ODMOR U ZELENILU

Top vikend preporuka! Dvije savršene destinacije za izlet na obali Drave

Uskrsni vikend provedite u Koprivnici i Križevacima: odmorite dušu i tijelo u zelenilu, te uživajte u turističkim znamenitostima i lokalnim delicijama.

Ako razmišljate kamo s obitelji za vikend, imamo ideju - posjetite Koprivnicu u kojoj se od 2. do 24. travnja održava izložba “Pisanica od srca”. Kako je glavni gradski trg trenutačno u rekonstrukciji, izložba se seli u park kod Zrinskog trga, pokraj Paviljona, koji će u tom razdoblju krasiti deset velikih uskrsnih jaja oslikanih u maniri naivnih umjetnika po kojima je taj kraj nadaleko poznat, a posebno oduševljavaju najmlađe.

image

Podravina je promrežena biciklističkim stazama

SHUTTERSTOCK

Za idilične prizore sa sela kojima su oslikane izložene pisanice zaslužne su vrijedne ruke podravskih slikara naivaca. Za Turističku zajednicu Koprivničko-križevačke županije i same slikare najveće je priznanje bila audijencija kod Svetog Oca Benedikta XVI., koji je osobno primio na dar “Pisanicu od srca”, oslikanu u galeriji Alberto Sordi u Rimu. Nakon što pogledaju izložbu pisanica (prva ovog tipa održana je 2008.), ljubitelji naivne umjetnosti ne bi smjeli propustiti priliku da obiđu i obližnju Galeriju “Mijo Kovačić”, koju drži jedini živući umjetnik iz druge generacije hlebinske škole naivne umjetnosti, kao i Galeriju naivne umjetnosti Hlebine, gdje su radovi Josipa Generalića. Tijekom trajanja izložbe pisanica u gradu je iznimno živo i posebno zabavno djeci - održavaju se radionice oslikavanja pisanica te potraga za jajima po parku, a nastupaju i razna kulturno-umjetnička društva.

image

Odmorite oči u zelenilu na obali Drave

PRIVATNI ALBUM

ČITAJTE I: Pozivnica za Uskrs na otoku vitalnosti koja se ne odbija, pruža spektakularno gastro iskustvo

Koprivnica je grad koji je uspio sačuvati znatan dio svoje kulturno-povijesne graditeljske baštine - zato svakako vrijedi obići župnu crkvu sv. Nikole sagrađenu 1657. (s orguljama iz 19. stoljeća), kompleks Franjevačkog samostana s crkvom sv. Antuna Padovanskog te Muzej grada Koprivnice. Od 1. do 8. travnja u Galeriji Koprivnica održava se i izložba posvećena povijesti amaterskog kazališta u tom gradu, dajući opširan pregled razvoja scene od početaka u 19. stoljeću do suvremenog dramskog studija.

image

Restoran Podravska klet u Koprivnici

SHUTTERSTOCK

ČITAJTE I: Osječki par otkriva neodoljive čari Arube: palme i plamenci na otoku sreće

Koprivnicu zovu “gradom bicikala” jer ima najbolju biciklističku infrastrukturu u Hrvatskoj, desetke kilometara biciklističkih staza, ali i Muzej bicikala na otvorenom, s nekoliko punktova razasutih po gradu koji se mogu obići i na unajmljenom električnom biciklu. Dok ste u Koprivnici, ne propustite se počastiti delicijama od koprive, po kojoj je grad dobio ime. Restoran Zlatan ima čitav meni posvećen toj samonikloj biljci. Dobro možete ručati i u pivnici Kraluš u samom središtu ili se počastiti u seoskom domaćinstvu Jastrebov vrh koje se nalazi u mjestu Bakovčica, pet kilometara od centra.

Linker
29. ožujak 2024 09:26