Maja Jurović
JAZZ SVIRKA

Slikoviti istarski gradić idealan je za vikend putovanje

Gradić u unutrašnjosti najvećeg hrvatskog poluotoka turistička je metropola bogata kulturnim zbivanjima i jazz-svirkama pod vedrim nebom.

Slikoviti istarski gradić u kojem se od 1. do 4. kolovoza održava Last Minute Open Air Jazz Festival, možda nije velik, ali po onome što se u njemu može vidjeti i doživjeti zapravo je turistička metropola. Izložbe, kazališne predstave, besplatni vlakić do plaže, Paleo park ... samo su dio ponude Bala. Na festivalu nastupaju jazz-bendovi iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Mađarske: Branimir Gazdik Quartet, Months of Sunday, Big Band Šmarje pri Jelšah, Valerija Nikolovska, Kristian Terzić Band, Jewsers... Ulaz je, kako kažu organizatori, slobodan i dragovoljan. Dobra glazba u prekrasnom ambijentu, može li se više poželjeti? Koncerti se održavaju na Trgu Tomasa Bemba, a zabava se svake večeri nastavlja u jazz-konobi Kamene priče, uz piće i neformalnu svirku.

U nekadašnjoj austrougarskoj tvrđavi nedaleko od Bala svake srijede i subote izvode se kazališne predstave. U srpnju su to bile “Istarske priče” scenarista Borisa Senkera, redatelja Roberta Raponje i autora glazbe Massima Brajkovića, a u kolovozu je na rasporedu novi komad istog autorskog trija “Sanjari budućnosti”.

CASTRUM VALLIS

Prije 55 godina Vasilije Josip Jordan, Dragica Cvek Jordan i Milan Cmelić utemeljili su u galeriji Castrum Vallis izložbu na kojoj su predstavljali radove ne samo akademskih umjetnika nego i samoukih slikara. Ove godine posvećena je nedavno preminulom Vasiliju Jordanu, a na njoj sudjeluje osamdesetak autora. Otvara se 27. srpnja i traje do 11. kolovoza.

Izložba u galeriji Castrum Vallis posvećena je Vasiliju Jordanu

MUZEJ MASLINOVOG ULJA

U starom torču, kako se u Istri naziva kamena preša za masline, obitelj Grubić iz Bala već više od deset godina od autohtonih sorti buža i rosignola proizvodi odlično maslinovo ulje koje je visoko ocijenjeno i u najvažnijem svjetskom vodiču “Flos Olei”. Osim moderne proizvodne linije, u njihovoj uljari smješten je i muzej gdje je prikazan nekadašnji način dobivanja ulja, te se ono može i kušati.

U uljari Grubić može se vidjeti i kako se nekad proizvodilo maslinovo ulje

VINSKI GUŠTI

U Golašu, dva kilometra od Bala, je pak vinarija San Tommaso. U vlasništvu je obitelji Debeljuh, čija vrhunska vina redovito dobivaju zlatne medalje na Vinistri. Degustacija vina priređuje se u podrumu, a od lani se posjetiteljima nudi i smještaj kao i restoran s tradicionalnim istarskim menijem.

Vinarija San Tommaso redovito dobiva zlatne medalje za svoja vina

SMJEŠTAJ

Osim u vinariji San Tommaso te u apartmanima u gradiću i okolici, u Balama se može odsjesti i u Stanciji Meneghetti i hotelu La Grisa, koji se izdvajaju kvalitetom i ugođajem. Stancija je, primjerice, uvrštena među sto najboljih europskih hotela, ima vinski podrum i restoran s Michelinovom preporukom, a poznata je i kao destinacija za svadbe - u njoj su vjenčanja slavili pjevačica Franka Batelić i nogometaš Vedran Ćorluka te pjevačica Maja Šuput i ekonomist Nenad Tatarinov. La Grisa je mali obiteljski hotel u središtu Bala. Redovito dobiva nagrade u svojoj kategoriji, a njihov restoran, u kojem je glavni chef Nikola Vuković, preporučuje i francuski gastronomski vodič Gault Millau.

Hotel La Grisa, čiji je restoran dobio preporuku francuskog gastro vodiča Gault Millau

Stancija Meneghetti, u kojoj su se vjenčali nogometaš Vedran Ćorluka i pjevačica Franka Batelić

KAŠTEL SOARDO - BEMBO

Unutar gradskih zidina krije se jedan od najljepših starih kaštela u Hrvatskoj. Podignut je u 14. stoljeću, a tijekom godina je bio dograđen i proširivan. Novo pročelje dala je u 16. stoljeću izraditi obitelj Soardo, zbog koje je u Bale dvaput navraćao i talijanski zavodnik Casanova - i u memoarima opisao ljepotu gradića i djevojke iz obitelji Soardo. Kaštel je prešao u vlasništvo obitelji Bembo 1618., kad se Veronica Soardo udala za Alvisea Bembu. A kako je izgledalo njihovo vjenčanje moći će se vidjeti 11. kolovoza u kostimiranoj predstavi “Dan u obitelji Bembo” koja se izvodi ispred samog kaštela.

Bale 14.07.2019
Bale 
foto vedran peteh
Vedran Peteh

PALEO PARK

Nedaleko od Bala, u kampu Mon Perin, nalazi se Paleo park - kombinacija vodenog parka s bazenom u obliku dinosaura i tematskih sadržaja namijenjenih djeci. U blizini su, naime, paleontološka nalazišta, a djeca nakon kupanja mogu poći u edukativnu šetnju i upoznati se s dinosaurima. Obiteljska dnevna ulaznica za dvoje odraslih i dvoje djece stoji 120 kuna; a cijena za jednu osobu je 40 kuna.

Bazen u obliku dinosaura u Paleo parku

VLAKIĆ ZA PLAŽU

Bale nisu na obali, ali se do najbliže plaže lako dolazi besplatnim vlakićem, koji vozi svaki dan. A gosti iz kampa na obali njime se mogu dovesti u Bale na noćni provod.

Linker
25. travanj 2024 21:48