izlet

Provod u Zmajevom gradu: Ljubljana je uvijek dobar izbor za vikend

Hrvatska mezzosopranistica Margareta Matišić često putuje u Ljubljanu jer nastupa u tamošnjem Slovenskom narodnom gledališču - sada igra Charlotte u operi "Werther" - pa nam je preporučila omiljena mjesta u glavnom gradu "Dežele".

Ljubljana je istovremeno i mala i velika. Organizirana je, slikovita i šarmantna te spaja različite stilove - od baroka i secesije do modernog dizajna. Zagreb je veći grad, ima ozračje metropole pa time i nudi više, a središte je živahno i užurbano. U Ljubljani je centar zatvoren za automobile, ali otvoren za šetače.

image

Zbog blizine Zagreba u Ljubljanu najčešće putuje automobilom

PRIVATAN ALBUM

No, oba grada su puna povijesnih znamenitosti. U Ljubljani ih je većina u užem i širem središtu grada, a većinu toga se može obići pješice. Zbog blizine Zagreba u Ljubljanu najčešće putujem automobilom, a kako su mi predstave u siječnju i ožujku, imat ću prilike istražiti još neke dijelove grada koje dosad nisam.

Neman na mostu

Nezaobilazna postaja mi je Prešernov trg, koji je ime dobio po slovenskom pjesniku Francu Prešernu, pa je ondje i njegov spomenik. Trg krasi i znamenita barokna franjevačka Crkva Marijina Navještenja, čije ružičasto pročelje trg čini još življim. Osobno mi je najljepši dio Ljubljane famozno Tromostovje pokraj glavnog trga. Ispod mosta koji spaja stari i novi grad teče rijeka Ljubljanica, gdje se nudi i panoramska vožnja brodom. Sva tri mosta služe za pješake i bicikliste, a Zmajski most definitivno se ubraja među najpoznatije. Ime je dobio po kipovima zmajeva kojima je ukrašen, a ta je neman od davnina simbol Ljubljane i zaštitni znak grada.

image

Trg krasi i znamenita barokna franjevačka Crkva Marijina Navještenja

PRIVATAN ALBUM

Opera i balet

Prekrasno pročelje opere sagrađeno je u neorenesansnom stilu, dok je zadnji, dograđeni dio, moderan. Kad uđem u teatar, uvijek me dočekaju nasmijana lica i zagrljaji. Mislim da ne moram posebno napominjati da osim svih spomenutih mjesta i povijesnih znamenitosti svakako preporučujem odlazak u kazalište na opernu ili baletnu predstavu. Ljubljana je idealno mjesto kako za jednodnevni izlet, tako i za produljeni vikend. Sigurna sam da vas neće razočarati. Kao svaki pjevač koji mora paziti na svoje zdravlje, moja preporuka je da se tijekom zime toplo odjenete.

image

Margareta Matišić često putuje u Ljubljanu jer nastupa u tamošnjem Slovenskom narodnom gledališču

PRIVATAN ALBUM

Gluten free restoran

Bila sam više puta u Ljubljani i odsjela u nekoliko hotela, ali više preferiram apartmane, pogotovo ako ostajem dulje. Hoteli imaju malu "gluten free" ponudu, ili je uopće nemaju, pa si u unajmljenom stanu mogu sama kuhati. Što se tiče restorana, izdvojila bih Dežela okusov koji nudi bezglutenske specijalitete. U ponudi je mnogo toga - od juha do deserata - i kad nemam vremena sama nešto pripremiti, taj restoran mi je prvi izbor. Ljubljana ima dosta mjesta za takvu vrste prehrane pa se na jelovniku većine restorana ili kafića, koji nude i opciju bruncha, može pronaći nešto fino bez glutena.

image

Što se tiče restorana, izdvojila bih Dežela okusov koji nudi bezglutenske specijalitete

PRIVATAN ALBUM

Brdo u središtu

Općenito volim Sloveniju i njene krajolike - planine i zelenilo - pa često sa suprugom posjećujem Roglu, Bled, Kranjsku Goru... Ljubljana je također puna zelenila, šuma i parkova, među kojima je najveći Tivoli sa Zoološkim vrtom i Muzejem suvremene povijesti. Svakako bih preporučila i uspon na brdo u samom središtu grada. Na vrhu je Stari grad, srednjovjekovni dvorac do kojeg se može doći pješice ili panoramskom uspinjačom. Pogled je zaista divan, vidi se cijeli grad, planine i Triglav. I, naravno, moje omiljeno mjesto - Slovensko narodno gledališče Opera in balet Ljubljana.

Linker
13. ožujak 2024 16:17