Očaravajući pogled na grad oduzima dah
 Getty Images
Cijene nikad dostupnije

Njegovo veličanstvo - Dubrovnik! Slavna prošlost i ljepota koja oduzima dah svjetske elite

Radijska voditeljica i kazališna producentica Darija Mikulandra Žanetić otkriva skrivene kutke svog rodnog grada i objašnjava zašto ga baš sada treba posjetiti...

"Vjerujem da svatko ima svoj najljepši grad na svijetu, a za mene je to Dubrovnik. Ne samo da je to grad u kojem sam odrasla i ondje živim, već je to mjesto iznimne ljepote, bogate povijesti i kulturnog naslijeđa. I kamo god putujem po svijetu te budem fascinirana mnogim metropolama i lokacijama, uvijek ih uspoređujem s Dubrovnikom koji će vječno biti moj “broj jedan”, i to ne samo po ljepoti već i po načinu i kvaliteti življenja.

Pravi mediteranski duh i temperament ljudi s mora osjeća se na svakom koraku ovog našeg hrvatskog bisera.

Prošlost slavne Dubrovačke Republike iz svakog kamena pripovijeda drevne priče, i svaki novi naraštaj uči onomu što su naši preci stoljećima unazad pametno i uspješno činili i po tome bili jedinstveni u svijetu. Poput prve karantene, iz 1377., o kojoj pišu svi svjetski mediji. A naš zaštitnik, sveti Vlaho, kojeg Dubrovčani osobito štuju, ponosno čuva Grad u ruci prkoseći svim nedaćama.

Dubrovnik, 120620.
Darija Mikulandra Zanetic, radio i tv voditeljica.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / Hanza media
Darija je rado otkrila najdraža mjesta svog rodnog grada

Koliko ste puta htjeli posjetiti Dubrovnik, ali vam se činio predalek ili preskup. No sada je, čini se, bliži nego ikad prije. Posljedice pandemije za dubrovački turizam su zastrašujuće. Ipak, Dubrovčani su optimistični, svi se nadaju da sezona nije posve upropaštena i vesele se svakom posjetitelju, pogotovo tome što će više Hrvata moći doći i upoznati naše ljepote. Lipanj je idealno vrijeme za posjet zbog dugih dana i kratkih noći, pa ako ste ikad poželjeli uživati u divnim plažama, čistom moru i gradskim atrakcijama, i to bez gužve i dugih redova, ovo je pravo vrijeme.

Red Roofs Of Dubrovnik Old Town, Croatia
Getty Images
Očaravajući pogled na grad oduzima dah

Ako dolazite automobilom, prolazak kroz Neum je jednostavan i brz te se obavezno zaustavite u Stonu i posjetite tamošnje zidine - ovaj mjesec je ulaznica 30 kuna.

Za sve ljubitelje gastronomije preporučujem Mali Ston i kamenice te druge morske delicije. O Pelješcu bismo mogli nadugačko pisati, i ako se zadržite ondje, svakako prođite vinskim putevima. A kad krenete prema Dubrovniku, zaustavite se i u Trstenu te posjetite Arboretum, za koji je ovaj mjesec ulaz besplatan. Za smještaj u Dubrovniku možete odabrati hotel, apartman ili vilu, kojih sada ima puno na tržištu, a cijene su niže 20 do 50 posto.

Tko dođe u Dubrovnik, a ne vidi zidine, kao da nije ni bio. Obilazak sada stoji 50 kn, a pogled vam oduzima dah.

View of the Adriatic Sea from the city wall, Dubrovnik
Getty Images
Tvrđava Lovrijenac prava je atrakcija i taj pogled nemojte zaobići

Nakon toga možete uživati u kulturnom blagu Dubrovačkih muzeja, u koje je do kraja lipnja ulazak besplatan: Knežev dvor, Pomorski, Etnografski Rupe, Prirodoslovni, Arheološki, Umjetnička galerija Dubrovnik, Dom Marina Držića, Muzej Domovinskog rata, Lazareti. Za Muzej crvene povijesti izdvojit ćete 30 kn, kao i za Akvarij, a djeca od 4 do 10 godina plaćaju 10 kn.

Getty Images
Doista nevjerojatno izgleda kloštar franjevačkog samostana...

Uzmite predah od obilaska muzeja i ukrcajte se na brod za rezervat Lokrum (cijena je sada 100 kn za odrasle, a za djecu do 15 godina je gratis), koji polazi iz stare gradske luke, i uživajte u kupanju i šetnji botaničkim vrtom na otoku, koji je prepun raznih legendi i omiljeno je mjesto mira i sreće za Dubrovčane. Ne izostavite ni Elafite - otoke Kalamota, Lopud, Šipan, do kojih brod vozi pet puta dnevno iz Gruža. Zaista vrijedi okupati se na tamošnjim pješčanim plažama ili pak posjetiti stare crkve i ljetnikovce.

Image: 340799005, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: kevin snelling / Alamy / Alamy / Profimedia
kevin snelling / Alamy / Alamy /
Arboretum u Trstenu, gradiću pokraj Dubrovnika...

"Kultura u điru" je projekt Grada Dubrovnika i gradske Turističke zajednice u suradnji s gradskim kotarima i kulturnim institucijama, koji donosi programe u razne dijelove grada. Nemojte se iznenaditi začujete li Dubrovački simfonijski orkestar kako svira ispred Dvora ili ako u nekom od muzeja naiđete na dječju radionicu o Dubrovačkoj Republici.

Prvi dan ljeta, koji je ujedno Svjetski dan glazbe, u Dubrovniku je uvijek posebna festa. Ove godine Ana Rucner, čiji festival “Ana u Gradu” obilježava desetu godišnjicu, koncertom će pozdraviti prvi dan ljeta, u pet sati ujutro, s pijanistom Matejem Meštrovićem, na Srđu, brdu ponad Dubrovnika.

Tea Lukinić
Ana Rucner svira u čast početka ljeta na Srđu u zoru

Kazalište Marina Držića također ima bogat program sve do početka srpnja, a 10. srpnja otvaraju se 71. Dubrovačke ljetne igre, ovaj put u malo drugačijem izdanju, ali sretni smo da će se ipak održati jer velik broj kulturnih festivala ove je godine otkazan.

Što se tiče restorana, mnogi nisu otvoreni, a oni koji rade nude popuste od 20 do 50 posto.

Od Babinog kuka, preko Uvale Lapad, Gruža pa do stare gradske jezgre rade restorani u koje Dubrovčani rado dolaze i zimi, neki od njih nude i marende po cijenama od 50 do 65 kn, ili pak meni u tri slijeda za 75 kn.

Za dnevne ili noće izlaske otvoreni su Gradska kavana, Cele, La Bodega i Kongo, a u malim ulicama mimo Straduna još poneki omiljeni bar Dubrovčana, kao i Bunićeva poljana te neki restorani na Gundulićevoj poljani. U Pilama ispod Lovrijenca možete naći zanimljive barove čije su lokacije odmor za dušu za nas domaće i turiste. Vikendom ispred crkve sv. Vlaha neki barovi angažiraju DJ-a te se možete zabaviti uz popularne cijene.

Luza Square with Bell Tower and Church of St. Blaise (St. Vlaho) in the Old Town of  Dubrovnik, Southern Dalmatia, Croatia
Getty Images
Sv. Vlaho zaštitnik je Grada...

Noćni klubovi još nisu otvorili vrata pa sličan program uglavnom rade popularni kafići na Vojnoviću, a na svjetske glazbene zvijezde najavljene za ovo ljeto u Culture clubu Revelin morat ćemo pričekati, dok se ne otvori u srpnju, i dok mjere ne popuste. Banje beach počeli su organizirati neka noćna i dnevna događanja, kao i Sunset beach u Lapadu.

Ako pak želite u okolicu Dubrovnika, pođite u Konavle, gdje ima puno OPG-ova i kušajte njihove proizvode, a posjetite i staru utvrdu Sokol grad za koju ćete ulaznicu platiti samo 30 kn.

U staroj gradskoj jezgri ovih dana možete vidjeti puno djece kako igraju nogomet, voze bicikle, trče pa imate osjećaj da su Stradun i Luža njihovo igralište. Lijepo je čuti dječju viku i smijeh i radovati se s njima.

U Gradu naravno i ja imam svoja omiljena i skrivena mjesta kamo često “pobjegnem”, gdje provodim vrijeme s prijateljima i obitelji i dobro se zabavljam. Jedno od njih je tvrđava Lovrijenac, s koje se pruža spektakularan pogled i odakle možete snimiti fantastične fotke. Za tu tvrđavu veže me i posao jer upravo smo na njoj zadnjih šest godina producirali Midsummer Scene festival, na kojem smo prikazivali Shakespearea na engleskom jeziku.

Image: 317372492, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Russ Bishop / Alamy / Alamy / Profimedia
Russ Bishop / Alamy / Alamy / Pr / Russ Bishop / Alamy / Alamy / Pr
Idealni izlet u okolici Dubrovnika: zidine duge 5,5 km koje povezuju Ston i Mali Ston

Zovemo je odmila i kameni Globe, i za nas ima posebnu vrijednost i energiju, te iako smo ove godine zbog pandemije morali otkazati festival, i dalje ću svaki dan ići na to za mene posebno mjesto. I kad krenem kroz Pile, rado svratim u Kop i Dodo bar jer osim fenomenalne lokacije s pogledom na tu čarobnu tvrđavu, atmosferu upotpunjuju kokteli i sjajna glazba.

Fontana je bar u uličici paralelnoj sa Stradunom gdje također bude dobra zabava, a dnevnu kavu obično pijem u Cele jer ondje kao da ste u prvom redu partera, sjedite na Stradunu i promatrate što se događa oko vas.

Colorful cafes and vendors in the market at Gunduliceva Poljana.  In the Stari Grad (Old Town) of Dubrovnik.  A UNESCO World Heritage Site.  Dusk light.
Getty Images
Dubrovnik ima prekrasnih kavića u starom dijelu grada

Kad se poželim noćnih izlazaka, tu je Culture Club Revelin, jedan od najljepših u svijetu, smješten u tvrđavi iz 16. stoljeća, s vrhunskim svjetskim izvođačima. Često odem na ručak u restoran Orsan, smješten uz jedriličarski klub u Lapadu, gdje sjedeći tik do mora i gledajući brodove i gruški porat uživam u domaćoj atmosferi i izvrsnoj hrani, a kad je riječ o pizzi, nju već 20 godina jedem u Tabascu.

Za kupanje moj je izbor ponekad Lokrum, ponekad Šunj na Lopudu, a najviše Suđurađ na Šipanu, gdje provedem veći dio ljeta, i to je moj otok sreće, moja oaza mira, moj drugi dom.

Ovu, ali i niz ostalih inspirativnih priča, pronađite u novom broju magazina Gloria! Svakom čitatelju darujemo i antibakterijske vlažne maramice!


Čitajte i:

Život na tristo otoka: 'Najpametnji' grad na svijetu nudi luksuz i najkvalitetniji život u Europi

Bivši odbojkaš sa suprugom zatočen u raju: 'Osjećali smo se kao da se vozimo Makarskom rivijerom'

Stopama Jamesa Bonda: Virtualno putovanje po svjetskim lokacijama koje oduzimaju dah

Nezaboravno iskustvo na Maldivima: 'Oko nas su plivali morski psi i otrovne raže, ali bilo je divno'

Linker
17. travanj 2024 06:56