Lucija Biondić
SJEVEROZAPADNA HRVATSKA

Od ljetne žege sklonite se u šumsku hladovinu: Preporučujemo vam Kalnik, uživat ćete u spektakularnom pogledu

Gora u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj dobar je izbor za aktivan odmor: osim na stazama u dubokoj hladovini šume ondje se uživa i u padobranskom jedrenju.

Od ljetne žege i uzavrelog asfalta najbolje je skloniti se u šumsku hladovinu, a Kalnik, smješten na tromeđi Zagorja, Prigorja i Podravine, uistinu djeluje kao prirodni “aircondition”. Čim se zakorači u šumu, tijelo preplavljuje osjećaj svježine, iznutra i izvana, stoga lagana majica dugačkih rukava neće biti na odmet, a sveprisutno zelenilo je melem za oči umorne od neprestanog gledanja u ekrane. Premda je među nižim hrvatskim planinama (najviši vrh Vranilac je na 643 metra nadmorske visine), Kalnik izdaleka djeluje impozantno - jer je smješten usred prostrane ravnice.

cof
Lucija Biondić

S njegovih vrhova puca pogled na sve strane pa se za lijepog vremena vide Psunj i Papuk, Moslavačka, Petrova i Zrinska gora, Medvednica i Ivanščica. Tamošnji istoimeni planinarski dom, od Zagreba, primjerice, udaljen sedamdesetak kilometara, omiljeno je izletište. Ne samo zbog odlične domaće kuhinje i prostranog parkirališta nego i zato što odande polazi popularna pješačku ruta. Na samo pet minuta hoda od doma smjestio se i Stari grad Veliki Kalnik, jedna od najočuvanijih utvrda u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, u kojoj se u bijegu od Tatara skrivao kralj Bela IV. Legenda kaže da su Tatari, držeći grad pod opsadom, pokušali izgladniti kralja i njegovu pratnju, no seljaci su ih potajice noću hranili šljivama. Ta je priča poslužila književniku Augustu Šenoi kao inspiracija za njegovo djelo “Šljivari”.

oznor, kalnik
Lucija Biondić
Uz utvrdu Stari grad Veliki Kalnik vežu se brojne legende

Kalnik je premrežen planinarskim stazama različitih stupnjeva zahtjevnosti, a jedna od najzanimljivijih je kružna Poučna staza. Ona obilazi najviši vrh Vranilac, a njezinih pet kilometara prijeđe se za dva sata lagane šetnje. Od Poučne staze odvajaju se i planinarski putevi koji vode do vrha. Šteta je ne uspeti se do kraja jer nagrada je zaista spektakularan pogled. Iznimno je atraktivna staza Sedam zubi, koja prolazi stjenovitim vrhovima i namijenjena je iskusnim penjačima - kojih ondje vikendima definitivno ne nedostaje.

kalnik
Lucija Biondić
Nedaleko od vrha Vranilac postavljen je orijentir prema drugim hrvatskim planinama te europskim gradovima

Kalnik je, naime, vrlo popularno sportsko penjalište s više od 150 smjerova na koje dolaze polaznici brojnih penjačkih škola sjeverozapadne Hrvatske. Kalnik nudi i jednu sasvim drugačiju perspektivu - ptičju. Naime, to je omiljeno mjesto zaljubljenika u paragliding, a zahvaljujući Paragliding klubu Feniks ima registrirana dva letjelišta. Ako se još niste okušali u letu, a voljeli biste, dobro je znati da za let u tandemu nije potrebno nikakvo predznanje već samo želja i dobra volja. Za let s instruktorom i svu potrebnu opremu izdvojit ćete petstotinjak kuna, a više informacija možete naći na službenim web stranicama kluba. Ako ste u potrazi za fizičkim aktivnostima ili se samo želite maknuti u prirodu, Kalnik je pravo mjesto za to.

Kalnik je
okupljalište
ljubitelja
paraglajdinga Krizevci, 060508.
Paragliding obuka pri Obucnom centru Ekoing Kalnik.
Foto: Stojanka Lesicki / EPEHA
Stojanka Lesički / Hanza Media
Kalnik je okupljalište ljubitelja paraglajdinga

Linker
19. travanj 2024 13:23