kratki i slatki izlet

Mjesto znanja i zabave - nedaleko od Zagreba! Grad Trenkovih pandura i baroknih zdanja vrijedi posjetiti

Požega je dobila novo kulturno središte - obnovljenu knjižnicu s dvije galerije, dvoranom mudrosti, trgom spoznaje i gotovo sto tisuća knjiga.

U Požegi je sredinom ožujka predstavljeno novo kulturno središte grada i okolice. Riječ je o Gradskoj knjižnici smještenoj u zgradi Prve požeške štedionice, sagrađene 1907., poslije nadograđene i adaptirane. Knjižnica je jedinstvena, ne samo u Slavoniji nego i u cijeloj Hrvatskoj, jer se prostire na 2000 četvornih metara, a osim 90 tisuća knjiga, ondje su i dvije galerije, Tunel i Galerija svjetlosti, Trg spoznaje s info pultom te Dvorana mudrosti - za koncerte, predavanja i slična događanja.

Čitajte i: Usnuli div Gorskog kotara idealno je odredište za izlet: Zbog čarobnog pogleda isplati se doći do vrha

image
Galerija svjetlosti u Gradskoj knjižnici, u kojoj je do 15. travnja postavljena izložba ‘Lice knjige'.
DANIJEL SOLDO/CROPIX
image
Odjel za mlade i multimediju u potkrovlju knjižnice.
DANIJEL SOLDO/CROPIX

U novoj knjižnici se već sad, s ograničenjem od 25 ljudi, odražavaju fotografske i likovne izložbe, radionice za djecu, susreti s književnicima i projekcije filmova, a s poboljšanjem epidemiološke situacije u planu je i nekoliko koncerata, kao i otvaranje kafića u stilu dnevnog boravka.

Nedaleko od nje, tek ulicu od užeg centra grada, nalazi se barokni Trg svete Terezije Avilske, a njime dominira katedrala svete Terezije. Na pedesetak metara od nje zgrada je Dijecezanskog muzeja koja skriva veliku zbirku crkvenih umjetničkih predmeta, kao i djela moderne i suvremene umjetnosti.

Čitajte i: Slatki život u Međimurju: Čakovec je jedno od najboljih mjesta za život u Hrvatskoj

image
Restoran Stari fenjeri s terasom i roštiljem.
DANIJEL SOLDO/CROPIX

S obzirom na to da je travanj posvećen habsburškom pukovniku, barunu Franji Trenku, koji je tijekom svojih vojnih i ljubavnih osvajanja najpoznatiji bio po rečenici "U ljubavi i ratu sve je dopušteno", vrijedi probati i jelo nazvano po njemu.

Odrezak baruna Trenka najpoznatiji je specijalitet toga kraja, po koji se najčešće svraća u restoran i prenoćište Grgin dol. Na terasi okruženoj zelenilom posjetitelji ondje za 70-ak kuna mogu probati to popularno jelo, riječnu ribu smuđ i druge specijalitete slavonskog kraja.

image
Popularan je i Zlatni lug, uz jezero i park.
DANIJEL SOLDO/CROPIX

Prespavati se i dobro objedovati može i u Zlatnom lugu, imanju tri kilometara udaljenom od Požege, s atrakcijama poput Ribarske kuće, parka s roštiljem i streličarskog polja. Restoran Stari fenjeri na terasi ima 40 mjesta i prostor za roštiljanje pokraj prekrasnog jezera prepunog pastrva. U slučaju želje za bijegom u prirodu ovaj slavonski grad omeđen je s pet brda Požeške kotline - rajem za cikloturiste i paraglidere, a u blizini je, u mjestu Trenkovo, dvorac baruna Trenka iz 18. stoljeća.

Linker
17. travanj 2024 07:47