ROMEO IBRISEVIC/ALAMY/PROFIM ROMEO IBRISEVIC/ALAMY/PROFIM
ZANIMLJIVE LEGENDE

U lovu na vještice i duhove po dvorcima diljem Europe: Od Trakošćana do Brana

Zbog burne povijesti, lokalnih legendi i mračnog izgleda, srednjovjekovni dvorci diljem Europe golicaju maštu avanturista željnih istraživanja kulturnih, kao i "onostranih" atrakcija.

Zbog burne povijesti, lokalnih legendi i mračnog izgleda, srednjovjekovni dvorci diljem Europe golicaju maštu avanturista željnih istraživanja kulturnih, kao i "onostranih" atrakcija.

BRAN

Dvorac smješten u okolici rumunjskog grada Brașova u pokrajini Transilvaniji je, prema predaji, dom okrutnog grofa Vlada Tepeša koji je nabijao neprijatelje na kolac; prema njemu je britanski književnik Bram Stocker napisao slavni roman "Drakula" objavljen 1897. te kasnije ekraniziran mnogo puta. U stvarnosti, dvorac koji se prvi put spominje u 13. stoljeću utemeljili su pripadnici (njemačkog) Teutonskog reda i služio je kao obrambena tvrđava u ratovima s Otomanskim carstvom. Kako je tijekom stoljeća nadograđivan, tako je pun prolaza, tajnih soba, zavojitih hodnika i podrumskih prostorija, što je idealno za razbuktavanje mašte, u kombinaciji s lokalnim legendama. Stoga se unatrag tri godine na četvrtom katu dvorca može razgledati izložba "Povijest strašnih bića u Transilvaniji" na kojoj se posjetitelji upoznavaju s mitovima i narodnim pričama na čijim je temeljima nastala priča o vampirima. Noć vještica je rezervirana za jezivi party s atrakcijama nalik na tunel strave. Cijena ulaznica je 100 leja (20,14 €/151,74 kn) za odrasle te 50 leja (10,07 €/75,87 kn) za djecu.

image
MARCO CRISTOFORI/ROBERTHARDING

PREDJAMSKI GRAD

Riječ je o najvećem špiljskom dvorcu na svijetu upisanom u Guinnessovu knjigu rekorda. Podignut je u 12. stoljeću na 123 metara visokoj, oštroj litici na ulazu u špilju (Postojnsku jamu), a najpoznatiji vlasnik mu je Erazmo Predjamski. Vitez Erazmo je labirintom skrivenih hodnika koji se nalaze iza dvorca odlazio u pljačkaške pohode po okolici zbog kojih su lokalni stanovnici vjerovali da je utjelovljeni đavao.

Njemu u čast se svakog kolovoza ispred tvrđave održava Erazmov viteški turnir koji okuplja moderne vitezove iz Slovenije i svijeta.Cijena ulaznice je 17,50 eura (131,85 kn), odnosno 40,90 eura (308,16 kn) uključujući Postojnsku jamu.

SANNAZZARO

Zamak u južnoj Italiji, koji je 900 godina u vlasništvu obitelji Sannazzaro Natta, opsjedaju duhovi. Barem tako tvrdi Ludovica, pripadnica 28. generacije te vlastelinske obitelji koja svoja natprirodna iskustva dijeli na TikToku. Dvorac se sastoji od 18 spavaćih soba, devet kupaonica, knjižnice, balske dvorane, kapelice i tajnih prolaza u kojima se noću mogu vidjeti prikaze u bijelom te čuti koraci i neidentificirani glasovi.

image
-/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA

ELTZ

U zamku smještenom u blizini belgijske granice, čiji najstariji dijelovi potječu iz 9. stoljeća, obitava duh grofice Agnes koji pali i gasi svjetla, otvara prozore i vrata te čini svakojake slične nepodopštine. Kći 15. grofa od Eltza je, naime, nesretno skončala: nije se željela udati za viteza Braunsbergera, već je imala namjeru, poput brata, pridružiti se vojsci. Vitez je za osvetu napao dvorac, Agnes ga je s dvorskom stražom branila pa ju je vitez, zamijenivši je za muškarca, ubio u žaru borbe. Dvorac je već 33 generacije u vlasništvu obitelji Eltz, no otvoren je za javnost uz cijenu ulaznice od 14 eura (105,48 kn).

image
NICVW/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

TRAKOŠĆAN

Dvorac hrvatske plemenitaške obitelji Drašković, podignut u 13. stoljeću te nadograđivan stoljećima koja su uslijedila, krije tajnu portreta grofice Klotilde Drašković koja je živjela u 19. stoljeću. Lokalne legende kažu da njene oči prate posjetitelja po prostoriji, da je koji put grofica na portretu okrenuta u drugom smjeru te da je moć portreta toliko jaka da se svake godine u okolici Trakošćana rodi žensko dijete pogleda prodornog poput grofičinog. Dvorac inače krije bogatu zbirku namještaja te dekorativnih i uporabnih predmeta iz raznih povijesnih razdoblja. Cijena ulaznice je 7 € (52,74 kn) za odrasle, 4 € (30,14 kn) za učenike do 18 godina, dok je za djecu do 7 godina ulaz slobodan.

image
VALENTINA VUK UNSPLASH

HOHENWERFEN

U okolici Salzburga, na okuci rijeke Salzach, smjestio se dvorac podignut u 11. stoljeću. Smatra se jednim od najljepših dvoraca u Austriji, a tijekom svoje burne višestoljetne povijesti služio je i kao obrambena utvrda, zatvor te centar za obučavanje vojnika. U dvorcu se nalazi muzej sokolarstva, održavaju se viteški turniri te adventski sajmovi, no posjetitelje najviše privlači izložba o vješticama, inkviziciji i okultnom. "Legenda o Jacklu - vještice i čarobnjaci" temelji se na povijesnom događaju. U drugoj polovini 17. stoljeća je, naime, na salzburškom dvoru održano suđenje Jacobu Kolleru kojeg su optužili za čarobnjaštvo te ga, zajedno s 198 "sljedbenika", podvrgli mučenju, a potom njih 138 spalili na lomači. Cijena najskuplje ulaznice koja obuhvaća razgledavanje dvorca, izložbi i muzeja te uspinjaču do dvorca je 16,90 € (127,33 kn) za odrasle, odnosno 5,70 € (42,95 kn) za djecu.

Linker
27. travanj 2024 11:57