Profimedia, Alamy
VIA ITALIA

Šareni, pitoreskni i sretni - ovi talijanski gradići jednostavno pozivaju na odmor!

Kad pomislimo na Italiju, zamislimo Veneciju ili Rim. Ali, kako to obično biva, najljepše se priče i ulice skrivaju u malim mjestašcima. Susjedna zemlja nudi prave male dragulje, a u nastavku donosimo njih sedam vrijednih vašeg putovanja

1. Lucca

Smješten u mirnoj dolini u srcu Toskane, ovaj gradić bogate povijesti nalazi se nedaleko Pise i Firence. Pitoreskna Lucca često se naziva ‘gradom 100 crkvi’ jer obiluje prekrasnim crkvama i bazilikama koje privlače brojne turiste. Napoleon ju je u vrijeme svoje vladavine poklonio sestri, Elisi Bonaparte, a zaljubljenike u povijest i umjetnost dodatno će oduševiti očuvana renesansna zdanja i zidine koje okružuju grad.

2. Portovenere

Iako često zasjenjen od strane okolnih mjesta u ligurskom priobalju Italije, Portovenere je prekrasna lokacija. Na prvi pogled oduševit će vas šarenilo građevina koje se nalaze u gradskoj luci. Zanimljivo je spomenuti kako ove zgrade ne samo da su lijepe, već imaju i povijest vrijednu divljenja – nekoć su bile dio obrambene strukture grada.

Šarmantan i manje gužvovit od ostatka regije, ovaj gradić divna je ideja za odmor u Italiji.

3. Orvieto

Smješten na vrhu 1000 metara visoke strmine, Orvieto dominira cijelim krajolikom. Posebno impresivna je gradska katedrala, jedna od najljepših u Italiji. Gradski centar obiluje šarmantnim restoranima i kafićima, a, iako malen, ovaj gradić stoljećima je čuvao jedinstvenu tajnu. Naime, gotovo ispod cijelog grada pruža se golemi podzemni kompleks s više od 1200 špilja, tunela i bunara, nastajalih radom ljudske ruke tijekom 2500 godina.

Kulturni značaj ovog grada prepoznao je i UNESCO koji ga je uvrstio na Popis svjetske baštine.

4. San Gimignano

San Gimignano, mali talijanski gradić u Toskani poznat je po 14 kamenih tornjeva zbog kojih je dobio neobičan nadimak 'srednjovjekovni Manhattan'. Smjestio se 56 kilometara južno od Firence, a njegove ćete tornjeve moći uočiti kilometrima prije nego stignete u grad.

Ljubitelje vina zanimat će informacija da je San Gimignano poznat po Venracciu di San Gimignanu, jednom od najboljih talijanskih bijelih vina koje nastaje od grožđa iz okolnih vinograda. Ovaj šarmantni srednjovjekovni grad odličan je izbor za jednodnevne izlete iz Siene ili Firence, no čarobna večernja atmosfera njegovih ulica lako će vas navesti da odlučite prenoćiti.

5. Sirmione

Gradić iz rimskog doba savršen je spoj malog srednjovjekovnog sela i prekrasnih prirodnih ljepota od kojih se najviše ističu bijele pješčane plaže uz jezero Lago di Garda, čija je voda kristalno plava. Promet ovim gradom mjestimično je u potpunosti zabranjen, pa ćete šetajući ljupkim gradskim središtem na trenutke imati dojam potpunog povratka u prošlost.

Sirmione je smješten u pokrajini Brescia u sjevernoj Italiji.

6. Varenna

Predivan i šaren, Varenna je gradić smješten na istočnoj obali jezera Como, otprilike 60 kilometara sjeverno od Milana. Unatoč činjenici da je turistička destinacija, mjesto i dalje uspijeva zadržati autohtonu lokalnu atmosferu pa njegova ljepota leži u šetnjama starim gradskim centrum i uživljavanjem u pravu lagodnu talijansku atmosferu.

7. Burano

Ribarsko mjesto čija ribarska tradicija seže još u doma Rimljana, ovaj maleni gradić s otprilike 4000 stanovnika udaljen je samo 40-ak minuta vožnje brodom od Venecije. Grad se zapravo sastoji od četiri pojedinačna otoka povezana mnoštvom prekrasnih pješačkih mostova.

Njegove šarene kuće nekoć su služile kako bi se ribari kroz gustu maglu lakše vratili svojim domovima, a danas su, upravo zbog svog šarenila i ljepote, učinile Burano jednim od najfotografiranijih mjesta na svijetu.

Linker
17. travanj 2024 19:34