Platite i radite

Platite i radite - kamo u berbu maslina, tartufa i grožđa

Ako cijeli dan sjedite u uredu, možda će vas privući drukčiji odmor - na kojem se nećete izležavati, nego brati masline i grožđe, tragati za tartufima i s ribarima poći na more.

Na ribe i po ulje

Želite li naučiti kako se nekad živjelo u Dalmaciji, posjetite Velu Luku na otoku Korčuli. Sedmodnevni program uključuje berbu maslina, lov na lignje, izlet u grad Korčulu i ribarenje kod otočića Proizda. Grupe do deset osoba mogu odsjesti u privatnim apartmanima, a cijena cijelog aranžmana je 390 eura - što uključuje smještaj, obroke i izlete. Organizira ga agencija Burin od 15. listopada do 15. siječnja.

Gosti prijepodne beru masline, a nakon ručka se za njih organiziraju izleti i odlazak u ribolov

Rad u vinogradu, provod u podrumu

Na slikovitim padinama u okolici Kneževih Vinograda, na kojima se na 650 hektara prostiru vinogradi vinarije Belje, 30. rujna organizira se berba grožđa. Grozdovi s milijuna čokota loze beru se rukom te se poslije u podrumima pretvaraju u graševinu, chardonnay, sivi pinot... Nakon berbe, u kojoj će najuspješniji par berača dobiti posebnu nagradu, slijedi obilazak podruma te kušanje vina uz baranjske specijalitete. Berba se organizira za grupe od najmanje 20 ljudi, koji plaćaju 100 kuna po osobi. Prijaviti se možete na Facebook stranici Vina Belje.

Beljski podrumi u kojima se proizvode graševina, chardonnay i sivi pinot

Lov u šumi

Potraga za tartufima zahtjevan je, ali i zabavan posao. Tijekom jednosatnog lova u Motovunskoj šumi, uz iskusne tartufare i pse tragače, gosti će saznati kako se pronalaze te skupocjene gljive. Sezona berbe bijelog istarskog tartufa traje od sredine rujna do kraja godine, a posjet šumi i sudjelovanje u potrazi organizira se za manje grupe i traje tri sata. Gosti koji pronađu tartufe mogu ih zadržati ili dati da se njima začini aromatična fritaja ili tjestenina, koja se za njih priprema u restoranu Zigante u obližnjem selu Livade. Lov se dogovara putem maila tvrtke Zigante tartufi.

Livade, 300908.
Otvorena je sezona lova na tartufe. Denis Tikel sa svoja dva psa u Motovunskoj sumi traziti tartufe. 
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / Hanza Media
Tartufi se u Motovunskoj šumi pronalaze uz pomoć specijalno izvježbanih pasa tragača

Linker
12. travanj 2024 02:53