Putovanje Rovaniemi

Laponska bajka: Finska je otvorena i usred pandemije, a Djed Mraz u svom selu sretan očekuje goste

Zagrebački menadžer Vedran Prasnikar sa suprugom i kćeri posjetio je sjever Finske - dom najpoznatijeg djedice na svijetu, gdje dnevno svjetlo traje samo dva sata, obišao školu vilenjaka i zamalo ispao iz saonica koje vuku sobovi.

Kada netko spomene Finsku, prvo pomislim na Porsche Driving Experience, vožnju po zaleđenim jezerima. To je nezaboravno vozačko iskustvo, nešto što bih mogao ponavljati svake godine. Ove zime Finsku sam ipak doživio u drukčijem svjetlu, a bio je i red. Deset puta sam dolazio ovdje, a sad smo jedan posjet organizirali tako da u njemu uživaju moje cure - supruga Emina i kći Leilani. Premda je supruga bila sa mnom i na sličnom vozačkom događanju prije nekoliko godina, ostao sam joj dužan vožnju saonicama koje vuku haskiji.

ISPUNJENO OBEĆANJE Znao sam da ćemo se jednom vratiti. I evo nas! Putujemo unatoč pandemiji. U ovoj smo se godini nakon Zanzibara i Dubaija zaputili i u gradić Rovaniemi na sjeveru Finske, rodno mjesto Djeda Mraza. Zbog korone je slabija ponuda letova, često s presjedanjima i dugim čekanjima na aerodromima. No, to nas nije obeshrabrilo. Našli smo direktan let iz Zagreba, što je bio veliki plus da se odvažimo otići na samo dva dana. Cijena aranžmana po osobi, s letom i noćenjem u hotelu s doručkom te izletom iznosila je oko pet tisuća kuna. Ipak, preporučio bih posjet u vlastitom aranžmanu, tako da sve stignete razgledati i doživjeti bez žurbe, u tempu koji sami izaberete.

image

Emina, Leilani i Vedran s Djedom Mrazom

PRIVATNI ALBUM

RED ZA FOTOGRAFIRANJE Nakon tri sata leta na aerodromu su nas dočekali agenti odjeveni kao vilenjaci, koji su nas odmah uputili prema Selu Djeda Mraza, gdje smo čekali u redu da se fotografiramo s domaćinom. Red zna biti toliko dugačak da se čeka i tri sata, a postoji i opcija kupnje VIP propusnice što skraćuje čekanje, ali smo za nju saznali tek naknadno. Djedica će vas pozdraviti na jeziku zemlje iz koje dolazite, a kasnije će s vama razgovarati na engleskom. Ako su roditelji to dogovorili unaprijed s njegovim vilenjacima i platili im 25 eura, Djed će vašem djetetu dati i paketić s darovima. Nakon što mu šapnete svoje želje - zbog pandemije preko pleksiglasa - najbolje je da se zaputite u poštanski ured i kojem možete poslati novogodišnje čestitke i razglednice.

image

Vedran Prasnikar ispred poštanskog ureda

PRIVATNI ALBUM

ŠKOLA VILENJAKA Temperatura od -6 nije predstavljala neki izazov te je boravak vani bio ugodan. Pripremite se na to da je prosinac u Finskoj mračan, osobito na sjeveru - a Selo Djeda Mraza nalazi se na samom Arktičkom krugu. Budući da je bilo oblačno, dnevno svjetlo trajalo je kratko, samo od jedanaest do trinaest sati, no božićne lampice svuda po Selu svakako pridonose posebnom ugođaju. Lovite li Instagram snimke ili fotografije, onda izlete ne dogovarajte rano ujutro ili kasnije popodne. Mi smo se nakon kratkog predaha u hotelu uputili u Park Djeda Mraza, koji se nalazi pod zemljom. I ondje ćete sresti Djedicu i moći ćete se fotografirati s njim, a red tu nije toliko dugačak. Djecu će razveseliti i škola vilenjaka, predstava s akrobatima, izrada kolača, ledene skulpture i vožnja vlakićem u Zemlju igračaka.

image

Voziti se na sanjkama koje vuku sobovi posebno je iskustvo

PRIVATNI ALBUM

VOŽNJA SAONICAMA Istu večer mogli smo otići na izlet kako bismo vidjeli auroru borealis - polarnu svjetlost. No, traje tri sata pa smo ga preskočili. Ne samo zbog toga što Leilani ima pet godina pa nam se činilo da je previše kasno za nju, a i jako hladno, nego i zato što je bilo oblačno. Uostalom, polarna svjetlost najbolje se vidi u travnju. Umjesto toga sljedeći dan ustali smo rano kako bismo najbolje iskoristili vrijeme i zaputili se na farmu haskija i sobova. I evo me, opet u Finskoj idem na vožnju - ali ne u brzom automobilu, nego u saonicama koje vuku haskiji. Bilo je to zanimljivo iskustvo, ne samo zbog doživljaja nego i zbog odgovornosti da ne prevrnem svoje cure. Vožnja saonicama koje vuku sobovi nešto je manje dinamična, ali je jako zabavna. Sjeo sam u prve saonice kako bih Eminu i Leilani snimio u saonicama iza mojih. Plan se činio dobar do trenutka kad je sob vidio da ne držim uzde i ubrzao tempo. Pouka je - ne puštajte uzde! Naravno da je mojim curama bilo smiješno kad su vidjele moj izraz lica.

image

Vozači saonica sa sobovima nose nošnju naroda Sami

KAISA SIREN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

LOSOSI I SOBOVI Nakon farme ostalo nam je još cijelo popodne te smo odlučili u miru isprobati lokalne specijalitete. Covid-potvrda potrebna je za ulazak u restoran, u kojem se najviše nude jela od lososa i mesa sobova. Siti i odmoreni, krenuli smo u Arktiku, obližnji interaktivni muzej za odrasle, ali i djecu, koja nakon svih izleta mogu sumirati sve proživljeno te vidjeti i simulaciju polarne svjetlosti.

image

Vidjeti polarnu svjetlost neopisiv je doživljaj

UNSPLASH

ČAROLIJA U ZRAKU Rovaniemi treba doživjeti barem jednom u životu. Vile, jednorozi, patuljci, Djed Mraz možda jesu izmišljeni likovi, ali tu su s razlogom, jer svojom čarolijom pridonose osjećaju radosti i veselja. Djeci olakšavaju odrastanje i zato im ne bi trebalo ukrasti bajku, nego im dopustiti da budu djeca. Imat će kasnije dovoljno vremena da žive u svijetu odraslih. Naravno, i “velika djeca” se kasnije znaju itekako dobro zabaviti.

DOBRO JE ZNATI

ARKTIČKI KRUG Rovaniemi nije u Arktičkom krugu, ali osam kilometara udaljeno Selo Djeda Mraza jest. U njemu barem jedan dan u godini sunce ne izlazi i barem jedan dan ne zalazi.

ODJEĆA Dnevna temperatura bila je šest stupnjeva ispod nule, a noćna i niža, pa se treba toplo odjenuti.

DNEVNO SVJETLO U prosincu traje samo nekoliko sati. Želite li dobru snimku na dnevnom svjetlu za Instagram, planirajte fotografiranje između 11 i 13 sati.

Linker
19. travanj 2024 01:10