Profimedia, Alamy
GRAD SREĆE

U Lisabonu vas ljepota i zabava očekuju na svakom koraku. Imajte na umu ovih 7 stvari!

Planiranje putovanja dug je i zahtjevan posao želimo li si priuštiti doživljaj iz snova i biti sigurni da nam ništa neće promaći. Ipak, ponekad su najljepši trenuci sasvim neplanirani, a u novom nas gradu iznenaditi može svaki skriveni kutak. Što će vam u Lisabonu izmamiti osmijeh na lice, ali i na što sve morate biti spremni – pročitajte u nastavku.

Planiranje putovanja dug je i zahtjevan posao želimo li si priuštiti doživljaj iz snova i biti sigurni da nam ništa neće promaći. Ipak, ponekad su najljepši trenuci sasvim neplanirani, a u novom nas gradu iznenaditi može svaki skriveni kutak. Što će vam u Lisabonu izmamiti osmijeh na lice, ali i na što sve morate biti spremni – pročitajte u nastavku.

1. Pripremite se na uzbrdice, stepenice i penjanje općenito

Lisabon je naprosto ispunjen brdima i stepenicama, a zavinute ulice su na svakom njegovom koraku. No, na to nemojte gledati kao na problem. Naprotiv, ta gradska značajka posjetiteljima omogućuje potpuno drugačiju perspektivu razgledavanja. Ipak, nemojte zaboraviti u svoj kovčeg spakirati par udobnih cipela koje odgovaraju dugim šetnjama.

2. Lisabon je grad prepun pločica

, Image: 295614320, License: Royalty-free, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful;
Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Cultura RM
Profimedia, Cultura RM
Pločice na fasadama Lisabona

Utjecaji Bliskog istoka i maurske kulture vidljivi su na pročeljima lisabonskih zgrada. Mnoge su fasade ukrašene ručno ocrtanim keramičkim pločicama i nemoguće ih je ne primijetiti, ne zastati, ne diviti se i u konačnici ne fotografirati te divne gradske prizore.

3. Vožnja tuk-tukom pravo je uzbuđenje

Uzbudljiv i neobičan način razgledavanja grada svakako je vožnja tuk-tukom – prijevoznim sredstvom otvorenog tipa na tri kotača. Vozeći se njime u mogućnosti ste vidjeti sve ono što vam klasična vožnja automobilom ne bi dopustila. S tamošnjim vozačima možete pregovarati o cijeni vožnje, a uzmite u obzir da će oni biti i vaši turistički vodiči i to, uz malo sreće, najbolji koje možete zamisliti!

4. Voljet ćete hranu koju voli i lokalno stanovništvo

, Image: 107797699, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, LOOK-foto
Profimedia, LOOK-foto
Ulični festival u Lisabonu

Sardine na tostu, bakalar pripremljen na razne načine i lokalno piće Ginjiha neizostavni su gastronomski užici na ulicama Lisabona. Odmor od dugih šetnji na šarenim lisabonskim ulicama uz ispijanje slatko-kiselkastog likera Ginjiha bit će jedna od vaših omiljenijih uspomena na ovo putovanje.

5. Pogled s Castela de São Jorge oduzet će vam dah

Castelo de São Jorge je smješten na najvišem od sedam lisabonskih brežuljaka, iznad Baixa i Mouraria (maurske četvrti). Unutar dvorca možete posjetiti multimedijalnu prezentaciju ili samo šetati po zidinama, kulama i vrtovima. Veliki užitak priuštit će vam i sam pogled sa zidina, koji je naprosto senzacionalan, osobito u poslijepodnevnim satima kad blago sunce okupa grad divnim bojama.

6. Priuštite si dnevni izlet u Lagos

, Image: 341607021, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Plaža u Lagosu

Za odlazak u obližnji Lagos morat ćete unajmiti automobil, no to je sasvim isplativo, jer će trosatni zabavni road-trip rezultirati fantastičnim odredištem. Naime, u Lagosu će vas dočekati predivne plaže te ukusna morska hrana, a i samo sunce i more bit će dovoljno za odmor kakav nam je ponekad svima potreban.

7. Imajte na umu rezervaciju stolova u restoranima

Neki od najboljih lisabonskih restorana imaju samo nekoliko stolova, i upravo u tome je njihova čar. Maleni, slatki i čarobni restorani nude autohtona jela i vrlo su popularni, a u skladu s tim često i dupkom popunjeni. Turisti kao najbolje opcije često navode obiteljske restorane poput Cantinho Lusitano ili Taberna Sal Grosso, a njihove atraktivne lokacije i jela koja nude oduševljavaju izbirljiva turistička nepca.

Linker
29. travanj 2024 18:11