet vinogradarskom dijelu Cape Towna, do kojeg smo došli džipovima, završio je degustacijom vina te odličnim ručkom koji nam je pripremio vlasnika vinograda, po djedu slovenskih korijena. Osim vrhunskih vina, proizvode i dobar džin, a serviraju ga s ružmarinom i krastavcem. Zaista, Južnoafrička Republika je zemlja u koju se lako zaljubiti.

Spomenka Saraga
Probala je puno toga, no Spomenka kaže kako nije pronašla restoran u kojem se nije dobro jelo i pilo.
Spomenka Saraga
Njen put bio je rezerviran i za posjet vinariji pored Cape Towna čiji je vlasnik slovenskih korijena.

Linker
23. travanj 2024 21:17