Profimedia, Alamy
VIKEND PRIJEDLOG

Top 10: Što sve morate vidjeti u najboljem gradu za život na svijetu

Europska prijestolnica kulture proglašena je deveti put zaredom najugodnijim gradom za život na svijetu, a osim što je Beč najbolji za svoje građane, odlična je destinacija za putovanje - sadržaja ima napretek i idealan je za vikend odmor.

Prema tradicionalnoj listi gradova američke konzultantsko-poduzetničke grupe Mercer glavni grad Austrije još je jednom prvi na ljestvici gradova najboljih za život. Na listi na kojoj se nalazi 231 grad, Beč je već devetu godinu zaredom proglašen najboljim pa ga svakako, ako još niste, stavite na popis gradova koje morate posjetiti – osobito jer nam je dovoljno blizu.

Grad koji se nalazi u srcu Europe, koji spaja tradiciju i multikulturalnost, obiluje znamenitostima i zanimljivim lokacijama koje je teško sve obići u nekoliko dana pa mu se ljudi rado vraćaju. Za lakše snalaženje u europskoj prijestolnici kulture donosimo vam deset znamenitosti i lokacija koje morate vidjeti.

Katedrala svetog Stjepana

Stephansdom, odnosno Katedrala svetog Stjepana, nalazi se u samom središtu Beča, a prepoznatljiva je po visokim tornjevima i povijesnim grbovima Austrije na krovu. Ima 23 zvona, među kojima je i drugo najteže zvono u Europi – zvono svete Marije koje teži 20 tona. Katedrala je prepoznatljiva zbog gotičkog stila u kojem je građena, a poznata je i po tome što je tamo održano vjenčanje, ali i pogreb Wolfganga Amadeusa Mozarta.

, Image: 13870663, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Katedrala svetog Stjepana

Palača Hofburg

Veliki kompleks palača i parkova iz 13. stoljeća nadograđivan je sve do početka 20. stoljeća te je danas u njemu sjedište austrijskog predsjednika. Hofburg obuhvaća brojne znamenitosti poput Muzeja povijesti umjetnosti, Prirodoslovnog muzeja, Muzeja Albertina, Muzeja papirusa, Muzej globusa, Španjolsku školu jahanja i druga zanimljiva mjesta.

Panorama of
Profimedia, Panthermedia
Hofburg

Palača i dvorac Schönbrunn

Veličanstvenu palaču Schönbrunn, bivši ljetnikovac carice Sisi, često uspoređuju s francuskim Versaillesom. Građena u baroknom stilu, ima više od 1500 prostorija, a još prije nego uđete u nju – bez daha će vas ostaviti veliki park s fontanama. Nedaleko palače je i veliki bečki zoološki vrt, najstariji u Europi, te labirint. Danas je palača dio UNESCO-ve kulturne baštine zbog svoje povijesne važnosti.

, Image: 145602594, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Schönbrunn

Prater

Pri samom spomenu riječi Prater većina odmah pomisli na zabavni park Wurstelprater i Riesenrad, veliki kotač iz kojeg se pruža prekrasna panorama Beča. Panoramski kotač otvoren je tijekom cijele godine i jedna je od najposjećenijih atrakcija u Beču. U bečkom Prateru nalazi se i Muzej voštanih figura Madame Tussauds gdje su, između ostalih, smještene figure cara Franje Josipa i njegove supruge Sisi, Wolfganga Amadeusa Mozarta te slikara Gustava Klimta.

, Image: 89817823, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, allOver Photo
Profimedia, allOver Photo
Riesenrad

Belvedere

Taj barokni arhitektonski dragulj mnogi smatraju najljepšim, a sastoji se od dvije palače – Gornjeg i Donjeg Belvederea u kojima je danas smještena austrijska umjetnost od srednjeg vijeka do danas, među kojima i najveća zbirka djela slikara Gustava Klimta. Veličanstveni kompleks baroknih palača i vrtova ne smijete propustiti.

old palace and garden Belvedere in Vienna, Image: 169862794, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Profimedia, Panthermedia
Belvedere

Rathaus

Gradska vijećnica (Rathaus) je najvažnija građevina u neogotičkom stilu u Beču prepoznatljiva po visokom tornju koji je postao simbol austrijskog glavnog grada.

, Image: 250014171, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Rathaus

Hundertwasser Haus

Jedno od najposjećenijih mjesta u Beču je stambeni blok koji je austrijski slikar i arhitekt Friedensreich Hundertwasser stvorio kao suprotnost modernoj arhitekturi. Nepravilni prozori, šareno pročelje, lukovičaste kupole izazivale su i još uvijek izazivaju podijeljena mišljenja: neki su oduševljeni šarenilom, dok drugi smatraju kako nagrđuje grad. Na balkonima i krovnim terasama nalaze se 250 stabala i grmovi koji stvaraju zelenu oazu u centru grada.

, Image: 13940378, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Hundertwasser Haus

Naschmarkt

Tržnica Naschmarkt je najpoznatija tržnica u Beču koju morate posjetiti osobito ako ste veliki ljubitelj hrane. Osim što možete kupiti svježe voće i povrće, peciva, sir i druge namirnice, u ponudi su brojni kafići i restorani u kojima možete probati tradicionalna jela.

, Image: 41347012, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, LOOK-foto
Profimedia, LOOK-foto
Naschmarkt

Bečka državna opera

Ovo je najpoznatija austrijska operna kuća, ali i jedna od najvažnijih u cijeloj Europi. Tijekom cijele godine u ovom sjedištu barokne opere i modernog glazbenog kazališta nastupaju Bečka simfonija, Radijski simfonijski orkestar Austrijske radiotelevizije, Zbor Arnolda Schoenberga te brojni slavni gosti.

, Image: 314007639, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Bečka državna opera

Shopping

Beč je i jedna od odličnih europskih destinacija za shopping: u gradu je jedna od najpoznatijih ulica za šopingholičare Mariahilfer ulica gdje su locirani najpopularniji brendovi, dok se na prilazu gradu nalazi SCS, tržišni kompleks u kojem se nalazi 330 prodavaonica.

Linker
24. travanj 2024 05:27