KAMO ZA VIKEND?

Za ljubitelje sunca, mora i umjetnosti: U Zadru se otvaraju glazbene večeri, a drevni grad nudi još nekoliko zanimljivosti

Dalmatinski grad u kojem se ovog vikenda otvaraju glazbene večeri nudi još mnogo toga: kinoprojekcije, muzeje, plaže, barove i lijepu, nedavno obnovljenu šetnicu Muraj.

Slavni redatelj Alfred Hitchcock zaslužan je za to što mnogi turisti u Zadar dolaze samo kako bi uživali u zalasku sunca. On je, naime, nakon što je u svibnju 1964. posjetio grad, oduševljeno izjavio da nigdje nije doživio ljepši zalazak sunca. Ali Zadar je i mnogo više od toga - jedna od omiljenih ljetnih destinacija na našoj obali, ali i prava meka za ljubitelje umjetnosti.

Zaljubljenici u glazbu tako već od 6. srpnja, kada se svečano otvaraju 61. Glazbene večeri u Sv. Donatu, mogu uživati u događaju s vrlo značajnom kulisom, najvrednijim spomenikom predromaničkog graditeljstva ranog srednjeg vijeka u Hrvatskoj i simbolom grada Zadra. Riječ je o glazbeno-scenskom festivalu koji svojim programom njeguje i promiče umjetničke vrijednosti i naslijeđe hrvatske i svjetske glazbene baštine.

image
Instalacija ‘Pozdrav Suncu’ arhitekta Nikole Bašića postavljena je u gradskoj luci.
ZVONIMIR BARISIN/CROPIX

Za ljubitelje filmske umjetnosti u Zadru je i ove godine organizirana Kino Zona, i to na dvije destinacije - u Kneževoj palači te na platou između crkve sv. Dominika i Kazališta lutaka. Cilj projekta je popularizacija svjetske i domaće nezavisne filmske produkcije prikazujući kvalitetna recentna filmska ostvarenja.

Čitajte i: Ovaj raj nalazi se nadomak Zagreba, a idealan je za vikend odmor: Plaža kao stvorena za uživanje

Oni koji pak dolaskom na neku destinaciju prvo traže dobar muzej sigurno će otići u Muzej antičkog stakla, koji je postao prepoznatljiva nota grada u srednjoj Dalmaciji.

image
Unutrašnjost crkve svetog Donata.
LUKA GERLANC/CROPIX

Od zgrade muzeja po osvježavajuće koktele i limunadu u ponovno otvorenom The Garden Lounge baru može se tek obnovljenom šetnicom Muraj. Zahvaljujući ovoj kompleksnoj i zahtjevnoj rekonstrukciji zaštićene povijesne baštine Zadar je, umjesto zapuštene prometnice duž koje su desetljećima bili parkirani automobili, dobio novu, čak 750 metara dugu šetnicu iznad grada, s pogledom na more, luku i gradski most. Ona je uspješan spoj zaštićene povijesno-tematske cjeline s modernim elementima i materijalima koji su se u prostor uklopili nenametljivo, ne narušavajući pritom ništa od njezinog izvornog izgleda.

Čitajte i: Posjetite Pag: Grad soli, sira i čipke s tradicijom dugom od devetog stoljeća osvojit će vas svojim otočkim šarmom

image
Omiljeno mjesto za izlazak: Garden
SHUTTERSTOCK
image
Trg pet bunara.
SHUTTERSTOCK
image
Obnovljena šetnica Muraj.
LUKA GERLANC/CROPIX
Linker
15. travanj 2024 21:30