Putovanje

Morana Zibar vodi nas u Krakov: Oduševio ju je Kraljevski dvorac, rudnik soli i lokalna gastronomija

Lovkinju u kvizu ‘Potjera’ očarala je ljepota srednjovjekovnoga grada, njegove male ulice pune primamljivih restorana, kavana i dućana te židovska četvrt u kojoj je snimana ‘Schindlerova lista’.

U Krakov me odvela druga po redu Kvizna olimpijada, međunarodno natjecanje koje je ove nesretne godine ipak uspjelo okupiti oko 180 kvizaša iz cijelog svijeta. Iz Hrvatske je došlo 11 igrača i igračica, a nas troje odlučilo se za put automobilom jer se iz Zagreba može letjeti samo do Varšave, koja se nalazi oko 300 km sjevernije od Krakova.

Tijekom gotovo devetosatne vožnje nagledali smo se vizura Srednje Europe i fino jeli u pivovari Slavkovský pivovar, u Slavkovu pokraj Brna. To je nekadašnji Austerlitz, poprište slavne Trocarske bitke, a kvizaši obožavaju takve podatke. I natjecanje i smještaj imali smo u sasvim solidnom hotelu Galaxy, uz rijeku Vislu, dvadesetak minuta pješice od strogog centra.

image

Hrvatska ekipa na Kviznoj olimpijadi: Morana Zibar s Krešimirom Sučevićem Međeralom, Marijem Kovačem i Petrom Lypolt.

PRIVATNI ALBUM

STARA PRIJESTOLNICA

Sve priče koje sam čula o ljepoti Krakova doista su istinite. Prijestolnica Poljske bio je do 1596. i danas je drugi grad po veličini, a po broju stanovnika sličan Zagrebu. Kulturan je, uredan i živahan, prepun slojeva duge povijesti. Impresivni Stari grad među prvim je znamenitostima koje je UNESCO zaštitio na svom popisu Svjetske baštine. Njime dominira golemi srednjovjekovni trg Rynek Główny, najveće takvo zdanje u Europi. Okružen je prekrasnom arhitekturom i crkvama, kao što je gotička bazilika sv. Marije.

Svaki puni sat s najvišeg tornja oglasi se truba, u spomen na nesretno stradalog trubača iz 13. stoljeća.

image

Glavni krakovski trg Rynek Główny najveće je takvo srednjovjekovno zdanje u Europi.

DEPOSIT PHOTOS

Nasred trga je zanimljiva renesansna građevina Sukiennice, nešto kao srednjovjekovni cehovski šoping centar, a danas dobro mjesto za kupnju suvenira. Tu sam svojoj kćeri kupila figuricu mačke od baltičkog jantara. Ispod trga je Rynek Underground, inovativni podzemni muzej koji uz pomoć moderne tehnologije pripovijeda povijest grada.

PONOS KRAKOVA

Najdraže mi je bilo lutati starim ulicama oko trga, koje su prepune primamljivih restorana, kavana i trgovina. Fasade su prepune slikovitih detalja i jako uređene pa me malo zaboljelo kad sam se sjetila u kakvom je stanju naš otužni stradali Zagreb. U centru su i zgrade Jagielonskog sveučilišta, jednog od najstarijih na svijetu.

Nezaobilazan je posjet najvećem ponosu Krakova te cijele Poljske - brdu Vavel, gdje se nalaze Kraljevski dvorac i znamenita Katedrala. Vidjet ćete i brončani kip Vavelskog zmaja iz poljske mitologije, koji je prema predaji živio u špilji podno dvorca. Sve se to da obići u pola dana, ako razgledavate samo izvana. Kako sam većinu vremena ipak provodila na kvizu, detaljniji obilazak znamenitosti ostavljam za neki idući put.

image

Vrata za ulazak u Kraljevski dvorac.

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Jelena Pajić vodi nas u glavni grad Slovačke i otkriva što jesti, što vidjeti i što nikako ne propustiti

SCHINDLEROVA LISTA

Naš je hotel bio uz Kazimierz, židovsku četvrt sa stoljetnom tradicijom. Za razliku od starog Krakova koji je tijekom Drugog svjetskog rata, srećom, ostao pošteđen, stari židovski dio uništen je i tek nedavno obnovljen. Danas je to sređen i vibrantan kvart, gdje se izmjenjuju sinagoge, stara židovska groblja i povijesne građevine s restoranima, kafićima i vrlo popularnim food truck lokalima. Kazimierz je dobio zasluženu pozornost otkad je Stevenu Spielbergu poslužio kao lokacija za “Schindlerovu listu”.

image

Podzemno jezero u rudniku soli Wieliczka.

SHUTTERSTOCK

Stvarni Oskar Schindler doista je imao tvornicu u Krakovu, danas pretvorenu u atraktivan i poučan muzej. Ako ne igrate kvizove i imate barem dva dana na raspolaganju, nekoliko je mjesta u blizini grada koja ne bi trebalo zaobići. Nekadašnji zloglasni logor Auschwitz danas je memorijalni centar, mjesto mučne povijesti koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Rudnik soli Wieliczka fascinantna je atrakcija, a u pogonu je bio od 13. do početka 21. stoljeća. Turistička ruta pokriva najzanimljivije dijelove, kao što su podzemno jezero, brojne skulpture od soli ili kapelica sv. Kinge, najveća podzemna crkva na svijetu.

IĆE I PIĆE

Našlo se i nešto vremena za istraživanje lokalne gastronomije. Ponuda po središtu uključuje razne kuhinje svijeta, no uvijek treba kušati lokalno. Na ulici se nudi fini križanac između peciva i pereca zvan obwarzanek krakowski, a česta je i nezaobilazna zapiekanka, nešto kao sjevernjačka verzija bruschette.

image

Zapiekanka je nalik sjevernjačkoj verziji bruschette.

SHUTTERSTOCK

Ipak, najpoznatiji su pierogi, poljska verzija raviola, polukružne knedle punjene raznim kombinacija povrća i mesa. Preporučujem ih u simpatičnom lokalu Pierożki u Vincenta, uz topli boršč poslužen kao napitak.

Naša baza bila je krčma vrlo jasnog naziva Pijalnia Wódki i Piwa, neformalno i ugodno mjesto gdje se lokalci miješaju s ponekim turistom, a živa muzika sa žamorom. Uz pića nudi se i nešto jednostavnih zalogaja, a mi smo se držali votke Zubrowka i barske varijante tartarskog bifteka. Odlična vrijednost za novac, a cijene su općenito nešto niže nego u Hrvatskoj. Engleskim jezikom uglavnom svi barem donekle barataju, a ljudi su pristojni i susretljivi, iako ne baš temperamentni i otvoreni kao južnija slavenska braća. Četiri dana prebrzo su prošla, a iako sam samo zagrebala površinu, Krakov me osvojio na prvu.

Čitajte i: Petra Kurtela odlično se provela u američkom Utahu: Čaroban zalazak, fina hrana i vožnja uspinjačom

UDALJENOST I POLOŽAJ

Krakov se nalazi na jugu Poljske, oko 820 km od Zagreba. Autom se najbrže dolazi preko Beča i Brna.

VALUTA I CIJENE

Cijene su u lokalima nešto niže nego kod nas. Za sto kuna dobije se oko 60 zlota (PLN).

EPIDEMIOLOŠKE MJERE

Slične su kao i u većini zemalja - maska se nosi u zatvorenim prostorima, a za prelazak granice potrebna je covid potvrda.

Linker
20. travanj 2024 03:26