Uzbudljivo putovanje

Martin i Manuela Sinković vode nas na drugi kraj svijeta, u čarobni Meksiko

Naš proslavljeni veslač i njegova supruga obišli su fascinantnu državu Sjeverne Amerike: kupali su se bez straha u prirodnom bazenu dubokom 40 metara, posjetili gradove Maja, ali za jedno nisu imali ‘želudac‘.

Supruga i ja u Meksiku smo proveli dva predivna tjedna. Putovali smo avionom, s presjedanjem u Parizu i na odlasku i na povratku, karte smo rezervirali na stranici aviokarte.hr, a okvirna cijena za tako daleke destinacije u ovo doba godine kreće se između sedam i devet tisuća kuna. Sve smo organizirali u samo dva tjedna - prijevoz, smještaj, izradili itinerer...

Putovali smo u vlastitom aranžmanu, jer nismo skloni agencijskim varijantama. Kako cijelu godinu intenzivno treniram, a supruga radi - i gotovo svaka minuta u danu nam je unaprijed isplanirana - na odmoru želimo sami gospodariti vlastitim vremenom, ići kamo i kad nam se prohtije. Organizirana putovanja imaju mnoge prednosti, ali s obzirom na to da smo mi sada već iskusni putnici, prilično se dobro snalazimo i bez "posrednika". Osim toga, putovanja doživljavamo i kao vrijeme u kojem se posvećujemo jedno drugom pa nam ne odgovara biti u grupi.

Što se tiče covid mjera, pri ulasku u Meksiko nema posebnih restrikcija, ali maske se i dalje nose u svim zatvorenim prostorima i ljudi se toga striktno drže.

U glavnom gradu Ciudadu de México bili smo smješteni u centru grada. Tražili smo lokaciju koja je u sigurnom dijelu, dovoljno blizu svim važnim znamenitostima koje smo htjeli obići. Smještaj u hotelu s tri zvjezdice, sa šest noćenja i doručkom, platili smo malo više od tri tisuće kuna.

image

Palacio de Bellas Artes je najvažniji kulturni centar u glavnom gradu

NICOLAS AGUIAR SHUTTERSTOCK

Ciudad de México najveći je grad države Meksiko, a ujedno i najnaseljeniji grad Sjeverne Amerike i treći u svijetu poslije Tokija i Sao Paula s više od 22 milijuna stanovnika. Povijesno središte Ciudad de México upisano je na UNESCO-ov popis svjetske baštine 1987. Posjetili smo muzej antropologije, koji sadrži najveću svjetsku zbirku drevne meksičke umjetnosti, kao i vrijedne etnografske predmete. Bili smo i u Meksičkom nacionalnom kazalištu. Palača lijepe umjetnosti (Palacio de Bellas Artes) je najvažniji kulturni centar u državi, a nalazi na zapadnoj strani povijesnog središta grada, pokraj središnjeg parka Alameda. Tamo smo imali priliku pogledati predstavu nacionalnog baleta koja nam je približila djelić bogate meksičke kulture.

image

Ruševine starog aztečkog grada u Ciudad de Mexicu

PRIVATNI ALBUM

Ruševine starog astečkog grada u centru Ciudada de México posebno su impresivne s obzirom na to da se glavni gradski trg nalazi u neposrednoj blizini, a oduševio nas je i sajam njihovih seoskih proizvoda. Probali smo i neke autohtone specijalitete, a najviše nam se svidio kolač od kukuruza, mekan i sočan. Iznenadilo nas je koliko vrsta kukuruza možete pronaći na tržnici, u raznim bojama.

image

Martin Sinković plivao je s dupinima

PRIVATNI ALBUM
image

Manuela Sinković dobila je poljubac od morskog lava

PRIVATNI ALBUM

Kad smo kod gastronomije, svakako moram spomenuti i tradicionalni meksički restoran u koji su nas vodili veslači Juan Carlos i Kenia Lechuga. Uvijek je dobro dobiti preporuku lokalca, a oni su nam zaista mnogo pomogli. Od autohtonih specijaliteta probao sam skakavce koji su bili hrskavi, ali bez nekog posebnog okusa. Ponudili su nam i jaja od mrava, ali nisam ih imao hrabrosti probati - u moju obranu, Manuela nije ni skakavce probala. Kušali smo i banane u tortilji, s umakom od čokolade i njihove punjene paprike, za koje mogu reći da su sasvim drukčije i, ako lokalpatriotski smijem primijetiti, daleko lošije od naših. Poseban je doživljaj bio uz večeru uživati u nastupu neizostavnih mariachija. Zanimljivo, kada smo spomenuli odakle dolazimo, odmah su komentirali kako je hrvatska mariachi skupina Los Caballeros jedna od najboljih u svijetu.

image

Na večeri s veslačima Juanom Carlosom i Kenijom Lechugom

PRIVATNI ALBUM

S Carlosom i Lechugom jedan dan smo posjetili i boemsku četvrt Coyoacán s otmjenim kafićima, poznatu po popločanim ulicama, kolonijalnoj arhitekturi, ali i muzeju legendarne umjetnice Fride Kahlo. U muzeju se mogu pogledati izlošci iz umjetničinog života i njezina djela, a u blizini se nalaze i nekadašnja kuća Lava Trockog, umjetničke galerije i živopisne zanatske tržnice, na kojoj smo i ručali.

Preko zajedničkog poznanika, tijekom našeg putovanja stupili smo u kontakt s dr. sc. Velebitom Koričančić, Hrvaticom koja ondje živi već godinama. Bilo je to vrlo vrijedno i lijepo iskustvo, a zajedno smo otišli u Kuću pločica, obišli još poneke znamenitosti i isprobavali meksičku hranu.

image

Tulum je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Meksiku

PRIVATNI ALBUM

Nakon šest dana u Ciudad de Méxicu zaputili smo se na poluotok Yucatán, domovinu drevnih Maja. U istoimenoj saveznoj državi postoji više od 1000 arheoloških nalazišta, od kojih je samo 17 otvoreno za javnost. Najveće i najvažnije nalazište je Chichén-Itzá, od 10. do 15. stoljeća glavni grad plemena Itzá. Nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, a njegova najimpresivnija znamenitost je hram El Castillo, posvećen majanskom bogu vjetra i uragana Kukulkanu. Na vrhu je astronomski opservatorij, a do njega vode četiri stubišta od po 91 stubu. Ukupno su 364 stepenice, a posljednja, 365. vodi do gornje platforme. Broj stepenica odgovara broju dana u godini.

Okupali smo se u prirodnom bazenu, takozvani cenote. To je ustvari vodom ispunjen ponor u vapnencu koji nastaje urušavanjem krova podzemne špilje. Bio je pomalo neobičan doživljaj, jer je ipak u pitanju velika rupa u zemlji, i to usred prašume. Cenote u kojem smo se kupali dubok je četrdesetak, a širok dvadesetak metara.

image

Chicen Itza na Yacatanu bio je glavni grad majanskog plemena Itza od 10. do 15. stoljeća

PRIVATNI ALBUM

S Yucatána smo otplovili na predivan otok Isla Mujeres, ronili smo s maskom i disalicom te vidjeli koraljni greben i podvodni muzej. Jedan dan smo posjetili ruševine majanskog grada koji se nalazi u današnjem gradu Tulum. Smještene su na obali Karipskog mora, na 12 metara visokim stijenama duž istočne obale poluotoka Yucatán i smatraju se jednim od najbolje očuvanih majanskih gradova. Doista je poseban prizor vidjeti drevne ruševine u neposrednoj blizini predivne plaže.

Tijekom cijelog putovanja imali smo sreće s vremenom, samo je jedan dan padala kiša. Jutra u Ciudad de Méxicu bila su svježa s temperaturama od 7 do 10 Celzijevih stupnjeva, a poslijepodneva praktički ljetna - s 25 Celzijevih stupnjeva. Yucatán je pak u području tropske klime, tako da su jutarnje temperature ondje oko 25, a popodnevne oko 30 Celzijevih stupnjeva.

image

Obilazak muzeja Fride Kahlo smještenog u kući u kojoj je umjetnica nekad živjela

PRIVATNI ALBUM
image

U kući u kojoj je muzej meksičke umjetnice, Frida je živjela sa suprugom Diegom Riverom

PRIVATNI ALBUM

Dobro je znati

KAKO SE PONAŠATI: Ciudad de México je siguran ako se držite turističkih lokacija. Ne trebate se bojati, ali nemojte ni iskušavati sreću. Ne upadajte u konfliktne situacije, ne zadržavajte se u razgovorima s nepoznatim ljudima, ne dogovarajte izlete s neprovjerenim agencijama. Svakako javite nekome svoje dnevne planove i lokacije na koje planirate ići, kao i okvirno vrijeme trajanja izleta.

DŽEPARAC ZA NAPOJNICE: Pripremite se da baš svi očekuju napojnice i da će vam probati uzeti novac na sve načine.

SMJEŠTAJ NA POLUOTOKU: Na Yucatánu, koji razdvaja Meksički zaljev i Karipsko more, bili smo smješteni u gradu Playa del Carmen. Ponuda je raznolika, od malih hostela do velikih, all inclusive resorta, a sukladno tome variraju i cijene. No, vrlo su slične cijenama smještaja u Hrvatskoj.

Linker
18. travanj 2024 08:44