Višestruki dobitnik Emmyja

Najpoznatiji ‘glas‘ Amerike posjetio je Zagreb: ‘Osjećamo se kao kod kuće‘

Američki glazbenik i narator Rob Reider, čiji se glas čuje i u dokumentarnim filmovima o Zagrebu, nedavno je u organizaciji Turističke zajednice prvi put posjetio hrvatsku metropolu i sa suprugom Jill uživao u njezinim ljepotama

U doba lockdowna Turistička zajednica Grada Zagreba širom je otvorila suradnju s američkim glazbenikom i naratorom Robom Reiderom, a plodovi te suradnje višestruko su nagrađivani na međunarodnim festivalima turističkih filmova. Uspjehu promotivnih filmova o Zagrebu pridonijela je i vrhunska naracija u njegovoj izvedbi, kojem je Bog podario milozvučan, prepoznatljiv i u Americi rado slušan glas. Nedavno je na poziv Turističke zajednice Grada Zagreba, na čijem je čelu Martina Bienenfeld, sa suprugom Jill prvi put posjetio hrvatsku prijestolnicu, za koju se emotivno vezao i prije nego što ju je upoznao. Tijekom rada na filmu "Zagreb Loves You" doznao je koliko je grad u posljednje dvije godine propatio zbog potresa i pandemije, što ga je iskreno ganulo jer iz osobnog iskustva zna koliko je teško podnositi udarce sudbine.

"Prije otprilike 12 godina, u razmaku od 28 mjeseci, izgubio sam brata, kćer i suprugu zbog bolesti", otkriva Rob. "Teško mi je opisati taj osjećaj gubitka, no kako je vrijeme prolazilo, dolazilo je i ozdravljenje. Nekoliko godina poslije upoznao sam Jill. Ponovno sam se oženio, a supruga i ja zajedno stvaramo nove uspomene. Pridružujem se Zagrepčanima u molitvama za obnovu grada, oporavak, novi život i nove uspomene".

image

SUpružnici Reider popeli su se i na Gornji grad gdje ih je oduševila crkva sv. Marka

VEDRAN PETEH/CROPIX

Supružnici Reider žive na periferiji Cincinnatija, a slobodno vrijeme najviše vole provoditi u svojoj kući za odmor na jednom otočiću u državi Maine. Rob je u šoubiznisu od 21. godine. Proslavio se nastupajući u popularnim zabavnim televizijskim programima kao pjevač i najavljivač te skladajući glazbu za dječje emisije. U tom je razdoblju za svoj rad dobio čak pet regionalnih nagrada Emmy. Rado se sjeća jedne emisije u kojoj je gostovao Nick Clooney sa svojim osmogodišnjim sinom Georgeom. Budući velikan Hollywooda tada je pred kamerama ozbiljno govorio o nedavnoj operaciji krajnika.

Ljubav prema letenju otvorila je Robu Reideru novi rukavac karijere - postao je najavljivač i voditelj programa na aeromitinzima, jedan od najboljih i najtraženijih u Sjevernoj Americi, gdje se na takvim spektaklima okupi i do 300 tisuća ljudi. Među ostalim, blisko surađuje s Blue Angels, timom akrobatskih letača američke ratne mornarice. Rob je još 1982. dobio pilotsku dozvolu i kupio je mali zrakoplov, dovoljno opremljen da bi njime mogao izvoditi akrobacije, no prepušta to boljima od sebe. Kad su ga Blue Angelsi jednom provozali u svojem vojnom mlažnjaku, tad mu je, kaže, prvi put u životu pozlilo tijekom leta. Imao je, srećom, pri ruci vrećicu za povraćanje.

image

Rob Reider sa suprugom je obišao najpoznatije turističke atrakcije grada

VEDRAN PETEH/CROPIX

"Jedan od pilota koji je radio na novom filmu "Top Gun" je bivši Blue Angel, moj dobar prijatelj Frank Weisser", govori Rob. Ugovorom se obvezao da neće ništa govoriti o snimanju, ali kaže mi da ima mnoštvo dobrih priča. Tjedan dana je uvježbavao Toma Cruisea i dublirao ga u nekim scenama. Cruise je inače dobar pilot, vlasnik P-51 Mustanga, američkog borbenog zrakoplova iz Drugog svjetskog rata. Njegova je ideja bila da svi glumci u filmu zaista iskuse gravitacijske sile, baš kao pravi vojni piloti, kako bi se bolje uživjeli u ulogu. Jedva čekam pogledati taj film.

Kad se ponovno vidi s prijateljem Frankom Weisserom, Rob će mu imati što pričati o svojim dojmovima iz Zagreba. Njegovu suprugu Jill, koja je svojedobno vodila nekoliko restorana i zna što je dobra hrana, oduševila je ponuda zagrebačkih restorana. Rijetko gdje su, kažu, kušali tako svježe i ukusno pripravljene namirnice. Uživali su u šetnjama gradom, otkrivajući iza svakog ugla neku novu atrakciju.

image

Rob i JIll Reider na Dolcu, najljepšoj zagrebačkoj tržnici

VEDRAN PETEH/CROPIX

"Prava fešta za oči", veli Jill: " toliko lijepih zgrada, parkova… Predivan grad".

"U Parizu se nismo ni upola toliko ugodno osjećali kao u Zagrebu", nadovezuje se Rob Reider. "Zahvalni smo svima u Turističkoj zajednici Grada Zagreba što su nam dopustili biti dijelom ovog grada iako živimo tisućama milja daleko. Zahvalni smo što su nam omogućili da se u Zagrebu osjećamo kao kod kuće. I, vjerujem, doći ćemo opet".


Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba

"Suradnja s gospodinom Reiderom nastala je u posebno emotivnom trenutku za naš grad. Naime, suočeni s posljedicama potresa koji je zadesio Zagreb 22. ožujka 2020., željeli smo u Turističkoj zajednici grada Zagreba kreirati film koji šalje poruku nade, ponosa i optimizma. Putem interneta organiziran je natječaj za takozvani ‘voice-over‘ filma, a gospodin Reider kao višestruki dobitnik Emmyja i istinski profesionalac, odmah se odazvao našem pozivu. Svjestan cjelokupne situacije, pro bono je sudjelovao u filmu ‘Zagreb Loves You‘, na čemu mu osobno, u ima TZGZ-a, od srca zahvaljujem. Film je poslije dobio brojne nagrade na raznim festivalima, a sjajnu suradnju smo nastavili i kroz naše druge videoprojekte.

image

Martina Bienenfeld

MATEJ DOKIĆ

Gospodin Reider prvi je put bio u našem gradu, kao i u Hrvatskoj, i veliko mi je zadovoljstvo što smo imali prilike ugostiti njega i njegovu suprugu Jill. Ovim putem zahvaljujem i našim dragim partnerima Turkish Airlinesu i hotelu Esplanade Zagreb, koji su se također pobrinuli da njihov put i boravak u našem gradu budu što ugodniji i ljepši. S obzirom na povratne informacije, vjerujem da ovo nije posljednji posjet gospodina Reidera našoj zemlji i gradu jer je i sam rekao da će se sigurno vratiti".


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba

Linker
25. travanj 2024 04:18