Vedran Peteh
Vikend putovanje

Pedalama po otoku Braču

Biciklističke staze prolaze kroz naselja uz obalu i u unutrašnjosti, a najduža je ona sjeverna, od čak 58 kilometara: njome se dolazi do etno sela Dol i restorana poznatog po glasovitoj torti od oraha koju nazivaju i brački slatki afrodizijak.

Uz automobile, na trajektima za najveći srednjodalmatinski otok najviše mjesta na palubi za vozila zauzimaju – bicikli. Ništa čudno jer su topla i sušna ljeta te kratke i blage zime idealni za ljubitelje pedaliranja pa biciklisti na Brač dolaze cijele godine. Staze su podijeljene u četiri skupine – najkraća je ruta istočna, duga 31 km, potom zapadna duga 44 km, ona južna duga je 52 km, a biciklisti u najboljoj kondiciji odabiru sjevernu rutu dugu 58 km.

Vedran Peteh / TZ Postire

Staze prolaze kroz naselja uz obalu i u unutrašnjosti otoka, uz vinograde i maslinike i mnoge bračke znamenitosti poput Pustinje Blaca, samostana iz 16. stoljeća uklesanog u stijene. A sa 780 metara visoke Vidove gore, najvišeg otočnog vrha na Jadranu, pruža se prekrasan pogled na plažu Zlatni rat i na Hvar.

Vedran Peteh / TZ Postire
U etno selu Dol

Nezaobilazno mjesto na sjevernoj bicklističkoj ruti je etno selo Dol, do kojeg se dolazi iz Postira ili iz Supetra. U ovoj oazi vrijeme kao da je stalo – kuće su pokrivene kamenim pločama, a špilje koje su se nekada koristile za stanovanje stotinjak stanovnika sela koristi kao skloništa za stoku. Ondje se nalazi i Kaštel Gospodnetić, zdanje iz 16. stoljeća, u kojem su vlasnici Jakov i Nada Gospodnetić, potomci bračke plemićke obitelji, sačuvali duh vremena.

Vedran Peteh / TZ Postire
Stoljećima stari izvor u etno selu Dol

Vedran Peteh / TZ Postire
Salon u Kaštelu Gospodnetić

Njihovi preci bili su pomorci i proizvodili su maslinovo ulje i vino, a u Kaštelu su sačuvani stari pomorski dnevnici, kapetanski mač, preša za grožđe i kamenice u kojima se čuvalo ulje. Sadašnji vlasnici otvorili su i restoran u kojem im pomaže kći Ivana. Uz domaće vino i orahovicu, najtraženija je dolska hrapoćuša, torta od oraha koja izgledom podsjeća na istoimeni kamen. Brački slatki afrodizijak, kako nazivaju tu slasticu za koju svaka stanovnica Dola ljubomorno čuva recept, u Kaštelu spravljaju svakodnevno. Jer niti jedan gost, ma kako sit bio, ne želi napustiti Kaštel, a da je nije probao.

Vedran Peteh / TZ Postire
Hrapoćuša, dolska torta

Linker
18. travanj 2024 03:28