Iinstagram/Natali Dizdar
Putovanje

Od Atlantika do Azurne obale: Natali Dizdar provela nas je Francuskom gdje je bila s dečkom

Zadarska pjevačica uživala je na obiteljskom imanju svoga dečka u Valenceu, penjala se na dine u Archachonu i tulumarila u baru na krovu bivše tvornice u Marseilleu.

Svoju ljetnu francusku avanturu započela sam u Lyonu, trećem najvećem gradu u toj zemlji i sjedištu regije Auvergne-Rhône-Alpes. Nisam imala previše vremena za razgledavanje jer sam se s dečkom Williamom Pergeom, Francuzom koji već godinama radi u New Yorku, odmah zaputila sto kilometara južnije, u Valence. Grad bogate povijesti, s nalazištima iz doba Rimskog Carstva, leži na lijevoj obali rijeke Rhône, a mještani za njega znaju reći “à Valence le midi commence” (u Valenceu jug počinje).

Privatna arhiva
Natali u Valenceu na obiteljskom imanju svojeg dečka

Uživanje na jugu mi smo započeli malo izvan grada, na obiteljskom imanju mojega dečka, s prekrasnom kućom izgrađenom od kamena i sa stolarijom od pune hrastovine, u stilu tipičnom za tu regiju.

Privatna arhiva
Kamena kuća obitelji Natalinog dečka

Nakon nekoliko dana opuštanja u potpunom miru i uz lokalne specijalitete, primjerice, u obiteljskom restoranu L’Echappée Belle gdje chef Patrick Plasse jedinstveno interpretira tradicionalnu kuhinju na moderan način, te planinarenja kroz šume Vercorsa, planinskog masiva istočno od doline rijeke Rhône, zaputili smo se autom na zapadnu obalu Francuske.

Image: 4518517, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Bob Gibbons / Alamy / Profimedia
Bob Gibbons / Alamy / Profimedia
Pejzaž u planinskom masivu Vercors

Putovanje do Atlantika traje malo dulje, ali uz prekrasne panorame i šest sati vožnje prođe bez problema, pogotovo kada stignete u Arcachon, obalni gradić u blizini Bordeauxa. Plaže su ovdje pješčane, a more uglavnom mirno jer je mjesto smješteno u uvali. Ako želite “zajahati valove”, morat ćete se uputiti malo južnije, do Biarritza ili Hossegora, poznate surferske destinacije.

Fantastično se jede

Kao i drugdje u Francuskoj, ovdje se fantastično jede. Popularan je restoran Club Plage Pereire koji se, kao što mu ime kaže, nalazi na popularnoj plaži Pereire. Jedinstven ugođaj učinit će nezaboravnim svaki ručak ili večeru, a dojam će zaokružiti senzacionalna hrana. Burger s krumpirićima košta 15 eura, vegetarijanski meni oko 20 eura, a jela s plodovima mora su od 28 do 90 eura. Na najskupljoj plati naći će se kraljevski rak, jastog, kamenice, morski puževi, kozice...

Restoran La Coorniche u Archachonu

Ako pak želite doživjeti dašak glamura uz nešto veći budžet i obavezan elegantni dress code, preporučila bih bar i restoran La Coorniche u mjestašcu Pyla sur Mer. Ondje se europska aristokracija zabavljala još od tridesetih godina prošloga stoljeća, no u 21. vijeku restoran je preuredio glasoviti francuski arhitekt i dizajner Philippe Starck.

Privatna arhiva
S dečkom Williamom Pergeom i prijateljem na plaži u Archachonu gdje se nalazi najveća dina u Europi

Možete doći u bar na neki fantastični koktel, a želite li jesti i uživati u jednom od najljepših zalazaka sunca uz plesnu glazbu vrhunskih DJ-a, morat ćete rezervirati stol. Nećete zažaliti jer je hrana izvanredna, a bar prepun rasplesanih ljudi.

Odmor u prirodi i partiji

Nasuprot dugačkim pješčanim plažama niski pješčani otočići izranjaju iz oceana, koji nije tirkizne boje kao u većem dijelu Mediterana. Zanimljivo je da otočići zbog jakih struja stalno mijenjaju oblik pa ćete krstareći brodom uvijek naći neko novo osamljeno mjesto gdje možete provesti dan. A tu je i najveća dina u Europi. Potrebno je petnaestak minuta da se popnete na vrh 500 metara široke i gotovo tri kilometra dugačke dine, ali se napor doista isplati zbog prekrasnog pogleda na ocean i zalazak sunca.

Miroir d'Eau water mirror fountain at Place de la Bourse and city buildings at sunset, Bordeaux, Gironde, Aquitane, France.
Getty Images
Bordeaux, Vodeno zrcalo - fontana ispred Palače burze

Ovo je vinska regija, s vino­gradima što se prostiru na više od 115 tisuća hektara premreženih atraktivnim vinskim cestama. Središte joj je Bordeaux, dražestan gradić koji nije prevelik pa ga možete upoznati samo šećući ulicama.

Getty Images
Vinogradi u okolici grada

Na povratku na istok Fran­cuske zaustavili smo se u lučkom gradu Marseilleu, koji me atmosferom podsjetio na New York, najviše zbog kulturalne raznolikosti, “rubnosti” i živosti kojom odiše.

Getty Images
Kameni most preko rijeke Garonne u Bordeauxu dao je izgraditi Napoleon

Za noćni izlazak preporučila bih La Friche, jednu od najljepših krovnih terasa na kojima sam bila.

Nekadašnja tvornica duhana preuređena je 1992. u kulturni kompleks, a na vrhu zgrade je prostor za druženje od 8000 kvadrata i tijekom ljeta ugošćuje brojne DJ-e, glazbenike i druge umjetnike.

Na krovu nekadašnje tvornice u Marseilleu sada je bar La Friche

Nakon noćne zabave treba se dobro odmoriti, a južno od Marseillea nižu se stijene uz kristalno čisto modro more. Poseban doživljaj je plaža Calanque d’En-Vau, u istoimenom nacionalnom parku, u uvali usječenoj među visokim oštrim stijenama, a boja mora na najbolji način objašnjava zašto se ovaj dio Francuske zove Azurna obala.

Dobro je znati

Nacionalni park Calanques: Na više od 520 četvornih kilometara između Marseillea i gradića La Ciotat prostire se nacionalni park u kojem duboke uvale skrivaju neke od najljepših plaža na Azurnoj obali.

France, Cote d'Azur, Cassis, Calanque d'en Vau, Calanques landscape
Getty Images
Plaža Calanque d’En-Vau u dubokoj uskoj uvali u blizini Marseillea

Raj za surfere: Gradić Hossegor, na obali Atlantika na jugozapadu Francuske, smješten između Biarritza i Arcachona, privlači surfere iz cijelog svijeta. Zbog dubokih podvodnih kanjona ondje nastaju idealni valovi, dok kupače privlači najduža neprekinuta pješčana plaža u Europi.

Pročitajte i:

Atena kroz oči Iris Cekuš: Fina hrana, dobra organizacija i veličanstven pogled s Akropole

Ne znaš tko je ljepši: Domaće zvijezde odabrale su neke od najdivnijih lokacija plave boje

Dečko Natali Dizdar pravi je kavalir: Pogledajte kako zaljubljen par uživa u Francuskoj

Sanja Doležal vodi nas u svoju ljetnu oazu na Mrežnici: Predivna priroda, kupališta i vrhunska hrana

Linker
24. travanj 2024 17:34