Zagreb sjaji

Martina Bienenfeld otkriva zašto bismo trebali posjetiti Advent u glavnom gradu

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba otkriva zašto i ove godine treba doći na Advent Zagreb, koji su noviteti te zašto su ga i svjetski mediji ponovno uvrstili među najbolje božićne sajmove u Europi.

Advent Zagreb ponovno oduševljava svjetsku javnost. Nakon što ga je američki CNN uvrstio na listu najboljih božićnih sajmova u 2022., tim Turističke zajednice grada Zagreba, na čelu s direktoricom Martinom Bienenfeld, ponosan je i zbog pohvala u britanskim medijima. Mirror je, naime, hrvatsku metropolu stavio na drugo mjesto gradova koje treba posjetiti u prosincu - prema omjeru cijene i kvalitete - a vijest su prenijele i druge popularne britanske novine, kao što su Daily Mail, Telegraph, Independent...

image

Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Kao što piše u članku - zagrebački Advent se u posljednje vrijeme učvrstio među najbolje u Europi. Stoga nas ovakve objave posebno vesele, jer dodatno pozicioniraju naš grad na europskoj karti božićnih sajmova. Istaknula bih i da je vijest o Adventu Zagreb u svom mjesečnom newsletteru prenijela Svjetska turistička organizacija (UNWTO), koja ima 160 država članica i više od 500 pridruženih članova u privatnom sektoru, obrazovnim ustanovama, turističkim udrugama i lokalnim turističkim vlastima. I samom provjerom booking.com platforme vidimo da je popunjenost kapaciteta u Zagrebu za prvi vikend Adventa bila veća od 90 posto. Stoga očekujem da će Advent Zagreb nakon dvije pandemijske godine ponovno pokazati da je jedno od najvažnijih događanja za zagrebački i hrvatski turizam", kaže Martina Bienenfeld.

image

Posjetitelje očekuje i bogata gastronomska ponuda

NIKOLA MADUNOVIĆ

Po čemu je ovaj Advent Zagreb drugačiji i posebniji u odnosu na prijašnje godine?

Višestruko nagrađivani Advent Zagreb ove se godine održava od 26. studenog i trajat će, zajedno s novogodišnjim događanjima, do 7. siječnja 2023. Svake godine imamo neke novitete, a ove su tri potpuno nove lokacije - Trg dr. Franje Tuđmana s ugostiteljskom ponudom te Park Grič i Stara Vlaška, koje je Turistička zajednica grada Zagreba ukrasila u božićnom stilu. Isto tako, vratilo se i klizalište na Trg kralja Tomislava, zaštitni znak zagrebačkog Adventa. Održat će se više od 100 koncerata u zatvorenim i otvorenim gradskim prostorima, trgovima i ulicama. Tu su i prigodne izložbe u muzejima i galerijama, a treba istaknuti i suradnju s HNK-om u Zagrebu, Hrvatskom obrtničkom komorom te zagrebačkim Zoološkim vrtom, koji također pripremaju posebne programe.

Čini se da je Advent Zagreb vratio nekadašnji sjaj?

Advent Zagreb se, nakon dvogodišnjeg ograničenja zbog pandemije, vratio u punom sjaju, donoseći raznovrsne programe i ponudu na brojnim lokacijama. Pozitivne komentare smo dobili i prije samog početka Adventa Zagreb. Ljudi su željni druženja, povratka u normalno te su svi s nestrpljenjem iščekivali otvorenje Adventa i početak, po mnogima, najljepšeg doba u godini.

image

Među atrakcijama zagrebačkog Adventa je i Fuliranje

SANDRO SKLEPIĆ

Jeste li pojačali kampanju na stranim tržištima?

U Turističkoj zajednici grada Zagreba smo i prije Adventa krenuli s međunarodnom online i offline promocijom na 21 tržištu. Ostvarili smo i tradicionalnu promotivnu suradnju s Croatia Airlinesom, Turkish Airlinesom te HŽPP-om, s kojima smo osigurali posebne popuste za posjet zagrebačkom Adventu. Oglašavanje Adventa na stranim tržištima odvija se putem Googlea, društvenih mreža, native članaka na domaćim i stranim portalima, kao i mobilnog oglašavanja. U offlineu pak oglašavamo Advent na raznim plakatnim površinama kao što su billboardi, citylight i sredstva javnog prijevoza - tramvaj, vlak, autobus. Činimo to i u tisku putem native članaka i oglasa te na radiopostajama i televiziji. Uz naša tradicionalna emitivna tržišta, online promociju Adventa ove godine radimo i u SAD-u i Kanadi. I to na poznatom turističkom portalu Expedia te Smithsonian portalu na tržištu SAD-a. U Kanadi se pak promoviramo u sklopu naše suradnje s Turkish Airlinesom.

Što vam je najteže, a što najljepše kad pripremate Advent?

Kao i sa svim drugim projektima, najteža je uvijek administracija i koordinacija svih partnera i institucija uključenih u Advent. Naime, Advent pripremamo gotovo cijele godine, održavaju se brojni sastanci i puno je tu uloženog truda i rada da bi se osmislio program koji traje više od 40 dana. Najljepše je otvorenje Adventa te cijeli prosinac kada uživo vidimo plodove našeg rada.

image

Advent Zagreb je među najljepšima u Europi

TZGZ

Kako ste zadovoljni prošlim Adventom, možete li iznijeti neke podatke?

Prošli Advent i onaj prije njega bili su organizirani u vrijeme pandemije, što je bio potpuno novi izazov i situacija u kakvoj se dotad nitko nije našao. No, usprkos pandemiji, u prosincu 2021. broj dolazaka bio je veći za 422 posto - u brojkama 74,368 - a broj noćenja za 257% ili 161,113 u odnosu na isto razdoblje 2020. S tim da smo, u odnosu na rekordnu 2019., u pandemijskoj 2021. već došli na 65 posto ostvarenih rezultata, što je bilo iznad svih očekivanja.

Što vi osobno najviše volite na Adventu?

Ugođaj i tople emocije koji oplemenjuju svaku od lokacija i stvaraju posebnu atmosferu uz dobru glazbu, prigodne dekoracije i raznovrsnu gastronomsku ponudu.


Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Linker
17. travanj 2024 05:42