Pogled na Šibenik s plaže Banj
 Nikša Stipaničev / Hanza Media
PRIJEDLOG PUTOVANJA

Šibenik - mediteranska ljepotica prepuna cvijeća, restorana, butika i događanja

Grad s četiri tvrđave i katedralom na kojoj je svoj potpis ostavio Juraj Dalmatinac pretvara se u mediteransku ljepoticu prepunu cvijeća, restorana, butika i društvenih događanja

Grad s četiri tvrđave i katedralom na kojoj je svoj potpis ostavio Juraj Dalmatinac pretvara se u mediteransku ljepoticu prepunu cvijeća, restorana, butika i društvenih događanja

Koncerti Cubisma, Tonyja Cetinskog, Stefana Milenkovića te elektroničkog benda GusGus iz Reykjavika u Tvrđavi svetog Mihovila, predstave Dance festivala ili pak Flyer+Firework party dovoljan su razlog za ljeto u Šibeniku, gradu koji se u posljednje vrijeme intenzivno turistički budi. Prvi korak neka bude kava u kafiću Moderato Cantabile. To kultno mjesto, nazvano prema pjesmi velikog Šibenčanina Arsena Dedića, u prekrasnoj staroj vili samo nekoliko koraka udaljenoj od Poljane, poznato je i po čokoladnim pralinama. Navečer je, pak, ondje ugodno pijuckati koktele, slušati glazbu i uživati u pogledu na glavni gradski trg.

Želite li prenoćiti, možete se odlučiti za neki od brojnih apartmana ili pak za jedina dva hotela u starom dijelu grada. Hotel Jadran je skroman, ali udoban - i na samoj rivi. Ima i parking, a iz soba se pruža pogled na cijeli šibenski kanal. Life Palace je elegantan boutique hotel s četiri zvjezdice na Medulićevom trgu, s 18 soba, mini wellnessom i predivnom terasom s prskalicama koje za ljetne vreline svako malo ispuštaju hladan zrak.

-SPECIJAL GLORIA-
Sibenik, 110617.
Reportaza iz grada Sibenika.
Na fotografiji: Hotel Life Palace.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vukovic Stipanicev / Hanza Media
Raskošna soba u hotelu Life Palace

Gotovo u svakoj uličici može se pronaći neki miran kutak za uživanje u jelu. Najbolji restoran svakako je Pelegrini nasuprot Katedrali svetog Jakova. Trendi je i SHE, prvi ekološki bistro u Šibeniku. Smješten je u renoviranoj staroj kući u Zlarinskom prolazu nadomak rivi, ima malu terasu s drvenim stolovima, u interijeru prevladava industrijski dizajn, a u ponudi su smoothieji od sezonskog voća i povrća, salate, sirove torte, bezglutenska jela, kao i domaći kruh. Na Medulićevom trgu café-bistro Bazza otvorio je bivši plivač Duje Draganja, vlasnik dvadesetak medalja sa svjetskih i europskih prvenstava te s Olimpijade u Ateni. To je trenutačno najzanimljivije mjesto u Šibeniku jer nudi jela za svačiji ukus – od salata, burgera, najboljih pršuta, sirove hrane, domaće tjestenine, veganskih specijaliteta do smoothieja, craft piva, vina iz okolice Šibenika te rakije nagrađivanog proizvođača iz Vrlike - a goste poslužuje i sam Duje.

sibenik 01.06.2017
festival
Vedran Peteh / Hanza Media
Tradicionalni kolačići od smokava i badema

-SPECIJAL GLORIA-
Sibenik, 110617.
Reportaza iz grada Sibenika.
Na fotografiji: Caffe bar 4 i crkva Sv. Duha.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vukovic Stipanicev / Hanza Media
Uličice u staroj gradskoj jezgri prepune su cvijeća

Šibenski botuni su tradicionalan nakit i u ponudi su svake zlatarske radionice, ali po galerijama se mogu naći i suvremene dizajnerske kolekcije od pleksiglasa Diane Sokolić te gumene ogrlice Branke Donassy. Predivan metalni nakit nudi tek otvorena galerija Grubić na putu prema Tvrđavi svetog Mihovila, a pravo modno osvježenje su ogrlice Sanje Kljajić kakve nose TV voditeljica Nevena Rendeli i šibenska pjevačica Sara Škugor. Sve to jako dobro pristaje uz bijelu i crnu kolekciju dizajnerice Loredane Bahorić iz njezina šibenskog butika Charlie.

Grubić Design nova je galerija u blizini Tvrđave svetog Mihovila

Želite li se okupati, 15 minuta hoda od rive je šljunčana plaža Banj, s koje se vidi šibenski Dolac i kupola Katedrale svetog Jakova, najveće gradske znamenitosti i veliki podsjetnik na rad Jurja Dalmatinca. Ako vam je pak do šetnje, na putu prema Solarisu skrenite na novu 4,5 kilometara dugu šetnicu s vidikovcem s kojeg se Šibenik s morske strane vidi kao na dlanu.

Sibenik, 150715.
Ekskluzivni hotelski resort Dogus grupe D-Resort otvara svoja vrata 25. srpnja.
Arhitekt je Nikola Basic, a interijer je uredjivao Marko Murtic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media
Šetnica kroz Kanal svetog Ante duga je 4,5 kilometra

Sibenik, 160517.
Panorama grada Sibenika
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / Hanza Media
Pogled na Šibenik s plaže Banj

Linker
26. travanj 2024 00:28