Izlet Stara Sušica

Pitoma smaragdna čarolija u srcu Gorskog kotara: Ljetna škola magije, planinarski dom i priroda od koje zastaje dah

Selo u Gorskom kotaru uz prirodne ljepote posjetiteljima nudi i dvorac preuređen u planinarski dom, ljetnu školu magije te novi centar gdje se interaktivno prikazuje život velikih zvijeri.

Na samo sat vremena vožnje automobilom od Zagreba te 45 minuta od mora skriva se oaza mira i zelenila, savršena za bijeg u prirodu. Stara Sušica je selo u srcu Gorskog kotara, kojim prolazi 15. meridijan. Zbog lokacije i karakteristične gorsko-planinske klime idealno je mjesto za sve koji žele udahnuti život punim plućima i potražiti spas od ljetnih vrućina. Preferirate li pak aktivni odmor, Stara Sušica nudi raznovrsne sadržaje.

image
Stara Sušica
TEA CIMAS/CROPIX

Na 800 metara nadmorske visine, u netaknutoj stoljetnoj šumi bogate flore i faune, nalazi se i povijesni dragulj Gorskog kotara - kameni dvorac obitelji Frankopan, koji je nedavno preuređen u planinarski dom te pruža usluge dječjeg odmarališta.

U njemu borave djeca i mladež iz cijele Hrvatske na različitim programima škole u prirodi, kampovima, zimovanjima i ljetovanjima.

image
Izvor rijeke Kupe nalazi se u blizini Stare Sušice
TEA CIMAS/CROPIX

Čitajte i: O posljednjem velikom putovanju: Zagrepčanin Kristijan Iličić otkrio zašto je Jemen napustio tužan

Djeci je posebno atraktivan ljeti, kada Udruga ljubitelja Harryja Pottera Ministarstvo magije Hrvatska” organizira kulturno-edukativni projekt Škola magije, po uzoru na Hogwarts školu čarobnjaštva iz romana J. K. Rowling. Pored dvorca, u kojem se od 22. do 29. kolovoza održava ljetna škola kreativnog pisanja, početkom srpnja je otvoren Centar za velike zvijeri.

image
Kanjon Kamačnik
ALEN MRVOS/CROPIX

Izvor rijeke Kupe, koji vrvi potočnim pastrvama i lipljanima, u gornjem je dijelu njezine doline i također u sklopu Nacionalnog parka. U blizini je i kanjon Kamačnik, gdje vam za atraktivne fotografije ne trebaju filtri jer su prizori prirode kao u snovima. Šetnica što prati potok do njegova izvora dugačka je 3,2 km u jednom smjeru, a uz nju su uređene i staze s edukativnim sadržajima među kojima se ističu mjesta sa zvučnim instalacijama “Panove glazbene staze”. Uz Kamačnik, najatraktivniji kanjon u Gorskom kotaru, je i Vražji prolaz u strmom i stjenovitom predjelu podno Skrada.

image
Vražji prolaz
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Kroz uski kanjonski dio Vražjeg prolaza, kojim buči i pjeni se potok Jasle, uređene su galerije, stepeništa i mostići. Blizu je i najdublja za turiste uređena špilja u Hrvatskoj - Lokvarka, prema mnogima jedna od najljepših špilja hrvatskog krša. Ima šest etaža, a prve četiri su otvorene za posjetitelje.

image
Zeleni vir i Vražji prolaz
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Duljina zasad otkrivenog dijela špilje je 1179 metara, a dubina 275 metara. Da bi priča o izletu u Gorski kotar uistinu bila bajkovita, pobrinuo se bračni par Jasmina i Dubravko Tomé, koji su se odavno zaljubili u gorsku Hrvatsku, a prije dvije godine su se u Staroj Sušici počeli baviti seoskim turizmom.

image
Zeleni vir je zaštićeni rezervat prirodnih vrijednosti u Hrvatskoj
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Čitajte i: Sicilija kroz oči Josipe Kusić: Otok sunca, spomenika i dobre hrane ‘otet‘ će vas kao obitelj Cornelone

Njihova “Gorska bajka” smještena je između dviju šuma, a čine ju kuće “Jela” i “Smreka”.

image
“Jela” i “Smreka”
JASMINA TOME

"I nakon više godina provedenih ovdje naše oduševljenje jednako je kao na početku. Ne znamo je li nam ljepše ljeti ili zimi. Svake zime s djecom iščekujemo snijeg kao da ga nikad nismo vidjeli, a svaka šetnja šumom ili vožnja biciklom veseli nas kao prvi put. Tamo živimo svoju bajku. I tako se rodila ideja o “Gorskoj bajci” kojom smo željeli i drugima omogućiti da dožive taj nestvarno lijep ugođaj", govore vlasnici.

image
Veprov odrezak u zelenim jabukama, samo je jedan od specifičnih goranskih specijaliteta
ZELJKO GRGIC/ CROPIX

“Jela” i “Smreka” identične su kuće za odmor s luksuznim wellness sadržajem - saunom i hidromasažnim bazenom, imaju podno grijanje, kamin te mnoštvo razne opreme. Mogu primiti najviše šest osoba, a cijena ovisi o broju gostiju i o sezoni, primjerice, noćenje za dvoje u lipnju stoji 1200 kuna, a za šest osoba 2100 kuna.

image
Centar za Velike zvijeri
CENTAR ZA VELIKE ZVIJERI

Jednako su primamljive zimi i ljeti - kad se gosti mogu kupati u rijekama i jezerima, odlaziti na piknik ili šetnje kroz šume i livade te se voziti biciklom do obližnjih atrakcija.

Linker
20. travanj 2024 05:30