Vikend izlet

Samoborsko gorje idealno je za ljubitelje planinarenja: Nakon uspona valja se zasladiti legendarnim kremšnitama

Brdoviti kraj nadomak Zagreba privlači izletnike, ali i planinare još od 1834. kada se Ilirka Dragojla Jarnević prva popela na vrh Okića po stijeni na kojoj danas vježbaju alpinisti.

Samo oko pola sata vožnje automobilom od Zagreba nalazi se jedna od omiljenih planinarskih destinacija - Okić. Dio je Samoborskog gorja, a iako nije visok, samo 499 metara, zauzima posebno mjesto u povijesti našeg planinarstva.

Na njega se, naime, preko stijena s njegove južne strane 1834. popela Ilirka Dragojla Jarnević - što se smatra prvim penjačkim usponom u Hrvatskoj.

image
Do vrha se dolazi okolnom, laganom stazom ili strmim usponom po stijeni.
FEĐA KALEBIĆ

Čitajte i: Mjesto znanja i zabave - nedaleko od Zagreba! Grad Trenkovih pandura i baroknih zdanja vrijedi posjetiti

Do Okića se dolazi preko Samobora, a iz njega lokalnim cestama do sela Klake te nekoliko kilometara dalje do planinarskog doma “Dr. Maks Plotnikov”. S terase se pruža lijep pogled na vrh, na kojem su ruševine Okić grada, drevne utvrde iz 12. stoljeća.

Staza počinje nedaleko od planinarskog doma, a nakon desetak metara možete izabrati hoćete li do vrha doći okolnom, blagom stazom ili pak južnom, stjenovitom i puno strmijom.

image
Ostaci stare utvrde na Okiću.
PREDRAG VUČINIĆ

Izaberete li teži, ali zanimljiviji smjer, prvo ćete proći pokraj gole stijene, na koju gotovo svakog vikenda dolaze vježbati alpinisti, a nešto poslije i na već postavljenu stazu kojom se penjete uz pomoć metalnog užeta klinovima pričvršćenog u stijeni. Nakon deset, petnaest minuta izlazi se na lakšu stazu kojom se brzo dođe do vrha. Prije silaska vrijedi prošetati starom utvrdom i vidjeti kako se nekad ovaj kraj štitio od neprijatelja.

image
Pogled s vrha.
IVICA PAVICIC GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Za one željne još avanture

Mnogi nakon izleta na Okić u povratku zastanu u Samoboru, na kavi i kremšnitama, a ako ste željni još malo planinarenja, preporučujemo da produžite do Velikog Dola i potom do planinarskog doma “Ivica Sudnik”, odakle počinje najpopularnija staza do Oštrca, trećeg najvišeg vrha Samoborskog gorja, nakon Japetića i Plešivice.

Čitajte i: Usnuli div Gorskog kotara idealno je odredište za izlet: Zbog čarobnog pogleda isplati se doći do vrha

image
Samobor je idealna stanica za okrepu poslije uspona.
XBRCHX GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Uspon nije težak pa se za malo više od pola sata dolazi do planinarskog doma “Željezničar”, od kojeg se poslije okrepe nešto strmijom stazom može popeti do 752 metra visokog vrha Oštrc, s kojeg za lijepog vremena pogled seže i do planine Klek u Gorskom kotaru.

Linker
18. travanj 2024 16:12