Lynx and Fox
neočekivane priče

Potpuno drugačije doživite pitomi goranski gradić: Tura kroz Delnice vas neće ostaviti ravnodušnima

Samozatajan i pitom gradić krije brojne uzbudljive priče pa svakako vrijedi posjetiti Delnice i to ne samo u sezoni. Naime, zahvaljujući novoj, doživljajnoj turi 'Doživi Delnice - Live The Story of Delnice' možete Gorski Kotar upoznati i doživjeti na potpuno drugačiji način.

Samozatajan i pitom gradić krije brojne uzbudljive priče pa svakako vrijedi posjetiti Delnice i to ne samo u sezoni. Naime, zahvaljujući novoj, doživljajnoj turi 'Doživi Delnice - Live The Story of Delnice' možete Gorski Kotar upoznati i doživjeti na potpuno drugačiji način.

Brojne uzbudljive priče koje skrivaju Delnice napokon su otkrivene zahvaljujući vodičkinji Jeleni Holenko Pirc (Lynx and Fox) i STEP RI znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci, a sve u sklopu EU projekta ATLAS Interreg Italija-Hrvatska. Naime, osmišljena je nova tura koja će gostima otkrivati vrijednu i raznoliku baštinu ovoga grada, a sve pod vodstvom Jelene.

Press
Jelena Holenko Pirc

LOVAČKI DOM - FANATASTIČAN POGLED NA DELNICE

Terasa restorana Lovački dom u Delnicama s koje puca fantastičan pogled na taj grad, idealna je točka za početak turističke ture "Doživi Delnice". Duboko udahite izrazito svjež zrak i miris ljekovitog bilja s kojim vas Jelena Holenko Pirc uvodi u priču o svom gradu, kušajte nadaleko poznati liker od goranskih trava i poslušajte što rođenu Delničanku, najsnažnije povezuje s njenim gradom.

Press
Pogled s Lovačkog doma

PARK ŠUMA JAPLENŠKI VRH - STOLJETNA STABLA, JELENI LOPATARI I LJUBAVNA STAZA

Na putu prema centru Delnica, Jelena će vas povesti u ugodnu, opuštajuću šetnju kroz Park-šumu Japlenški vrh u kojoj bi vas svašta moglo iznenaditi. Možda je to bliski susret s jelenima lopatarima koji obitavaju u gateru napravljenom u sklopu šume, možda Ljubavna staza na kojoj možete pročitati ljubavne stihove, ostaviti ljubavnu poruku u sandučiću ili čuti priču o nesretnoj Jagodi, a možda vas među stoljetnim stablima čeka još neko iznenađenje...

Press

GRADSKI PARK - MIRISNA, UMJETNIČKA OAZA BURNE PROŠLOSTI

Gradski park omiljeni je dio Delničana svih uzrasta, pogotovo najmanjih. No, i u njemu se krije niz priča koje sami ne možete tako lako otkriti. Stoga će vas Jelena najprije odvesti u vrijeme kraljevine SHS i otkriti vam zašto je društvena krema upravo ovamo dolazila uživati te zašto ta navika nije potrajala. Razlog tome leži u jednom od brojnih spomenika u gradskom parku, no Jelena će vam otkriti o kojem se radi. Zatim će vas upoznati s ostavštinom Grge Marjanovića, akademskog slikara i profesora koji je ostavio dubok trag svojim djelima, ali i utjecajem na generacije Delničana. U parku se nalazi njegov atelje u kojem su pohranjena brojna djela ovog animalista, uključujući i slavni crtež medvjeda, nagrađen na Prvom susretu europskih slikara animalista u Parizu. Njemu u čast Delničani u ovom parku priređuju likovne kolonije i kružoke.

Press
Par u Delnicama

GORANSKI NADJEV - GASTRO ADUT TURE

Kako šetnja kroz Delnice na svježem goranskom zraku garantirano budi apetit, na ovoj turi možete glad utažiti nečim sasvim posebnim. S obzirom na to da se to jelo tradicionalno priprema za Uskrs, ova tura će biti rijetka prilika kad ćete moći kušati tradicijsku gastronomsku delikatesu Gorskog kotara - goranski nadjev ili kako je Gorani zovu "želudac". Uz još pokoji aromatični liker, kušat ćete ga u legendarnom cafeu Centar gdje usput možete razgledati izložbu slika lokalnih umjetnika, a zatrebaju li vam sobe, istoimeni smještaj te popratni sadržaji, stoje vam na raspolaganju.

Press
Goranski nadjev

POPOVIĆEV MLIN - SKRIVENA ATRAKCIJA U SREDIŠTU DELNICA

U strogom centru Delnica nižu se kuće uz glavnu cestu, no jedno dvorište skriva nešto uistinu posebno. Zavirite zajedno s Jelenom u Popovićev mlin, atrakciju koju Delničani ne bi imali da bračni par Mihelčić po povratku iz Amerike prije sto godina, višak novca nije odlučio uložiti u prvi električni mlin na ovim prostorima. Njegov fascinantni mehanizam, napravljen u Budimpešti, u funkciji je od 1925. godine, a nasljednici obitelji Mihelčić pokazat će vam kako radi ova mala tvornica, ali i još puno više!

Press
Popovićev mlin

KUĆA RAČKI - 18. STOLJEĆE SAČUVANO U NAJSTARIJOJ DELNIČKOJ KUĆI

Još dalje u prošlost svoga grada povest će vas Jelena posjetom kući Rački, najstarijoj kući u Delnicama i spomeniku kulture. Čuvari baštine iz Etno udruge ''Prepelin'c'' i brojni Delničani, ispunili su tri prostorije ove malene kuće brojnim predmetima iz svakodnevice 18. stoljeća. Svaki od njih dočarava marljivost i snalažljivost Delničana te niz običaja od kojih je bio satkan njihov život poput nekih koje će vam Jelena demonstrirati pretvorivši vas u glavne aktere barem jedne delničke priče!

Press
Kuća Rački

KAUZLARIĆEVI DVORI - SVAKO JELO, JEDNA PRIČA O DELNICAMA

Tura "Doživi Delnice" za kraj donosi i nezaobilazni gastronomski povratak u prošlost na koji će vas nadahnuto povesti vlasnik i glavni kuhar Kauzlarićevih dvora, Boris Kauzlarić. Kao pravom zaljubljeniku u gastro tradiciju želja mu je oživjeti stare recepte i vratiti tradiciju goranskih gostionica, krčmi i pansiona u kojima se kuhalo od sezonskih namirnica i koje su se toga dana mogle pronaći kod mesara ili na tržnici. Pripremite se za vrhunska gastro iznenađenja te priču u kojoj svaki tanjur donosi ukusnu poveznicu s delničkom tradicijom i običajima.

Press
Kauzlarićevi dvori

Linker
27. travanj 2024 03:10