Kamo na izlet

Vodimo vas u pitoreskni grad na obali Neretve

Ovaj grad oduševljava svojom povijesnom jezgrom, ali i neustrašivim lokalcima koji će za turiste rado izvesti ‘last‘ sa starog mosta.

Grad na rijeci Neretvi koji je ime dobio po čuvarima mostova na njenim obalama, Mostar je jedna od najljepših turističkih destinacija u Hercegovini. Osim brojnih arhitektonskih spomenika te orijentalnog šarma staroga dijela grada i njegove bogate gastronomske ponude, ovih dana Mostar pruža još jedan povod za posjet - glazbeni festival Otvoreni grad, koji se održava do 3. kolovoza, kada na pozornici Hamam nastupaju zagrebački bend Elemental i pjevačica Aklea Neon sa svojim bendom Sound Doulas.

image

Stari grad u Mostru

SHUTTERSTOCK

Posjetitelji prije koncerata imaju dosta vremena za razgledavanje, a za prvu postaju najbolje je odabrati Stari most, najpoznatiju mostarsku atrakciju i simbol ovog grada. Sagrađen je 1566. i stoljećima je prkoseći zubu vremena povezivao istočnu i zapadnu obalu Neretve, sve dok 1993. nije bio razrušen topovima. Most je obnovljen 2004. po originalnom nacrtu, većim dijelom od kamenih dijelova, također originalnih, koji su izvađeni s riječnog dna, te je od tada pod zaštitom UNESCO-a. Most su od davnina čuvale dvije kule - Halebija na desnoj obali i Tara na lijevoj. U Tari se danas nalazi Muzej Starog mosta, a iz njega se može ući i u unutrašnju konstrukciju te iznutra vidjeti kako je građen. Ako se ljeti zateknete u gradu, zanimljivost su iskusni skakači koji se s mosta, što se uzdiže dvadesetak metara nad Neretvom, još od 1968. strmoglavljuju u hladne vode privlačeći posjetitelje iz cijelog svijeta.

image

Suveniri u Mostaru

Foto: SHUTTERSTOCK

Nedaleko od Starog mosta manje je poznata, ali ništa manje značajna Kriva ćuprija, podignuta 1558. nad rijekom Radoboljom, pritokom Neretve. Prema starim pričama, nije nastala samo iz potrebe povezivanja dvije obale nego kao probni most prije nego što se prišlo gradnji Starog mosta. Svuda oko Krive ćuprije su kafići i restorani s lijepim vrtovima orijentalnog štiha, a dodatni je razlog za šetnju ovim dijelom grada i poznato mostarsko "Mjesto za poljubac".

image

Blagaj pokraj Mostara

Foto: SHUTTERSTOCK

BLAGAJ

Vrelo Bune, iznad kojeg se nalazi drevni utvrđeni Stjepangrad, udaljeno je 12 kilometara od Mostara i jedno je od najpoznatijih hercegovačkih izletišta. Rijeka teče 20-ak kilometara pod zemljom, a kod Blagaja izbija na površinu iz pećine nad kojom se uzdižu strme, visoke stijene, te se na suncu presijava u raznim nijansama zelene i tirkizne boje. Kod samog vrela nalazi se pak stara tekija, kako se naziva zgrada u kojoj su se nekad okupljali islamski mistici. Prvi se put spominje u putopisu iz 1664., a uz to je vezana i legenda o Sariju Saltuku, mistiku koji je živio krajem 13. stoljeća, a prije smrti je tražio da ga pokopaju na tajnom mjestu, kako nitko ne bi mogao oskvrnuti njegov grob. Uz vrelo je mnoštvo restorana u kojima možete ručati nakon uživanja u prirodnim ljepotama.

Zanima li vas pak kako se nekada živjelo u Mostaru, zavirite u najstariju sačuvanu kuću iz turskog vremena. Sagrađena je oko 1520., a dobila je ime Kajtazova, po njenom prvom vlasniku, kadiji, odnosno sucu, koji je u Mostar došao iz Turske. Nije, doduše, sačuvana cijela, nego samo njezin ženski dio - jer u to doba muškarci i žene boravili su u odvojenim odajama. No, ono što je od nje ostalo pruža dobar uvid u život viših slojeva u tursko doba. Osim kuhinje sa starim, jedinstvenim pokućstvom te predmetima koji su služili za pripremu jela, u kući je sačuvan i hamam, odnosno kupaonica, kao i zasebne sobe za svaku od Kajtazove četiri žene. Samo je soba za najstariju imala visoka vrata, tako da je mogla u nju ući uzdignute glave, dok su se ostale tri morale sagibati jer su vrata u njihove odaje bila niža. Osim ženskih odaja sačuvana je još jedna neuobičajena prostorija za kuću za stanovanje - zatvor - jer je osim kao kadijin dom služila i kao sudsko središte, pa onda i za zatočivanje zločinaca.

image

Ulica sa starinskim zanatskim radnjama

Foto: SHUTTERSTOCK

Mnogo se toga još može vidjeti u Mostaru i okolici, od impozantnih starih džamija i crkvi, uskih, živopisnih uličica u starom dijelu grada do nebeske šetnice na brdu Fortica koje je ime dobilo po nekadašnjoj austrougarskoj tvrđavi. Dakako, tu su i restorani u kojima se može uživati u nadaleko poznatim bosanskim specijalitetima ili, onima kojima je to draže, talijanskim jelima, kao što su Stari grad, Megi i Del Rio, a ljubitelji glazbe ne moraju se brinuti da će nakon festivala Otvoreni grad ostati zakinuti. Već sljedeći dan, 4. kolovoza, naime, u suradnji s Mostarskim ljetnim festivalom u gradu na Neretvi nastupaju Psihomodo pop, bend Tribute to EKV, Muha i Orthodox Celts...

Linker
25. travanj 2024 00:56