preporuka

Vikend izlet: Doživite pravu avanturu na ranču neodoljivih alpaka i posjetite Put među krošnjama

U slovenskom mjestu Poljčane, sat i pol vožnje udaljenom od Zagreba, možete se riješiti stresa mazeći simpatične čupavce iz Južne Amerike.

Želite li provesti vikend u prirodi i umjesto s ljudima malo se družiti sa životinjama? Ako je odgovor potvrdan, Alpaka Ranč, smješten pokraj mjesta Poljčane u blizini Maribora, idealna je destinacija za posjet. Ondje možete doznati sve o alpakama - društvenim i umiljatim životinjama iz Južne Amerike.

Za razliku od njihovih većih srodnika ljama, koje su agresivnije i mogu vas pljunuti kad im se previše približite, alpake su puno pristojnije u društvu ljudi, objašnjava vlasnik ranča Miha Pirš, koji je prvu životinju nabavio prije nekoliko godina kao kućnog ljubimca.

image

Na ranču uz alpake žive i koze.

INSTAGRAM ALPAKA RANč SLOVENIJA

“Alpake su mi jako slatke životinje i oduvijek sam sanjao da ih imam kod kuće. Jednom sam prilikom posjetio sajam Alpaca Expo u Grazu i konačno se odlučio za kupnju. Prvo jedne, a onda i ostalih. Isprva nisam planirao da sve ovo preraste u neku vrstu seoskog turizma, ali se to spontano desilo zbog velikog interesa”, kaže Pirš.

Vlasnik Miha Pirš oduvijek je fasciniran njihovim slatkim njuškama, no kad je nabavio prvu životinju kao kućnog ljubimca, nije ni sanjao da će uskoro imati stado - i biznis.

image

Jednodnevni izlet u Sloveniju dovoljan je da obiđete ove dvije zanimljive i zabavne lokacije.

INSTAGRAM ALPAKA RANč SLOVENIJA

Alpaka ranč može se posjetiti od travnja do listopada, no obavezna je rezervacija termina, što je moguće preko Instagrama i maila. Ulaznica za odrasle košta 18 eura, 10 za djecu od četiri do 14 godina, dok je za mlađe ulaz besplatan.

Posjetitelji ranča se najprije upoznaju s tim životinjama, mogu ih hraniti ili voditi na povodcu, a potom sudjeluju u radionici izrade filcanog sapuna od alpakine vune, koji se koristi za piling.

Svatko svoj sapun kao suvenir nosi kući, a može se i naručiti preko pošte po cijeni od sedam eura. Za razliku od ljama, koje se u Južnoj Americi uglavnom uzgajaju za prehrambenu industriju, alpake se najviše cijene zbog dlake, od koje se rade prekrivači, prostirke i odjeća. Kaput od alpakine vune nekada je bio znak bogatstva njegova vlasnika. Na kraju obilaska posjetitelji se mogu okrijepiti tradicionalnim delicijama s obližnjih OPG-ova - domaćim kruhom, suhomesnatim proizvodima, voćnim sokovima, vinom...

Čitajte i: Izlet u Istru: Savršena vikend avantura za vinoljupce ispunit će vam sve želje

image

Posjetite i drvenu stazu postavljenu na visini od 20 metara, u blizini Maribora.

INSTAGRAM ALPAKA RANč SLOVENIJA

U blizini Maribora, na Rogli, još je jedna turistička atrakcija - Put među krošnjama. Drvena staza iznad pohorske šume, duga 1043 metra, postavljena je na visini od dvadesetak metara nad tlom pa posjetiteljima pruža fantastičan pogled na zelene krošnje ispod njih i planinske vrhove u daljini. Na stazi su poučne i adrenalinske postaje, kao i toranj vidikovac visok 37 metara, s čijeg se vrha može spustiti toboganom.

Linker
12. travanj 2024 13:49