Idemo u planine

Vikend avantura na Velebitu, u preuređenim pastirskim nastambama

Do planinarske kuće Alan vodi Premužićeva planinarska staza s pogledom na Krajačev i Vratarski kuk, a može se doći i automobilom.

Koliko god puta išli na Velebit, uvijek ćete otkriti staze, vizure, vrhove i udoline koje prije niste vidjeli. Nije ni čudo jer se ovaj golemi planinski masiv proteže čak 145 kilometara, od prijevoja Vratnik iznad Senja na sjeveru do kanjona rijeke Zrmanje na jugu i ima bezbroj vrhova - samo onih koji su viši od 1600 metara je čak 70. Dobro polazište za istraživanje Velebita su pastirski stanovi, nekadašnje nastambe pastira, na prijevoju Alan.

image

Nacionalni park Sjeverni Velebit

IVAN LACKOVIC/CROPIX

Do njih se može doći automobilom iz smjera Senja i Jablanca ili s ličke strane preko Krasnog, makadamskom, ali dobro uređenom cestom. Napušteni stanovi mogu se vidjeti na puno mjesta na Velebitu, no ovi obnovljeni, na Alanu i obližnjem Lubenovcu, u blizini planinarske kuće Alan, na visini od 1340 metara, dostupni su posjetiteljima uz prethodnu rezervaciju na internetskim stranicama Nacionalnog parka Sjeverni Velebit ili preko e-maila na adresi Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Električna energija dobiva se preko solarnih panela pa je treba štedjeti, voda je kišnica iz cisterni, a grijanje je na drva, no sve to samo doprinosi ugođaju boravka na planini.

image

Divlji konji u blizini Lubenovca

SHUTTERSTOCK

Iz Alana se može uputiti na obližnji vrh Alančić ili se prošetati jednim od najljepših dijelova Premužićeve staze prema sjeveru do nekoliko sati udaljenog skloništa Rosijeva koliba te usput uživati u pogledu na kamene masive Krajačevog i Vratarskog kuka. Krene li se Premužićevom stazom prema jugu, u smjeru Škorpovca, gotovo cijelim putem pruža se pogled na more i na Rab, Grgur i Goli otok ili prema kontinentalnoj strani na velebitske vrhove, polače i udoline u kojima se ponekad mogu vidjeti i velebitski divlji konji. Za tri do četiri sata dolazi se do skloništa Ograđenica gdje se može predahnuti prije povratka u Alan.

Planinari željni uspona mogu se pak iz stanova popeti do obližnjeg, 1451 metar visokog vrha Buljma te nastaviti markiranim putem prema vrhu Zečjak na 1622 metra.

image

Pastirski stanovi

PRIVATNI ARHIV

Ova kružna staza, duga oko 10 kilometara, dalje vodi prema vrhu Kita na 1773 metra. Od njega se lagano spušta do prijevoja Alan na 1414 metara, od kojeg se vraća do polazišne točke kod pastirskih stanova. Uspon nije previše težak, čak i osobama koje nemaju kondicije, a ako se i umore, pogled koji se pruža s tih vrhova i više je nego dovoljna nagrada za uloženi trud.

image

Mjesta Krasnopoznato je po siru škripavcu

JAKOV PRKIC/CROPIX

U jednom vikendu tako se iz Alana može obići veliki dio sjevernog i srednjeg Velebita, potom se preko Krasnoga vratiti kući, a usput u tom ličkom mjestu kupiti odličan sir škripavac u nekom od OPG-ova. Vrijedi razgledati i Centar za posjetitelje Kuća Velebita, u kojem se zahvaljujući atraktivnom interaktivnom multimedijalnom postavu može upoznati skrivene svjetove i baštinu naše najveće planine.

Linker
18. travanj 2024 05:08