Putovanje

Sicilija kroz oči Josipe Kusić: Otok sunca, spomenika i dobre hrane ‘otet‘ će vas kao obitelj Cornelone

Nakon što je proputovala sjever Italije, manekenka i poduzetnica Josipa Kusić uputila se i na krajnji jug te zemlje, pred čijom je bogatom poviješću osjetila strahopoštovanje - kao i pred njihovom vrhunskom gastronomijom te odličnim vinima.

Italija mi je omiljena destinacija. Već sam obišla sjeverni dio zem­­­lje, amalfijsku obalu, a Si­­­ciliju sam ostavila za posebno putovanje. Kad su popustila ograničenja zbog pandemije, bio je idealan trenutak da je upoznam. Bogata povijest, lijepe plaže, gastronomija, limuni i naranče, sve to čini Siciliju posebnom.

image
Fontana srama na Pretorijanskom trgu u srcu starog Palerma
ROBERTHARDING/PROFIMEDIA

Tragovi prošlosti

Putovali smo avionom iz Venecije za Palermo, gdje smo ostali jedan dan. Palermo je političko i kulturno središte Sicilije, njen najveći grad i jedan od najvećih u Italiji, iza Rima, Milana, Napulja i Torina. Osnovali su ga Feničani, a tijekom stoljeća bio je pod vlašću Grka, Rimljana, Vandala, Bizantinaca, Arapa, Normana i Španjolaca. Svi su ti osvajači ostavili tragove, u kulturi, arhitekturi, gastronomiji...

image
Josipa Kusić u Sirakuzi
PRIVATNI ALBUM

Mnoge građevine u staroj gradskoj jezgri su pod zaštitom UNESCO-a, a nama su se posebno svidjeli Normanska palača, sjedište normanskih kraljeva, i operna kuća Teatro Massimo na Verdijevom trgu, ali i tržnice prepune svježeg voća i povrća. Iz Palerma smo unajmljenim automobilom prvo krenuli sedam kilometara južno u unutrašnjost otoka, u mjestašce Monreale, u koje se poslije arapskog osvajanja Palerma u skromnu crkvicu preselila crkvena vlast, a na tom je mjestu poslije sagrađena veličanstvena katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije, koja je također na UNESCO-ovom popisu mjesta svjetske baštine.

image
Na krovu katedrale u Monrealeu.
PRIVATNI ALBUM

Čitajte i: Anita Dujić upoznala nas sa zemljom svog supruga: Škotska ‘metropola‘ krije mnoštvo sadržaja koji ostavljaju bez daha

Pogled na Etnu

Drugi dan izdvojili smo za mjestašce Cefalù na obali Tirenskog mora, oko sedamdeset kilometara istočno od Palerma. Poznato je kao turističko središte s lijepim plažama i tu smo se prvi put okupali. Sljedeći dan vozili smo se kroz unutrašnjost otoka do Taormine na obali Jonskog mora. Odsjeli smo u hotelu s prekrasnim pogledom na grad i na Etnu, najaktivniji europski vulkan, koji je baš tih dana trebao eruptirati.

image
Mjesto Cefalù ima jednu od najljepših plaža na obali Tirenskog mora.
ALAMY/PROFIMEDIA

Taormina je gradić s ja­­­ko dobrim restoranima i barovima - mi smo jeli u restoranu Granduca, s odličnom hranom i terasom na litici visoko nad morem. Posjetili smo i obližnje slikovito mjestašce Castelmola, sagrađeno na stijeni, pa se s njega vidi okolica. Nije toliko razvikano pa nema puno turista, ali ga vrijedi vidjeti. Za preporuku su i plaže u okolici. Najviše nam se svidjela Naxos, ali lijepe su i druge u mjestima koja smo prošli na putu prema Sirakuzi.

image
Slikovito mjestašce Castelmola sagrađeno je na stijeni u blizini Taormine.
ALAMY/PROFIMEDIA

Čitajte i: Ljetna idila i na kontinentu: Izbjegnite gužve i vrućine, uživajte u raskošnim vilama i kućama za odmor na sjeveru Hrvatske

Nejljepši grčki grad

Ciceron je Sirakuzu opisao kao “od svih najveći i najljepši grčki grad”. Rodno mjesto matematičara Arhimeda, Sirakuza je u grčko doba po važnosti bila uz bok Ateni, o čemu svjedoči bogati arheološki muzej. I danas je prekrasna, s lijepim ulicama i trgovima, tratorijama i barovima te velikom šetnicom uz obalu, uz koju se nalazi i izvor pitke vode - Aretuzin izvor. Prema legendi, nimfa Aretuza je na tom mjestu izronila na površinu kad je pobjegla iz svog doma pod morem u Arkadiji. Izvor je obrastao papirusom i ograđen je kamenim zidom. U Sirakuzu bih se svakako voljela vratiti.

image
Pogled iz antičkog kazališta pokraj Taormine na vulkan Etnu.
ALAMY/PROFIMEDIA

Turske stube

Naša sljedeća postaja bila je gradić Agrigento, poznat po Dolini hramova, s ostacima sedam hramova iz doba antičke Grčke. U blizini je i Scala dei Turchi (Turske stepenice), klif između dvije pješčane plaže od zasljepljuće bijelih stijena koje se stepenasto spuštaju prema moru. Prije povratka u Palermo i leta za Veneciju zaustavili smo se u selu Corleone, poznatom iz filmova “Kum”, no moja je preporuka da ne gubite vrijeme na njega. Jedino što je u njemu zanimljivo jest putokaz uz cestu. Uostalom, scena u “Kumu” u kojoj Michael Corleone u baru Vitelli traži dopuštenje vlasnika da upozna njegovu kćer Apolloniju nisu snimljene u Corleoneu, nego u selu Savoca, oko 170 kilometara istočno od Palerma. Bar još postoji, nije se puno promijenio i često ga posjećuju ljubitelji filma.

Čitajte i: Zagrepčanka u Dominikanskoj Republici: ‘Oduševila me je ljubaznost domaćina, karipska muzika i osjećaj sigurnosti‘

image
Bar Vitelli u selu Savoca, u kojem su snimljene scene za film ‘Kum’.
PROFIMEDIA

Hrana i restorani

Sicilijanska je kuhinja fenomenalna, vina također. Oduševilo me, primjerice, de­­­sertno vino Ben Ryé, jedno od najboljih koje sam ikada pila. Što se tiče restorana, osim Granduca u Taormini, odlični su i Osteria dei vespri u Palermu, À Putia u blizini Taormine, Don Camillo u Sirakuzi, Al Porticciolo in Cefalùu, LB u Scali dei Turchi... Cijene su slične kao kod nas na obali. A što se tiče epidemioloških mjera, za razliku od sjevera Italije, gdje se one poštuju, ovdje se čini kao da covida nikad nije ni bilo - jedino ograničenje je što barovi i restorani rade do 24 sata.

Čitajte i: Ljetni gušti na obali Atlantika: Naš novinar otkrio posebnosti jednog od najstarijih gradova na zapadnoj obali

image
Josipa na plaži u Cefalùu.
PRIVATNI ALBUM

Dobro je znati

Udaljenost i položaj: Sicilija je najveći otok u Sredozemnom moru na krajnjem jugu Italije. Glavni grad je Palermo, udaljen 881 km od Zagreba.

Pod vulkanom: Etna je najveći aktivni vulkan u Europi. Izdiže se 3345 metara nad morem, nalazi se na istočnoj obali Sicilije, a posljednji je put eruptirao 7. srpnja ove godine.

Bogatstvo polja i mora: Plodno tlo i topla klima idealni za uzgoj kvalitetnog voća i povrća, uz more bogato ribom, daju odlične premise za vrhunsku gastronomiju po kojoj je Sicilija poznata.

Linker
20. travanj 2024 03:25