Preporuka za izlet

Otočki Virovi: Sve ljepote istoka, hedonizam i avanturizam žive na istom mjestu

Pravo je vrijeme za posjet otočkim Virovima u Vukovarsko-srijemskoj županiji: u nedavno otvorenom Bioekološko-edukacijskom centru uči se o tamošnjoj flori i fauni, jede se autohtona hrana i uživa u wellnessu, a izvan njega - šeće se kroz jednu od najvećih šuma hrasta lužnjaka u Europi.

Poznato je da je boravak na svježem zraku blagotvoran za duh i tijelo, a nema boljeg vikend-plana od onog koji uključuje i akciju i mir u prirodi - što pruža vrijeme provedeno u Spačvanskoj šumi u blizini grada Otoka. Ondje je nedavno završen projekt “Vrata spačvanskog bazena” i otvoren je Bioekološko-edukacijski centar Virovi vrijedan više od 25,5 milijuna kuna i sufinanciran sredstvima Europske Unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

image
Poučna staza kroz Spačvansku šumu.
DANIJEL SOLDO/CROPIX

U prizemlju Centra, najveće turističke investicije Vukovarsko-srijemske županije, restoran je gdje se mogu probati autohtona jela poput divljači, soma, šarana i smuđa. Ondje je i multimedijalna dvorana, za jedinstven doživljaj tamošnje flore i faune, kao i poseban prostor za djecu te konferencijska dvorana s 50 mjesta. Na prvom je katu 15 soba, dvokrevetnih i šesterokrevetnih, gdje se može noćiti po cijeni od 130 do 180 kuna po osobi, a na posljednjem - wellness s jacuzzijem, saunom i sobom za masažu.

image
Naša novinarka Mia Musulin provozala se trima biciklističkim stazama.
DANIJEL SOLDO/CROPIX

No, prava avantura započinje izlaskom iz Centra okruženog Spačvanskom šumom - najvećom šumom hrasta lužnjaka u Europi, s 18 kilometara vodenog toka Virovi koji vodu skupljaju u bazen u području Otoka i Bošnjaka. Virovi nisu ni rijeka ni jezero, a veći dio godine imaju karakteristike močvare. S ukupnom površinom od 79 četvornih metara, u prosjeku su široki oko 60, ponegdje i više od stotinu metara, a najveća izmjerena dubina je sedam metara.

image
Centar je polazišna točka vožnje kanuima.
DANIJEL SOLDO/CROPIX

Čitajte i: Prirodno bogatstvo koje oduševljava! Impresivna Dinara najljepša je baš u rano ljeto

Čitajte i: Bijeg u prirodu najbolji je odmor: Posjetite neka od blaga Hrvatske i uživajte u očaravajućim prizorima

Za svakog po nešto

Ovo turističko iskustvo pruža za svakoga ponešto - šetnje, nordijsko hodanje ili trčanje šest kilometara dugačkim poučnim stazama, a u ponudi Centra su i bicikli kojima se gosti mogu uputiti na neku od tri rute - Virovi, Spačva i Bosut. Na dva kotača može se i do Suvare, raritetnog mlina na suhi pogon u Otoku, a biciklističkom rutom Srijem i do Šumarskog muzeja u Bošnjacima ili pitoresknih Nijemaca.

image
Izletnički brod može primiti 50 osoba.
DANIJEL SOLDO/CROPIX

Ispred Bioekološko-edukacijskog centra početna je točka za aktivnosti na vodi - bilo da je riječ o veslanju u kanuu ili kajaku (čiji je najam 30 kuna po osobi) ili pak plovidbi u čamcu i izletničkom brodu na solarni pogon s kapacitetom za 50 osoba.

image
Wellness oaza smještena je na posljednjem katu.
DANIJEL SOLDO/CROPIX

Zaustavlja se u blizini nalazišta Virgrad, bivše utvrde podignute u 14. i 15. stoljeću radi obrane od Turaka, gdje se organizira i škola u prirodi za djecu. Netaknuta okolica spačvanskog bazena dio je ekološke mreže Natura 2000, posebnog rezervata šumske vegetacije, a nju čine hrastovi visoki i do 40 metara.

image
Multimedijalna dvorana u kojoj posjetitelji mogu doznati sve o flori i fauni Spačvanske šume.
DANIJEL SOLDO/CROPIX

Dobro je znati da se ondje mogu vidjeti i čaplja danguba, orao štekavac, bijela i crna roda, jeleni... Vrijeme je, dakle, da se zaputite prema najistočnijem dijelu Hrvatske - bit će vam zahvalna sva osjetila.

image
U Centru je i restoran s brojnim lokalnim delicijama.
DANIJEL SOLDO/CROPIX
Linker
06. travanj 2024 22:57