Igor Nobilo
DODAJTE NA LISTU

Lonjsko polje: Močvara na popisu za putovanje

U zaštićenom močvarnom području turisti ostaju zadivljeni ornitološkim bogatstvom, tradicijskom arhitekturom i domaćim delicijama.

Park prirode Lonjsko polje, posebna biološka cjelina koja se prostire u slivu rijeke Save između Siska i Stare Gradiške, posjetiteljima nudi mnoštvo zanimljivosti. U europskom selu roda Čigoč, udaljenom 90-ak kilometara od Zagreba, svaka kuća ima gnijezdo roda, kojih je više nego stanovnika, a na kućnom broju 34 vrijedi razgledati Etnološku zbirku obitelji Sučić. Iz Drenova Boka pak vikendom u 10, 12 i 14 sati možete krenuti na vožnju Savom čamcima na solarni pogon ili plovilom Vodomar. Atraktivna su odredišta i Krapje kod Jasenovca, koje je proglašeno selom graditeljske baštine, te obližnji Ornitološki rezervat Krapje đol, omiljen među promatračima ptica koji dolaze iz Europe, Kanade i Australije. Na Stazi graničara nalaze se gateri s posavskim konjima i turopoljskim svinjama, a u Repušničkom polju nude rekreativno jahanje.

Lonjsko polje, 230912.
Park prirode Lonjsko polje najvece je zasticeno mocvarno podrucje ne samo u Republici Hrvatskoj, vec i u cijelom Dunavskom porjecju. Smjesteno je u sredisnjem dijelu Hrvatske, omedjeno padinama Moslavacke gore i autocestom Zagreb-Slavonski Brod sa sjeverne, a rijekom Savom s juzne strane. Lonjsko polje ubraja se medju najugrozenije mocvarne dijelove u svijetu.
Na fotografiji: konji na suhom i prostranom dijelu polja.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media
Autohtona pasmina hrvatski posavac može se vidjeti na pješačko-poučnoj Stazi graničara

Sisak, 280714.
Djelatnici i volonteri Zooloskog vrta grada Zagreba i djelatnici Parka prirode Lonsko polje, pustili su, u Cigocu, u prirodu pet mladih bijelih roda izlegnutih u ZOO vrtu Zagreb.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / Hanza Media
Čigoč je prije 25 godina proglašen prvim europskim selom roda

Upravo se u Repušnici kod Kutine 14. i 15. lipnja održavaju 35. Repušnički susreti u Lonjskom polju. Počinju u petak navečer kazališnom predstavom “Martin i načelnica” Glumačke družine Komedijaši iz Ivanca, a u subotnjem bogatom programu predviđeni su izložba ribarskog alata i opreme, biciklijada od Kutine do Repušnice, biciklistički obilazak Lonjskog polja s vodičem, vožnja kanuom ili traktorom oldtajmerom, zatim malonogometni turnir, mimohod folklornih društava te nastup kutinskih mažoretkinja. Posjetitelje će zabavljati Prima band i tamburaški sastav Oldtajmeri, na štandovima će se moći razgledati domaći proizvodi i rukotvorine te kušati moslavački riblji specijaliteti - šaran na rašljama, fiš i riba ispod peke.

Lonjsko polje, 230912.
Park prirode Lonjsko polje najvece je zasticeno mocvarno podrucje ne samo u Republici Hrvatskoj, vec i u cijelom Dunavskom porjecju. Smjesteno je u sredisnjem dijelu Hrvatske, omedjeno padinama Moslavacke gore i autocestom Zagreb-Slavonski Brod sa sjeverne, a rijekom Savom s juzne strane. Lonjsko polje ubraja se medju najugrozenije mocvarne dijelove u svijetu.
Na fotografiji: mocvara u blizini sela Lonja.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media

09102009 Dugo Selo restoran Buncic
Janko Rakos kuhinja rijecna riba
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Šaran na rašljama, jedan od gastro specijaliteta Lonjskog polja

U Lonjskom polju živi 250 ptičjih vrsta koje se mogu promatrati na nekoliko lokacija, a najpopularnija je Krapje đol

Sisak 080703.
Ribici sisacko-moslavacke zupanije protive se tradicionalnom ribolvu ostima i mrezama koje zagovara Uprava parka prirode Lonjsko polje. Tradicionalni ribarski alat mreza, sace i vrsa.
Foto: Miroslav Kis / Cropix
Miroslav Kis / Hanza Media
Tradicijski alat i oprema za riječni ribolov

Krapje, Lonjsko polje, 180718.
Moslavina.
Obilazak malih poduzetnika u Moslavini sa Marijanom Petir zastupnicom u Europskom parlamentu. 
Na fotografiji: Etno selo Krapje.
Krasnodar Persun / CROPIX
Krasnodar Persun / Hanza media
U Krapju, selu graditeljske baštine, sačuvane su stogodišnje kuće od hrastovih ‘planjki’

U Lonjskom polju - najvećem zaštićenom močvarnom području ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom dunavskom porječju - gotovo svaki dan događa se nešto novo. Tako su, uoči Međunarodnog dana biološke raznolikosti, u svibnju u rezervatu Krapje đol evidentirane tri jedinke blistavog ibisa - ptice močvarice ljubičastosmeđeg perja, čija je samo jedna jedinka dosad ondje zabilježena. Inače, u Parku prirode Lonjsko polje živi 250 ptičjih vrsta, koje se mogu promatrati na nekoliko lokacija. Prijamni centri - gdje se mogu dobiti detaljne informacije i kupiti ulaznice za obilazak Lonjskog polja - nalaze se u Krapju, Čigoču i Repušnici, a otvoreni su od 9 do 17 sati. Cijena jednodnevne ulaznice je 40 kuna, dok za studente, umirovljenike, učenike i invalide iznosi 35 kn. Zbog močvarnog područja ponesite kremu protiv komaraca, odjeću dugih rukava i nogavica te vodonepropusnu obuću.

PP Lonjsko polje
PP Lonjsko polje
Ukrcavanje u Drenovu Boku kod Jasenovca u brod Vodomar koji vikendom plovi Savom

krapje, 170709
Vikend Krapje, Gloria IN br. 216
etno kuca Palaic
snimio igor nobilo
Igor Nobilo
Etno-zbirka u kući obitelji Palaić u Krapju

Linker
09. travanj 2024 10:55