Nedaleko od Kranjske Gore nalazi se jezero Jasna, do kojeg se dolazi za desetak minuta lagane šetnje

 UHRYN LARYSA SHUTTERSTOCK
ALPSKI RAJ

Najbolji izleti s Kranjske gore - osvojit će vas planinski vrhovi, doline i jezera

Popularno skijalište atraktivna je destinacija tijekom cijele godine i idealno polazište za izlete do planinskih vrhova, dolina i jezera od čije ljepote zastaje dah.

Popularno skijalište atraktivna je destinacija tijekom cijele godine i idealno polazište za izlete do planinskih vrhova, dolina i jezera od čije ljepote zastaje dah.

Iako je najpoznatija kao skijalište, Kranjska Gora nudi pregršt atrakcija i izvan zimske sezone, osobito za ljubitelje prirode i planina. Idealno smještena nadomak Tarvisija, jezera Fusine i Predil, prijevoja Vršič i tromeđe Slovenije, Italije i Austrije, a nije daleko ni dolina rijeke Soče, Kranjska Gora je, dakle, odlično polazište za brojne izlete.

Do nje se iz Zagreba najlakše dolazi automobilom, a put traje oko dva i pol sata. Kad se prođe Ljubljana, Kranj i Jesenice, treba sići s autoputa i regionalnom cestom nastaviti prema Mojstrani i Gozd Martuljku. S te se ceste silazi na rotoru - i već ste u Kranjskoj Gori, na 810 metara nadmorske visine, okruženi impresivnim planinskim vrhovima.

Posjetitelji se ne moraju bojati da će ostati gladni. Preporučujemo odličan roštilj i jela ispod peke u Lačnom Kekecu, a tradicionalna jela toga kraja nude se u gostionici Pri Martinu. To je, naravno, samo dio restoranske ponude Kranjske Gore. Dobro se jede i na jezeru Jasna, od centra gradića udaljenog samo desetak minuta lagane šetnje, stazom koja dijelom prolazi uz korito rijeke Pišnice. Jezero je okruženo restoranima, kafićima i barovima i popularno je izletište - ljeti su u njemu može i kupati, a u ostala godišnja doba uživati u spektakularnom krajoliku.

KORITO SOČE

KAKO DOĆI: Iz Kranjske Gore do Velikih korita Soče automobilom se preko prijevoja Vršič dolazi za oko sat vremena.

image

Soča nedaleko od Boveca

MATEJ KASTELIC SHUTTERSTOCK

Smaragdna Soča vjerojatno je najveći slovenski turistički adut, a jedan od njenih najljepših dijelova su Velika korita, gdje rijeka vijuga među stijenama i stvara mala proširenja nalik jezercima. Do korita treba malo prije Boveca skrenuti s glavne ceste te se nastaviti voziti do velikog parkinga u blizini kampa. S njega se treba samo spustiti do rijeke ili drvenim pješačkim mostom prijeći na drugu obalu. Na tom je mjestu Soča mirna, ali se mijenja kod kanjona do kojeg se dolazi za svega nekoliko minuta.

MANGARTSKO SEDLO

KAKO DOĆI: Automobilom za otprilike sat vremena u smjeru Tarvisija, na slovenskom Trbiža, pokraj predivnog jezera Predil oko kojeg vodi lijepo uređena šetnica, potom se vraćate u Sloveniju i nastavljate u smjeru Boveca do odvojka za strmu, zavojitu cestu prema Mangartskom sedlu.

image

Mangart se uzdiže 2679 metara nad morem i četvrti je najviši vrh u Sloveniji

FOTO MATEVZ LAVRIC SHUTTERSTOCK

Mangart je sa svojih 2679 metara četvrti najviši vrh u Sloveniji, a neposredno ispod njega nalazi se Mangartsko sedlo, na visini od 2055 metara nad morem, do kojeg vodi najviša planinska cesta u Sloveniji, s puno odmorišta sa strane na kojima se može uživati u okolnom pejsažu. Naravno, najljepši je pogled sa samog sedla, na kojem se nalazi planinarski dom, otvoren doduše samo preko ljeta. Sa sedla se može planinariti do vrha ili prošetati do ruba odakle se u dolini lijepo vide Belopeška jezera.

JEZERA FUSINE

Kako doći: Autom u smjeru Tarvisija iz Kranjske Gore dolazi se za dvadesetak minuta.

image

Oko jezera vodi prekrasna pješačka staza

NINOPAVISIC SHUTTERSTOCK

Laghi di Fusine ili Belopeška jezera, kako ih zovu u Sloveniji, dva su alpska talijanska bisera. Veliki parking nalazi se kod Gornjeg, ali se automobil može ostaviti i kod Donjeg, oko kojeg je uređena lagana pješačka staza te postoje dva ili tri kafića u kojima se može i naručiti neko jednostavno jelo i s terase uživati u pogledu. Jezera su okružena planinama, a dolina u kojoj se nalaze proglašena je nacionalnim parkom, najmanjim u Italiji.

VRŠIČ

Kako doći: Do vrha prijevoja dolazi se Ruskom ili Vršiškom cestom za dvadesetak minuta.

image

Kapela koju su izgradili ruski zarobljenici

THOMAS HAGENAU SHUTTERSTOCK

Prijevoj Vršič, koji povezuje Gorenjsku i Primorsku, najviši je u Sloveniji. Na samom vrhu nalazi se Tičarjev dom, s odličnim planinskim jelima i terasom s koje se pruža nezaboravan pogled na okolne vrhove. Cijeli ovaj kraj isprepleten je planinarskim stazama i odlično je polazište za, na primjer, Malu Mojstrovku na 2332 metra nadmorske visine ili, pak, za Slemenovu špicu, prekrasan, 1909 metara visoki vrh do kojeg se dolazi stazom za koju mnogi tvrde da je najljepša u cijeloj Sloveniji, gdje je 1951. sniman film "Kekec". Sam prijevoj se nalazi na 1610 metara, a do njega se dolazi vijugavom Vršiškom cestom koju su za Prvog svjetskog rata gradili ruski zarobljenici. Pokraj nje se nalazi drvena kapelica koju su tada izgradili, a uz cestu je smješten i Mihov dom, poznat po odličnoj kuhinji.

ZELENCI

Kako doći: Samo nekoliko minuta vožnje autom ili manje od 15 minuta biciklom od Kranjske Gore po odlično uređenoj biciklističkoj stazi.

image

Rezervat prirode jezero Zelenci

LITTLEAOM SHUTTERSTOCK

Jezero Zelenci dobilo je ime po svojoj prekrasnoj zelenoj boji, a do njega se od parkinga uz koji se nalazi i kafić dolazi drvenom stazicom za samo nekoliko minuta hoda. Pokraj se nalazi i drveni vidikovac iz kojeg se jezero još bolje vidi, kao i okolna dolina te oko nje visoki vrhovi Julijskih Alpa. Jezero je posebno i po tome što je temperature vode u njemu oko šest stupnjeva i što se nikada ne zamrzne.

SLAP KOZJAK

Kako doći: Automobilom za otprilike sat i pol iz Kranjske Gore, pa ga je najbolje spojiti sa izletom za Velika korita Soče.

image

Potok Kozjak obrušava se u jezerce s visine od 15 metara

NINOPAVISIC SHUTTERSTOCK

Slap Kozjak u prirodnom, kamenom amfiteatru na mjestu gdje se istoimeni potok slijeva u jezercu i potom nastavlja put do mjesta gdje se ulijeva u Soču, jedan je, tvrde, od najljepših u Sloveniji. Do njega se dolazi iz Kobarida, potom se malom lokalnom cestom prelazi preko mosta na Soči i dolazi do velikog parkinga. Tu treba ostaviti automobil i pješice proći stazu koja dijelom vodi uz Soču, a onda se nastavlja kroz šumu u kanjon na čijem se kraju nalazi slap. Šetnja traje samo oko pola sata, ali je priroda toliko lijepa da mnogima traje i puno dulje jer svako malo zastaju da bi uživali u pogledu i snimali fotografije.

Linker
27. travanj 2024 15:55