Prijedlog za izlet

Smaragdni prolaz pokraj Bleda! Jezerca u kojima plivaju pastrve, netaknuta priroda i svjež zrak - formula su za idealan odmor

Na istočnom dijelu triglavskog nacionalnog parka rijeka Radovna izdubila je između brda Hom i i Boršt prekrasan kanjon.

Vintgar, kanjon rijeke Radovne, udaljen samo četiri kilometra od centra Bleda, privlači ljubitelje prirodnih ljepota ne samo iz Slovenije i okolnih zemalja nego i iz cijele Europe. Nalazi se na istočnom rubu Nacionalnog parka Triglav, urezan između brda Hom i Boršt, i dugačak je 1600 metara. Nad njim se nadvisuju okomite stijene, visoke od pedeset pa do gotovo stotinjak metara. Kroz tih 1600 metara kanjona Radovna huči, prelijeva se preko stijena i stvara jezerca u kojima se mogu vidjeti pastrve te svako malo mijenja boju od tamnosmaragdne do tirkiznozelene...

image
Na kraju Vintgara ne možete se vratiti kroz kanjon nego do parkirališta trebate ići jednim od dva okolna smjera.
SHUTTERSTOCK

Od ulaza gotovo do kraja kanjona hodate po drvenim stazama pribijenima nad Radovnom na stijenu, nekoliko puta mostićem prelazite s jedne na drugu stranu, a tek pred kraj obala je dovoljno široka da staza ide po njoj. Do ulaza u kanjon, pokraj seoceta Podhom, iz Bleda se automobilom dolazi za nekoliko minuta ili pješice, po dobro označenoj stazi, za otprilike sat vremena. Prije ulaza uređeno je parkiralište koje se u sezoni naplaćuje pet eura za četiri sata - što je i više nego dovoljno vremena za prolazak kroz kanjon i povratak do ostavljenog automobila. Ulaz u kanjon naplaćuje se deset eura za odrasle osobe, dva eura za djecu i tri eura za kućne ljubimce.

image
Vintgar - Bled road sign
SHUTTERSTOCK
image
Gostionica Vintgar prije ulaza u kanjon.
SHUTTERSTOCK

Kanjon je u kolovozu otvoren za posjetitelje od osam do 17 sati, a ulaznicu je najbolje kupiti putem interneta jer ćete tako izbjeći red koji se stvara pred blagajnom na ulazu.

Savjetujemo da ga posjetite što ranije jer već oko deset autobusima dolaze turisti iz Bleda i Ljubljane, pa i na stazama vlada gužva. Na povratku se ne možete vratiti istim putem, nego na izlazu, nakon malog kafića, treba izabrati jedan od dva smjera koji će vas odvesti natrag do parkirališta - Strma strana ili preko crkve svete Katarine.

image
Crkva svete Katarine
SHUTTERSTOCK

Prvi je smjer kraći, ali naporniji, a drugi prvo vodi blago uzbrdo, kroz bukovu šumu, do crkvice podignute početkom 15. stoljeća. Na vrhu je u blizini odmorište s drvenim klupama i ležaljkama, gdje možete nešto popiti i pojesti odličnu štrudlu od jabuka, a prije nastavka puta preporučujemo da malo zastanete jer se ovdje otvara prekrasan pogled na Bledsku kotlinu. Do parkirališta staza dalje vodi kroz otvorene livade i cijelim se putem blago spušta do parkirališta kod ulaza u Vintgar.

Čitajte i: Komadić raja u kornatskom arhipelagu: Šator pod zvijezdama i najljepše buđenje u masliniku uz more

image
Tipična jela u planinskim domovima
SHUTTERSTOCK
image
Putem se možete okrijepiti savijačom od jabuka
SHUTTERSTOCK

Za cijeli izlet treba dva do tri sata, a zastanete li u nekom od odmorišta, trajat će i dulje. Savjet je da na izlet ponesete vodonepropusnu jaknu ili kišobran, ne samo zbog padalina nego i kapljica vode koje stvara Radovna dok udara u stijene, te da obujete cipele ili tenisice u kojima vam se neće klizati na drvenoj stazi u kanjonu i na uzbrdici na putu natrag.

Čitajte i: Sada možete odmarati - ispod površine! Ovaj raj u Mediteranu pun je pogodak za sve željne morskih avantura

image
Pogled na bledsku kotlinu s vrha pokraj crkve svete Katarine.
SHUTTERSTOCK
Linker
19. travanj 2024 08:00