Vikend izlet

Vidikovci i dobra hrana Murske Sobote: Ravnice, brežuljci i bogata povijest oduzimaju dah

Prekrasna priroda, stari gradovi, pogled na čak četiri zemlje i tradicionalna jela poput gibanice - samo su neki od razloga za posjet slovenskoj regiji uz granicu s Hrvatskom.

Tople i sunčane jesenske dane najbolje je iskoristiti za šetnju prirodom, otkrivanje još nepoznatih lokacija i kušanje autohtonih jela. A sve to pronaći ćete u Prekmurju, najistočnijoj slovenskoj regiji koja graniči s Hrvatskom, Mađarskom i Austrijom. Pokrajina duguje ime rijeci Muri i činjenici da se nalazi s lijeve strane njezina toka - "prek Mure" u odnosu na ostatak Slovenije.

Izlet prekmurskim ravnicama i brežuljcima započnite u Lendavi, točnije na gradskom vidikovcu Vinarium s kojeg se za lijepog vremena vide Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Austrija. Vidikovac Vinarium od Zagreba je udaljen sat i pol vožnje (150 km), a od Varaždina 45 minuta (35 km). Nakon kupnje ulaznice od 7 eura za odrasle (djeca do 6 godina besplatno, a ona od 6 do 18 godina plaćaju 5 eura), do devete, najviše razine stiže se dizalom ili stepenicama (njih 240!).

image
Park u Murskoj Soboti.
Lucija Biondić

Svladavši visinsku razliku od 42 metra, naći ćete se na 344 m nadmorske visine odakle se otvaraju sjajni vidici prema brežuljcima "urešenima" vinovom lozom, prema šumama i ravnicama.

Na daljinomjerima najviše platforme označeni su gradovi i udaljenost do svakoga od njih. Na jednom od daljinomjera naći ćete i udaljenost do administrativnog centra i najvećeg grada Prekmurja, do Murske Sobote, pa se nakon Vinariuma uputite onamo.

image
Rotunda, kapelica Sv. Nikole, koju su u mjestu Selo podigli templari u 13. stoljeću.
Lucija Biondić

Danas gradić od dvadesetak tisuća stanovnika, Murska Sobota svoj razvoj započinje već u 12. stoljeću. Kratko vrijeme, 1919., bila je središte Prekmurske republike koja je 1920. većim dijelom anektirana Kraljevini SHS. U utvrđenom starom gradu Murska Sobota danas je gradski muzej, a u njegovoj blizini, s druge strane velikog drvoreda i šetnice, Evangelička crkva, čija je zajednica u gradu jednako značajna i utjecajna kao i ona katolička.

image
Dobro je znati: pokrajina se nalazi s lijeve strane toka rijeke, 'prek Mure' u odnosu na ostatak Slovenije.
SHUTTERSTOCK

Obožavatelji stripa znat će tko je Miki Muster (1925. - 2018.).

Rođen upravo u ovom gradu kao Nikolaj Muster, Miki je najpoznatiji slovenski crtač stripova i animiranih filmova. No, malo ljubitelja stripa zna kako je u rodnom gradu izložen i Musterov diplomski rad, kip Štefana Kovača, narodnog heroja i organizatora pokreta otpora u Prekmurju. Još jedan impozantan spomenik, posvećen Crvenoj armiji i smješten na Trgu pobjede, simbol je ovog prekmurskog gradića. Zamišljen kao grobnica za posmrtne ostatke sovjetskih vojnika koje je donijela Mura tijekom II. Svjetskog rata, mramorni spomenik napravili su slovenski kipari Boris i Zdenko Kalin prema nacrtima ruskog arhitekta Jurija Arončika. Kako stanovnici Murske Sobote nisu bili oduševljeni idejom o grobnici u centru grada, posmrtni ostaci sovjetskih vojnika pokopani su na groblju, no spomenik je ostao.

image
Vidikovac Vinarium simbol je Lendave s kojeg se vide četiri zemlje - Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Austrija.
Lucija Biondić

Posjet Murskoj Soboti završite na "Vratima Prekmurja", u paviljonu Expano smještenom na Soboškom jezeru.

Pogledajte odličan interaktivni postav izložbe na kojem ćete se upoznati s povijesti Prekmurja, biljnim i životinjskim svijetom, tradicionalnim obrtima i termalnim izvorima koji su vrlo značajni za prekmurski kraj, ali i virtualno "preletite" balonom čitavo Prekmurje. Nakon virtualnog leta balonom, možete prošetati uz jezero ili u restoranu u sklopu paviljona Expano kušati neke od tradicionalnih jela - langoše (lepinje pečene u dubokom ulju), bograč (jelo na žlicu s najmanje tri vrste mesa, među kojima je obvezna divljač, i krumpirom), dödöle s ciganskim pečenjem (knedle od belih žganaca s pečenom svinjetinom) te nezaobilazne gibanice.

image
Langoš, lepinja pečena u dubokom ulju, tradicionalno je jelo koje se poslužuje s raznim umacima.
Lucija Biondić

Otići iz Prekmurja, a ne probati prekmursku gibanicu bio bi grijeh, pa čak i uvreda za domaćine. Raskošni kolač s devet slojeva (goba) u kojima se izmjenjuju mak, orasi, sir i jabuke zaštićeno je jelo Prekmurja, no vrlo je ukusna i prleška gibanica sa skutom. Ako vam ostane vremena, na kraju ovog ispunjenog dana uputite se u Selo, mjesto nadaleko poznato po Rotundi, romaničkoj kapelici Sv. Nikole iz 13. stoljeća, za koju se vjeruje da su je sagradili templari. Pitoreskna izvana i sa zanimljivim freskama iznutra, Rotunda će biti šećer na kraju prekmurske avanture.

Čitajte i:

Plitvička jezera ljepotom oduzimaju dah! Uživanje u ovom čudu prirode nikad nije bilo pristupačnije

Bajkovito Lonjsko polje! Veličanstveni svijet životinja i bogate ljepote prirode slavonske Amazone

Kamo za vikend: Pitoreskno mjesto na našem najvećem otoku skriva bogatu povijest i finu hranu

Linker
12. travanj 2024 13:43