Putovanje

Renata Sopek odlično se provela u Barceloni: Susretljivi ljudi, divne plaže i slasni tapasi

Zagrebačku fitness trenericu ni pandemija nije spriječila da posjeti prijestolnicu Katalonije, prazniju nego ikada, pa je neometano mogla šetati najfrekventnijom ulicom La Ramblom i kupati se na pustoj Barceloneti.

Ovog ljeta prvi sam put posjetila Barcelonu, prijestolnicu španjolske pokrajine Katalonije i jedan od najljepših gradova na svijetu, u kojoj se mnogo toga može vidjeti i doživjeti. Odluku sam već ranije donijela, pa nisam htjela odgađati put ni zbog korone, iako sam znala da ću cijelo vrijeme, čak i na otvorenom, morati nositi zaštitnu masku. Kupila sam avionsku kartu i rezervirala smještaj u središtu grada te krenula na put.

image
Renata Sopek kod Čarobne fontane ispod Muzeja katalonske umjetnosti na brdu Montjuïc.
RENATA SOPEK PRIVATNI ALBUM
image
Balkoni na kući Batlló u centru grada.
MURAT TANER GETTY IMAGES

Odsjela sam u blizini četvrti Montjuïc i spomenika Kristoforu Kolumbu te Avenide del Paralelo, jedne od glavnih ulica u gradu, koja dijeli stari grad od novih dijelova i spušta se sve do morske obale, a ime je dobila jer je paralelna s ekvatorom. Nisam sve isplanirala, svaki sam dan otkrivala nešto novo, što bi me odvelo do nekog drugog dijela grada, no neke stvari nisam propustila.

Veličanstvena Sagrada Família

Vidjela sam crkvu Sagrada Família, veličanstveno i posebno djelo katalonskog modernističkog arhitekta Antonija Gaudíja, koja se počela graditi 1882., a trebala je biti završena 2026., na stotu godišnjicu njegove smrti. No, korona je poremetila te planove pa još nije sigurno hoće li se taj plan ostvariti.

image
Čudesna katedrala Sagrada Família pod zaštitom je UNESCO-a.
SYLVAIN SONNET GETTY IMAGES
image
Na klupi u obliku morske zmije u parku Güell.
RENATA SOPEK PRIVATNI ALBUM

Osim te crkve, Gaudí je projektirao i park Güell, koji sam također posjetila i sjela na klupu zmijolikog oblika za koju kažu da je najduža na svijetu. Nigdje nije bilo gužvi, kao inače prije pandemije, pa sam imala priliku doživjeti Barcelonu kako inače ne bih mogla.

Popela sam se i na Montjuïc, brdo iznad grada na kojem se nalaze veličanstvena palača i čarobna fontana, a potom sam se žičarom spustila do Barcelonete, preko cijeloga grada, što je poseban doživljaj.

Barceloneta je pješčana plaža, duga više od kilometar. Na njoj se nisu morale nositi maske, ali su ručnici morali biti udaljeni dva metra jedan od drugoga. No, čim bi se izašlo s plaže, morala se staviti maska, a policija je upozoravala ljude i kažnjavala ih ako to ne učine.

image
Homenatge a la Barceloneta - instalacija njemačke umjetnice Rebecce Horn na plaži Barceloneta.
JUAN BAUTISTA/ALAMY/ALAMY/JUAN BAUTISTA/ALAMY/ALAMY/

Kažnjavali su i ilegalne iznajmljivače suncobrana i parea, a ovi su se skrivali tako da bi svoje rekvizite zakopavali i prekrivali pijeskom kad bi vidjeli policajce koji bi dolazili s malim vozilima za plažu ili bi se pretvarali da su turisti.

Malo shoppinga, malo ukusnih tapasa

Nisam propustila ni La Boqueriju, veliku tržnicu sa stotinama štandova, pokraj La Ramble, ulice za pješake s prekrasnim drvoredom.

image
La Rambla je ulica za pješake s prekrasnim drvoredom - inače je u njoj stalno gužva, ali sada zbog pandemije nema tako mnogo ljudi.
NIKADA GETTY IMAGES

Uživala sam, bila sam prava turistkinja, razgledavala, sunčala se i kupala, ispijala kave po trgovima, istraživala, malo kupovala... Probala sam i tradicionalna španjolska jela, paellu i tapase, kao i neke slastice za koje su mi rekli da su tipične za Barcelonu.

image
U Barceloni nije propustila probati paellu.
CONSTANTIN STANCIU/PANTHERMEDI CONSTANTIN STANCIU/PANTHERMEDI

Budući da volim sport, posjetila sam i Camp Nou, stadion nogometnog kluba Barcelona, koji prima gotovo sto tisuća posjetitelja. U njemu se nalazi i muzej pa sam tamo kupila i nekoliko suvenira - i sebi i svojima nešto što će biti uspomena na posjet Španjolskoj.

Susretljivi i ljubazni ljudi

Kretala sam se uglavnom pješice, samo ponekad taksijem, jer sam htjela što više doživjeti grad. Budući da su na snazi bile epidemiološke mjere, što je podrazumijevalo zatvorene klubove, kao i neke muzeje, navečer bih otišla na piće na nekoj terasi, u restoran i u šetnju gradom.

image
Žičara koja vodi do brda iznad grada.
UNIVERSAL IMAGES GROUP/DEAGOST UNIVERSAL IMAGES GROUP/DEAGOST
image
Na Camp Nou, stadionu nogometnog kluba Barcelona.
RENATA SOPEK PRIVATNI ALBUM

Iako ima turista, neusporedivo ih je manje nego inače. Međutim dobro je to što se može lakše ući na neka mjesta, nema gužvi, na plaži ima mnogo slobodnog prostora. Barcelona je jednostavno predivna! Arhitektura, parkovi, avenije... Svaki dio grada ima svoju priču i zanimljivu povijest, a ljudi su jako ljubazni i susretljivi.

Dobro je znati

Pazite na novčanice

Policija upozorava turiste da paze kako im netko ne bi podvalio lažne novčanice. I sama sam se uvjerila da zaista treba biti oprezan - jer mi se to dogodilo u taksiju.

Zaštitne maske

Nose se posvuda, ne samo u zatvorenim prostorijama nego i na otvorenom, osim na plaži. Ne morate ih imati ni u kafićima i restoranima, ali tek kad sjednete za stol.

Linker
18. travanj 2024 03:53