Mondeno ljetovalište

Što je to toliko privlačno u Saint Tropezu da ga jet set toliko voli?!

Nekad malo ribarsko mjesto već je desetljećima utočište bogatih i slavnih, a proslavila ga je legendarna francuska glumica Brigitte Bardot.

Nakon što je u lipnju sa svojom megajahtom posjetio Saint Tropez, mondeno ljetovalište na francuskoj obali, američki dizajner Tommy Hilfiger ponovno se sa suprugom Dee Ocleppo uputio na Azurnu obalu. I tako to čini već gotovo dva desetljeća. Očito je, komentiraju i strani mediji, da se i njega, kao i mnoge druge destinacija koju redovito posjećuju najbogatije i najpoznatije osobe na svijetu, duboko dojmila.

Samo ove godine, tamo su uz njih bili i Leonardo DiCaprio, Sofia Richie, Brooklyn Beckham, Kris Jenner, Jared Leto, Conor McGregor, George i Amal Clooney i mnogi drugi.

image

Hilfigerova jahta Flag vrijedna je 46 millijuna dolara

CRY-MA/THE PHOTO ONE/PROFIMEDIA

A kako i ne bi, kad je Saint Tropez, gradić na francuskoj rivijeri udaljen svega 68 kilometara od Nice, među prvima nakon Drugog svjetskog rata postao poznato ljetovalište u kojemu danas možete odsjesti u nekom od čak 250 hotela. Iako poznat kao destinacija svjetskog jet seta, Saint Tropez nudi puno više od Hôtel Byblosa, poznatog noćnog kluba Les Caves du Roya te prekrasnih plaža na kojima možete unajmiti jet ski, gliser, opremu za ronjenje, pedaline.

image

S Dee Ocleppo dizajner je u braku od 2008.

AGENCE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

Iako se često ističe kako su Nijemci predvodnici nudizma i kako Hrvatska prednjači po broju nudističkih plaža, malo njih zna kako je ekspanzija nudizma došla upravo iz Saint Tropeza za što je zaslužan jedan film. Plaža Tahiti u tom gradu, bila je popularizirana u filmu "I Bog stvorio ženu" s Brigitte Bardot. Nakon filma gradonačelnik se morao dobro potruditi da spriječi toples na plažama, stoga je naredio policiji da ga zabrani i da pazi na plažu. Tako su sukobi između žandarmerije i nudista postali i glavna tema poznate francuske humoristične serije "Le gendarme de Saint-Tropez".

Na kraju su nudisti ipak pobijedili, pa je i danas obnaženo ili sunčanje u toplesu najnormalnije na svim plažama ovog grada, a slavnoj francuskoj glumici pripusuju se zasluge za popularizaciju Saint Tropeza u svijetu.

image

Flag je duga 62,3 metra, pa se do Saint Tropeza dizajner i njegova supruga moraju prevesti gliserom

ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Osim po bijesnim megajahtama i gliserima, luka Saint Tropez poznata je i po jedriličarskim regatama, kao što je, primjerice, famozna "Les Voiles de Saint-Tropez" na kojoj se redovito natječu jedrilice duge i 50 metara. A sve je počelo još tamo davne 1789. kada je luka uglavnom služila kao brodogradilište poznato po drvenim brodovima s tri jarbola. S vremenom, ili bolje rečeno stoljećima, luka se, baš kao i grad, prilagodila potrebama turista, jer je upravo turizam glavna grana gospodarstva.

image

Tommy Hilfiger počeo je dolaziti u Saint Tropez na početku 2000.-ih

ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Ovaj grad ne može se preskočiti ni kada govorimo o povijesti moderne umjetnosti. Paul Signac otkrio je ovo svjetlom ispunjeno mjesto, koje je nadahnulo slikare kao što su Matisse, Pierre Bonnard i Albert Marquet.

image

Marina u Saint Tropezu

UNSPLASH

Mjesto u kojemu, prema popisu iz 2015., stalno živi tek 4.305 stanovnika, zbog svega navedenog doista zna napraviti dobar posao. Cijene su u Saint Tropezu sve samo ne pristupačne. Ovdje su skupi i poznati francuski specijaliteti, kao i krpice u privlačnim buticima. A od cijena noćenja u luksuznim hotelima moglo bi vam se zavrtjeti u glavi. Ipak, šarm ovog ljetovališta slavne privlači bez obzira na to.

image

Jared Leto na francusku je rivijeru stigao ovaj tjedan.

CRY-MA/THE PHOTO ONE/PROFIMEDIA

Samo su lani tamo ljetovali Kate Moss, Neymar, Piers Morgan, Leonardo DiCaprio, Joan Collins, Jennifer Lopez, Samuel L. Jackson, Amanda Holden, Cara Delevigne. Godinu ranije Saint Tropez su posjetili i Naomi Campbell, Bono Vox, Beyonce i Jay-Z, Vanessa Paradis, Lewis Hamilton & Jenson Button, Elton John, Magic Johnson... Nešto je doista čarobno u tom mjestu.

Linker
05. ožujak 2024 16:50