Jesen uz slapove i jezera

Plitvička jezera ljepotom oduzimaju dah! Uživanje u ovom čudu prirode nikad nije bilo pristupačnije

Najveći hrvatski nacionalni park divan je u svako doba godine, no sad je najljepši - a tijekom akcije ‘Tjedan odmora vrijedan‘ i cijenom najpristupačniji.

Tko jednom doživi očaravajuću prirodnu ljepotu vodenog bogatstva Plitvičkih jezera, jednog od prvih područja pod posebnom zaštitom UNESCO-a, pamti ih zauvijek. Nabujali od prvih jesenskih kiša, izvori, rječice, potoci, slapovi i šesnaest jezera našeg najvećeg i najstarijeg nacionalnog parka trenutačno posjetitelje dočekuju u punoj snazi.

image
Elektrobrod plovi na Kozjaku, najvećem plitvičkom jezeru.
Fotografija: Vedran Peteh/CROPIX

Uz to, sredinom listopada posebno su zavodljivi kontrasti jesenskih boja šume i kristalne modrozelene vode pa je to idealno vrijeme za posjet najznačajnijem krškom fenomenu u ovom dijelu Europe i uživanje u iznimnoj bioraznolikosti njegove flore i faune.

image
Posebna ponuda u promotivnom razdoblju organizirana je u restoranu Jezero.
Fotografija: Vedran Peteh/CROPIX

Uprava Nacionalnog parka za posjetitelje je pripremila promotivni paket "Tjedan odmora vrijedan", što znači da se Plitvička jezera od 16. do 25. listopada mogu posjetiti uz povlaštene cijene ulaznica, od 20 kuna za djecu (7 - 18 godina) do 50 kuna za odrasle, dok je za djecu mlađu od 7 godina ulaz besplatan.

U tom razdoblju osigurana je i posebna gastronomska ponuda u restoranima Poljana i Jezero u sklopu nacionalnog parka, a svi koji sami žele istražiti ljepote najvećeg jezera Kozjak i njegovih slapova te isprobati vlastito veslačko umijeće mogu unajmiti drveni čamac po cijeni od 50 kuna po satu.

image
U parku su uređeni kilometri pješačkih staza.
FOTOGRAFIJE: JANOS GASPAR/ALAMY

Vikend posjetitelji noćenje s doručkom u hotelu Jezero platit će 385 kuna po osobi, a u tu cijenu uračunato je i besplatno vodstvo u obilasku jezera. U ponudi je šest organiziranih šetnji u trajanju od dva do osam sati hoda u dužini od 3,5 do 18,3 kilometra pa svatko prema vlastitom raspoloženju i kondiciji može odabrati svoju rutu.

image
Domaće plitvičke štrudle.
Fotografija: Vedran Peteh/CROPIX

Čitajte i:

Bajkovito Lonjsko polje! Veličanstveni svijet životinja i bogate ljepote prirode slavonske Amazone

Kamo za vikend: Pitoreskno mjesto na našem najvećem otoku skriva bogatu povijest i finu hranu

Reciklirano imanje nadomak Zagreba: Održivi koncept odmora nikad nije bio privlačniji

Linker
11. travanj 2024 11:20