Panorama Ho Chi Minha, najvećeg vijetnamskoga grada
 Getty Images/EyeEm
put u (ne)poznato

Zagrebačkog dizajnera osvojio Vijetnam: 'Fascinantna je ta mješavina kultura, ljudi, arhitekture, okusa i mirisa, a imaju i vrhunske krojače'

Država na jugoistoku Azije oduševila je zagrebačkog modnog dizajnera Zorana Aragovića neobičnim spojem tradicionalne kulture i francuskog naslijeđa, egzotičnim okusima i mirisima, kao i - vrhunskim krojačima

Naša vijetnamska avan­tura započela je u Ho Chi Minhu, najvećem gradu te zemlje, više od 1100 kilometara južnije od njezine prijestolnice Hanoi, a za njega smo se odlučili - zbog vremena. Poznat i kao Saigon, Ho Chi Minh, naime, ima tropsku klimu pa je, primjerice, i u siječnju ondje dnevna temperatura dosezala 30 Celzijevih stupnjeva. Kako sam prije dvije godine bio u Tajlandu, mislio sam da poznajem jugoistočnu Aziju i da mi Vijetnam neće ponuditi ništa novo, no razuvjerio sam se, i to već na putu od aerodroma do hotela.

Getty Images/EyeEm
Panorama Ho Chi Minha, najvećeg vijetnamskoga grada

Višemilijunski Ho Chi Minh odmah vas obuzme svojom nevjerojatnom energijom i brzim, užurbanim tempom te brzo shvatite koliko je neobičan i poseban. Fascinirao me i njegov spoj različitih kultura i arhitekture, gdje uz pagode stoje zgrade iz doba francuske vladavine, male trošne kućice i moderni neboderi u poslovnoj četvrti. U najužem središtu navečer je jako bučno pa smo izabrali hotel malo izvan centra, s bazenom na krovu, u kojem smo se opuštali navečer, nakon cjelodnevnog istraživanja grada.

VIŠE MOTORA NEGO STANOVNIKA

Za Ho Chi Minh kažu da ima osam milijuna stanovnika - i osam i pol milijuna motora, pa nije čudno što kroz guste mreže ulica u svakom trenutku jure tisuće motorista. Ni oni, kao ni vozači automobila praktički ne poštuju prometna pravila pa je prela­zak ceste najčešće prava avantura. Mi smo se uglav­nom vozili automobilom - prijateljica je na aerodro­mu kupila vijetnamsku SIM karticu pa smo koristili Grab, aplikaciju sličnu Uberu, iako smo poslije doznali da ni običan taksi nije mnogo skuplji. Već prvog dana posjetili smo veliku tržnicu Ben Thanh, mjesto gdje se može osjetiti bilo grada.

Saigon Notre-Dame Basilica, Ho Chi Minh City, Vietnam, Image: 179557530, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER
Profimedia, imageBROKER
Na razdoblje francuske kolonizacije podsjeća i katedrala Notre Dame u Ho Chi Minhu

Večeri smo provodili u središtu, gdje se hrana priprema na mnogobrojnim uličnim štandovima. Nudi se sve i svašta, posvuda se šire mirisi egzotičnih jela, no ako, poput mene, niste dovoljno hrabri da isprobate meso kornjače, zmije ili žabe, u Ho Chi Minhu ima mnogo malih restorana gdje su cijene također povoljne, a hrana odlična i prilagođena europskim navikama. Meni se najviše svidio The Cafe Apartment u dugoj pješačkoj ulici Nguyen Hue, na vrhu stare zgrade u kojoj su svi stanovi preuređeni u kafiće, restorane i male kreatorske trgovine.

Ho Chi Minh, Vietnam - June 17, 2017 : coffee shops at eclectic apartment block in Ho Chi Minh, Vietnam
Getty Images
Zgrada u kojoj su svi stanovi pretvoreni u kafiće, restorane i dućane

, Image: 345386649, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Pho juha najpoznatije je vijetnamsko jelo

RAJ ZA DIZAJNERE

U svakome mjestu kamo ot­putujem želim vidjeti dućane s tkaninama, a u Ho Chi Minhu se najviše njih nalazi u Kineskoj četvrti, malo udaljenoj od središta grada. Ulice su im pu­ne dućana, ne samo s tkaninama, nego i modnim dodacima i pozamanterijom, koji su me oduševili ponudom, ali i prihvatljivim cijenama. Za mene je to bio pravi eldorado pa sam tamo proveo gotovo cijeli dan.

MEKONG

Željeli smo istražiti i okolicu pa smo krenuli na izlet u deltu Mekonga - nepregledno područje riječnih rukavaca i kanala, močvara i malih otoka s pagodama, plovećim tržnicama malih sela usred rižinih polja, gdje su čamci glavno prijevozno sredstvo. U uskim kanalima često je gužva pa je za upravljanje tim čamcima potrebno mnogo vještine i osjećaja za ravnotežu. Zanimljivo, voze ih uglavnom žene u zrelijim godinama. Posjetili smo proizvođače meda, kušali razne vrste egzotičnog voća, a obišli smo i manufakturu karamela od kokosa, koji se melje, a dobiveni prah se kuha dok se ne pretvori u pastu kojoj se dodaju različiti okusi. Izlet smo završili ručkom uz kanal i jednosatnom vožnjom biciklom po jednom od otoka.

NAJBOLJI KROJAČI

Nakon užurbanog Ho Chi Minha otišli smo u Hoi An gdje smo proveli nekoliko dana. Želite li malo odahnuti, ovo je pravo mjesto. Gradić koji je od 1999. pod zaštitom UNESCO-a poznat je po predivnim hramovima, kućama u francuskom kolonijalnom stilu, kanalima - i najboljim krojačima u Vijetnamu. Ondje vam, naime, mogu za dva, tri dana kvalitetno izraditi odjeću, cipele i torbe po vašim skicama, od materijala koji sami odaberete. Prijateljica koja je putovala s nama tako je po povoljnoj cijeni dala izraditi kaput i nekoliko pari cipela te haljina. Hoi An je idealan za istraživanje biciklom jer je mnogo ulica u starom dijelu zatvoreno za automobile, a većina hotela nudi ih besplatno za svoje goste. Mi smo odsjeli u hotelu uz rijeku Thu Bon i do starog dijela grada biciklom nam je trebalo samo pet minuta.

Vietnamese women paddling in old town in Hoi An city, Vietnam. Hoi An is situated on the east coast of Vietnam. Its old town is a UNESCO World Heritage Site because of its historical buildings.
Getty Images
Hoi An, gradić sjeverno od Ho Chi Minha, sa sačuvanom francuskom kolonijalnom arhitekturom

NOĆ LAMPIONA

Želite li posjetiti neku od znamenitosti, kao što je natkriveni Japanski most, hramove i muzeje, potrebno je kupiti ulaznicu. U starom dijelu grada je i tržnica gdje će vam pripremiti smoothie od voća koje ste ondje kupili. Stari grad najljepše izgleda navečer jer je sav okićen lampionima, a najfotogeničnije su lađice, također ukrašene šarenim lampionima, kojima se možete provozati po kanalima. Iz Hoi Ana smo otišli na izlet u 50 km udaljeni kompleks hramova My Son, koji je također pod zaštitom UNESCO-a. Sličan je Angkor Watu u Kambodži i svakako ga preporučujem.

Privatna fotografija
Ispred hrama u gradu Hoi An

Unrecognizable street vendor in traditional clothes crossing the Japanese Bridge of Hoi An.
Getty Images
Vrata Japanskog mosta u Hoi Anu

PHU QUOC

Nakon što smo napunili baterije i obnovili garderobu krenuli smo na Phu Quoc, najveći vijetnamski otok, a za bazu smo odabrali gradić Duong Dong, iz kojeg smo odlazili na izlete. Južni dio otoka obišli smo turističkim autobusom s dvadesetak postaja na kojima možete izaći, provesti neko vrijeme i sljedećim autobusom produžiti do sljedeće atrakcije. Zadržali smo se na nekoliko prekrasnih pješčanih plaža, posjetili farmu papra, pagodu Ho Quoc te ribarsko selo Ham Minh.

Dinh Cau temple on the beach in Phu Quoc island in Vietnam. This is a popular island closed to Saigon and the coast of Cambodia.
Getty Images
Hram na plaži Dinh Cau na Phu Quocu

Za istraživanje sjevernog dijela otoka odlučili smo unajmiti auto i vodiča koji nas je poveo na nekoliko fascinantnih mjesta, a najviše nam se svidio zoološki vrt u kojem smo vidjeli desetak lavljih mladunaca, od samo nekoliko tjedana. Bilo nam je zabavno i hraniti lemure, žirafe i slonove. Nakon zoološkog vrta odvezli smo se kroz nacionalni park do dijela otoka koji je najbliži Kambodži, gdje nas je oduševila plaža Starfish, tako nazvana jer u njoj ima mnogo zvjezdača.

Privatna fotografija
Plaža Starfish na otoku Phu Quoc

Želite li prirodne ljepote doživjeti iz druge perspektive, moja je preporuka - vožnja osam ki­lometara dugom žičarom, najdužom na svijetu. Vozeći se prema otoku Pineapple iz ptičje perspektive vidjet ćete tirkizno more, koraljne grebene i stotine ribarskih brodica koje plove ispod vas. Nakon Phu Quoca vratili smo se u Ho Chi Minh, gdje smo zadnji dan prije povratka iskoristili za kupnju suvenira i darova, a ja sam još jednom posjetio nekoliko trgovina s tkaninama koje ranije nisam stigao razgledati. Ono što mi se najviše svidjelo u Vijetnamu je naizgled kaotična mješavina kultura, ljudi, arhitekture, okusa i mirisa - koja zapravo funkcionira savršeno i ispunjava vas fascinantnim novim iskustvima i pogledima na život.

DOBRO JE ZNATI

ZMAJ I VILA

Prema legendi, Vijetnamci su potomci plavog zmaja Lac Long Quana i planinske vile Au Co. Par je imao stotinu djece, a najstariji sin osnivač je dinastije Hung koja je zemljom vladala tisuću godina.

BANH MI

Francusko nasljeđe osjeća se i u sendvičima banh mi s tipičnim vijetnamskim sastojcima, ali u svježem, hrskavom bagetu.

SAMO NOVČANICE

Vijetnamska valuta dong nekoliko je puta devalvirana i izgubila je na vrijednosti pa se kovanice više ne koriste. Za sto kuna dobije se oko 350 tisuća donga.

Privatna fotografija
U tematskom parku Suoi Tien

Linker
24. travanj 2024 05:15